Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Για άλλη μια φορά ξέσπασε φωτιά στην περιοχή των 17 στρεμμάτων στου Ζωγράφου

Σήμερα, για άλλη μια φορά ξέσπασε φωτιά στην περιοχή των 17 στρεμμάτων στου Ζωγράφου η οποία ευτυχώς δεν επεκτάθηκε και αντιμετωπίστηκε. Ωστόσο αυτό το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενα, με χαρακτηριστικό το γεγονός πως μέσα στο 2022 στο συγκεκριμένο χώρο είχαν σημειωθεί τουλάχιστον 4 πυρκαγιές.

Σήμερα, για άλλη μια φορά ξέσπασε φωτιά στην περιοχή των 17 στρεμμάτων στου Ζωγράφου, πάνω από τον τερματικό σταθμό των λεωφορείων 230, 220 και 221, η οποία ευτυχώς δεν επεκτάθηκε και αντιμετωπίστηκε.

Ωστόσο αυτό το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενα, με χαρακτηριστικό το γεγονός πως μέσα στο 2022 στο συγκεκριμένο χώρο είχαν σημειωθεί τουλάχιστον 4 πυρκαγιές.

Η περιοχή των 17 στρεμμάτων αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι της περιοχής γιατί βρίσκεται ουσιαστικά στην άκρη και δίπλα στον τεράστιο πνεύμονα πρασίνου που αποτελεί μέρος του βουνού. Επειδή αποτελεί τέτοιας σημασίας χώρο, διάφοροι τον εποφθαλμιούν με σκοπό την εκμετάλλευση.

Η νέα πυρκαγιά επαναφέρει μια σειρά ερωτηματικά ενώ επιβεβαιώνει την ανάγκη, απέναντι στην ολιγωρία των δημοτικών αρχών, να προχωρήσει η ανάπλαση και προστασία του χώρου ώστε να αποδοθεί στους κατοίκους της περιοχής.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ζωγράφου, μπροστά στη νέα πυρκαγιά στα 17 στρέμματα, σημειώνει:

«Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, η ανάπλαση του χώρου αποτελεί επιτακτική ανάγκη για να κόψει το βήχα σε κάθε λογής επιτήδειο που στο μέλλον θα επιδιώξει να καταστρέψει αυτόν τον πνεύμονα πρασίνου στην περιοχή μας»;

Και με τον τίτλο «Επειδή Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι Σύμπτωση…» παραθέτει την παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωση δυο χρόνια πριν, το 2022, χωρίς από τότε να υπάρξει καμιά απάντηση από τους αρμόδιους…

Η Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωση προς την τότε Διοίκηση Θώδα:

 

«ΕΠΕΙΔΗ ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΤΩΣΗ…

 

Για 4η φορά το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες πυρκαγιάς στην περιοχή των 17 στρεμμάτων, αυτήν την φορά κιόλας σχεδόν ταυτόχρονα με την μεγάλη φωτιά που κατάκαψε την ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης.

Για άλλη μια φορά δυστυχώς γινόμαστε μάρτυρες καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική που καταστρέφουν χιλιάδες στρέμματα πρασίνου, δεκάδες κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους. Την ίδια ώρα κυβερνώντες, περιφερειακή αρχή και δήμαρχοι επικαλούνται τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή, για να δικαιολογήσουν την παντελή έλλειψη αντιπυρικού σχεδιασμού, την στελέχωση της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας με μέσα και προσωπικό.

Η περιοχή των 17 στρεμμάτων αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι της περιοχής μας γιατί βρίσκεται ουσιαστικά στην άκρη και δίπλα στον τεράστιο πνεύμονα πρασίνου που αποτελεί μέρος του βουνού. Επειδή αποτελεί τέτοιας σημασίας χώρο, διάφοροι τον εποφθαλμιούν με σκοπό την εκμετάλλευση όπως για παράδειγμα με την παλιότερη πρόταση της διοίκησης Καζάκου (αποτελούμενη και από στελέχη της τωρινής διοίκησης) για συνεδριακό κέντρο της εκκλησίας, ή χτίσιμο ενός ιερού ναού εντός του χώρου από αυτοαποκαλούμενη επιτροπή κατοίκων της περιοχής.

Όλα αυτά βέβαια δεν θα έβρισκαν έδαφος αν εδώ και πολλές δεκαετίες δεν συναντούσαν την εγκληματική ολιγωρία όλων των προηγούμενων διοικήσεων να προχωρήσουν στην ανάπλαση και προστασία του χώρου ώστε να αποδοθεί στους κατοίκους της περιοχής.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι περίπου ένα χρόνο πριν σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τα 17 στρέμματα αποτελούσαν μέρος της μελέτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που συζητιόταν για ανάπλαση. Στις πάνω από 50 σελίδες περιγράφονταν όλος ο χώρος και τα μεγαλεπήβολα σχέδια. Αποτέλεσμα… άλλη μια μελέτη έμεινε στα χαρτιά, αφού ένα ακόμα τεχνικό πρόγραμμα, αυτό του 2022 δεν προέβλεπε καμία από τις παρεμβάσεις που προτείνονταν από την μελέτη.

ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕ (ΕΡΩΤΗΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΑΤΟΧΟΥΣ ΣΟΥ), ΤΗΝ ΥΠ ΑΡΙΘΜ 3332/47/86 ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΤΗΝ ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΥΣΤΑ;

ΤΟ ΦΕΚ 287/11.4.1986 ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΡΥΜΟΤΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΟΥ Ο.Τ ΩΣ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ;

ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ;

Το αποτέλεσμα αυτών των επιλογών είναι ο χώρος να κινδυνεύει ανά πάσα ώρα και στιγμή από οποιονδήποτε θα μπορούσε να αλλάξει τον χαρακτήρα του και πολύ πιθανά και την χρήση της γης με βάση και τα νέα δεδομένα που φέρνει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τον Υμηττό.

Είναι προκλητική η στάση της δημοτικής αρχής που προχώρησε σε καθαρισμό της έκτασης μετά από την τρίτη πυρκαγιά αγνοώντας τις επανειλημμένες εκκλήσεις των κατοίκων της γειτονίας. Δε φρόντισε καν να απομακρυνθούν τα ξερόχορτα και τα μπάζα έγκαιρα, που υπήρχαν στον χώρο.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, η ανάπλαση του χώρου αποτελεί επιτακτική ανάγκη για να κόψει το βήχα σε κάθε λογής επιτήδειο που στο μέλλον θα επιδιώξει να καταστρέψει αυτόν τον πνεύμονα πρασίνου στην περιοχή μας.

Επιπλέον οι εμπρησμοί στην περιοχή μας εγείρουν μια σειρά από ερωτηματικά, που επανειλημμένα ως Λαϊκή Συσπείρωση, έχουμε αναδείξει στα Δημοτικά συμβούλια και με κάθε αφορμή επαναφέρουμε. Δεν είναι άλλο από το θέμα της πρόληψης αλλά και το θέμα της πολιτικής προστασίας που επανέρχεται εμφατικά στην επιφάνεια.

— Πως η δημοτική αρχή προετοίμασε τον δήμο για την αντιπυρική περίοδο; Προχώρησε σε αποψιλώσεις επικίνδυνων περιοχών στο δήμο μας πριν τους εμπρησμούς, φρόντισε για τον επαρκή εξοπλισμό σε μέσα κι προσωπικό;

— Κάποια στιγμή θα πρέπει να απαντηθεί, σχετικά με το τι τελικά προσφέρει η 30χρονη παρουσία του Δήμου Ζωγράφου ως μέλος του ΣΠΑΥ (ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΜΗΤΤΟΥ), εκτός από την ετήσια συνδρομή μας που ανέρχεται στο σύνολο της πολύχρονης παρουσίας μας στο ποσό της τάξεως των €2.700.000. Αφού τα χρήματα που προϋπολογίζονται για την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία είναι ελάχιστα (περί τα €15.000 ετησίως) και αυτά καλύπτουν μόνο ανάγκες μισθοδοσίας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Σύγχρονο ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό στο πλαίσιο της διαχείρισης και προστασίας των δασών και των υδάτων, με κύριο βάρος στην πρόληψη, τη βελτίωση και αύξηση των υποδομών, την οργάνωση των επίγειων δυνάμεων και εξασφάλιση ειδικά για τον σκοπό αυτόν 1% από τον τακτικό προϋπολογισμό.
  • Κατάργηση του αντιλαϊκού θεσμικού – νομικού πλαισίου της ενεργειακής, περιβαλλοντικής, χωροταξικής και δασικής πολιτικής που ψήφισαν και εφαρμόζουν όλες οι αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματά τους στο πλαίσιο μάλιστα της λεγόμενης πράσινης μετάβασης.
  • Την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών με διαφορετική δομή οργάνωση, προσωπικό, μέσα, υποδομές, οικονομικούς πόρους και με άλλο νομικό και θεσμικό πλαίσιο με την κατάργηση του υπάρχοντος.»

 

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις