Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Γερμανικά μονοπώλια όπλων: Κάνουν χρυσές δουλειές με την Ουκρανία

Οι γερμανικές εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία υπερτετραπλασιάστηκαν από τις αρχές του 2023, καθιστώντας το Κίεβο τον καλύτερο πελάτη γερμανικών..

Οι γερμανικές εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία υπερτετραπλασιάστηκαν από τις αρχές του 2023, καθιστώντας το Κίεβο τον καλύτερο πελάτη γερμανικών όπλων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας.

Ο εξοπλισμός προς την Ουκρανία αντιστοιχούσε σε 3,3 δισεκ. ευρώ από τη συνολική αξία των εγκεκριμένων στρατιωτικών εξαγωγών της Γερμανίας ύψους 8,76 δισεκ. ευρώ τους πρώτους εννέα μήνες του έτους.

Την ίδια ώρα που στα πεδία των μαχών πέφτουν νεκροί χιλιάδες άνθρωποι κάτω από τα τανκ στην «κρεατομηχανή» που έχουν στήσει οι ιμπεριαλιστές τα μονοπώλια των όπλων αυξάνουν την παραγωγή τους και αυγατίζουν τα κέρδη τους. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει και νέους πελάτες στα Γερμανικές εταιρείες.  Η Ουγγαρία, ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος αποδέκτης με εξοπλισμό αξίας 1,03 δισεκ. ευρώ, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ με 467 εκατ. ευρώ.

«Χρυσές» δουλειές

 Η πολεμική βιομηχανία της «ατμομηχανής της Ευρώπης» τρίβει με ικανοποίηση τα χέρια. Οι δουλειές πάνε πλέον περίφημα για τις κατασκευάστριες όπλων. Και δη για την κορυφαία στη Γερμανία, τη Rheinmetall AG.

Η εταιρεία με έδρα το Ντίσελντορφ πυρομαχικά και όπλα, συμπεριλαμβανομένων των Leopard (από κοινού με την Krauss-Maffei Wegmann) και των οχημάτων μάχης πεζικού Puma και Marder.

«Ο πόλεμος στην Ευρώπη έχει εγκαινιάσει μια νέα εποχή για την εταιρεία», δήλωσε πριν λίγους μήνες ο διευθύνων σύμβουλός της, Άρμιν Πάπεργκερ, παρουσιάζοντας με εμφανή ικανοποίηση τα νέα οικονομικά στοιχεία.

Μόνον μέσα στο 2022 τα λειτουργικά κέρδη της Rheinmetall εκτινάχθηκαν κατά 27%. Ήτοι συν 754 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για ρεκόρ, που αναμένεται να ξεπεραστεί φέτος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των αυξημένων αμυντικών δαπανών στη Γερμανία και στην Ευρώπη.

Οι πωλήσεις της εταιρείας το 2023 υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 6,4 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ως το 2024 θα εκτιναχθούν στα 8,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα καθαρά κέρδη αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν.

Από την έναρξη του πολέμου, άλλωστε, οι μετοχές της Rheinmetall έχουν πρακτικά διπλασιάσει την κεφαλαιοποίησή τους, σε περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εργοστάσιο παραγωγής στην Ουκρανία

«Η Ουκρανία χρειάζεται 600 έως 800 τανκς για τη νίκη», διακήρυξε ο 59χρονος CEO της Rheinmetall AG, ο οποίος ανακοίνωσε την πρόθεση της εταιρείας του να ανοίξει εργοστάσιο σε ουκρανικό έδαφος έναντι 200 ​​εκατομμυρίων ευρώ, αφού βλέπει πόλεμο «πολλών ετών».

Η Rheinmetall θέλει να παράγει εκεί σε ετήσια βάση 400 Panther KF51: τη νέα «φουρνιά» της σε άρματα μάχης.

Δηλώνει επίσης έτοιμη να καλύψει περίπου το 50% των αναγκών της Ουκρανίας σε πυρομαχικά, που πλέον εξαντλούνται.

«Σε πέντε έως δέκα χρόνια, οι ανάγκες θα είναι τεράστιες», υποστηρίζει, καλώντας την Ευρώπη να ξοδέψει περισσότερα για την ασφάλειά της.

Μόνο για τη Γερμανία, οι ανάγκες σε πυρομαχικά υπολογίζονται στην παρούσα φάση στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Rheinmetall έχει ήδη ως έναν από τους βασικούς πελάτες της τη γερμανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της Bundeswehr.

Θα συμμετάσχει επίσης στην κατασκευή 35 μαχητικών αεροσκαφών F-35 που το Βερολίνο παρήγγειλε από την αμερικανική Lockheed Martin.

Δεν είναι ωστόσο η Rheinmetall η μόνη στη Γερμανία που επωφελείται της νεο-ψυχροπολεμικής κατάστασης.

Εταιρείες όπως οι Hensoldt (στρατιωτικά ηλεκτρονικά), Jenoptik (οπτοηλεκτρονική στρατιωτικών συστημάτων) και Heckler & Koch (υποπολυβόλα και τουφέκια εφόδου) βλέπουν να ανοίγει η αγορά σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, και δη σε όσες συνορεύουν με Ρωσία.

Σε κάθε περίπτωση, η Ουκρανία είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη αγορά.

Σύμφωνα με τελευταία μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη (SIPRI) η εμπόλεμη χώρα «έγινε ο 3ος μεγαλύτερος εισαγωγέας σημαντικών όπλων κατά τη διάρκεια του 2022 (μετά το Κατάρ και την Ινδία)», ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής βοήθειας που λαμβάνει από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μετά τη ρωσική εισβολή.

 

 

 

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις