Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Γάζα: Διπλωματικό έγγραφο των ΗΠΑ προς το Ισραήλ αποδεικνύει πως όλοι γνωρίζουν για το έγκλημα στη Ράφα

Πρόκειται στην κυριολεξία για ένα ανθρωπιστικό έγκλημα, το οποίο, όπως φαίνεται και από το έγγραφο, γνωρίζουν και οι ίδιες οι ΗΠΑ

Ένα εσωτερικό διπλωματικό έγγραφο που καταδεικνύει όχι μόνο την τραγική κατάσταση και το έγκλημα που συντελείται στη Ράφα, αλλά και το ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ, έρχεται στο φως της δημοσιότητας από αμερικανικά μέσα. Πρόκειται στην κυριολεξία για ένα ανθρωπιστικό έγκλημα, το οποίο, όπως φαίνεται και από το έγγραφο, γνωρίζουν και οι ίδιες οι ΗΠΑ!

Πρόκειται για τηλεγράφημα, που σύμφωνα με το Intercept, εστάλη τη Δευτέρα από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Aντίγραφα στάλθηκαν, μεταξύ άλλων, στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, τον Υπουργό Άμυνας και τη CIA. Η Ράφα, η νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για τους εκτοπισμένους παλαιστίνιους.

Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν καταφύγει στην πόλη, η οποία έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο προσφυγικό καταυλισμό. Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει πως προετοιμάζεται για μαζική επίθεση στην περιοχή, προκαλώντας αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα, αλλά και φόβους για εφαρμογή ενός σχεδίου που αποσκοπεί στον οριστικό αποκλεισμό των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας και τον εκτοπισμό τους στην Αίγυπτο.

«Μια πιθανή κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων μαζικών απωλειών αμάχων, εκτεταμένης μετακίνησης πληθυσμού και κατάρρευσης της υπάρχουσας ανθρωπιστικής βοήθειας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο τηλεγράφημα. Τονίζεται δε πως ο Οργανισμός Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) έχει ειδοποιηθεί για αυτές τις τρομακτικές συνέπειες από πλήθος φορέων παροχής βοήθειας.

Αυτό σημαίνει πως κανένας από τους δύο συμμάχους, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν γνωρίζουν για τη σφαγή αμάχων και την καταστροφή που θα προκαλέσει μια επιχείρηση στη Ράφα.

«Ενόψει και της σχεδιαζόμενης στρατιωτικής επιχείρησης, ο αντίκτυπος των εχθροπραξιών έχει οδηγήσει το σύστημα υγείας της Γάζας πέρα ​​από τα όριά του». Στα «βασικά σημεία», τονίζει το τηλεγράφημα, «μια επίθεση στη Ράφα πιθανότατα θα εμπόδιζε την είσοδο και τη μεταφορά καυσίμων και ζωτικής ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλο τον θύλακα, καθιστώντας τις κρίσιμες υποδομές ανενεργές και αφήνοντας τους ανθρώπους στη Γάζα χωρίς τροφή, φάρμακα, στέγη και νερό».

Επιπλέον στο τηλεγράφημα, εκτός από τις επιπτώσεις της σχεδιαζόμενης επίθεσης, επισημαίνεται πως ήδη στη Ράφα συντελείται μια τραγωδία από το σφυροκόπημα του Ισραήλ.

Εκπρόσωπος της USAID δήλωσε Intercept ότι η υπηρεσία δεν σχολιάζει εσωτερικά έγγραφα και επεσήμανε τις παρατηρήσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα η Σαμάνθα Πάουερ, η διαχειριστής της υπηρεσίας, στη Δυτική Όχθη.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες ότι δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε μια εκστρατεία στη Ράφα χωρίς ένα αξιόπιστο σχέδιο για την προστασία των αμάχων που ζουν εκεί», είπε και πρόσθεσε: «Και δεν είδαμε κανένα αξιόπιστο σχέδιο για να μεταφέρουμε αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στη Ράφα σε ασφαλές μέρος, να τους πάρουμε κατάλληλο καταφύγιο και να μεταφέρουμε τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις».

Από το τηλεγράφημα προκύπτει πως οι ΗΠΑ, δεν γνωρίζουν πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η επιχείρηση πλήρους κλίμακας στη Ράφα. «Οι αξιωματούχοι δεν έχουν υποδείξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πιθανή στρατιωτική επιχείρηση», αναφέρεται στο εσωτερικό διπλωματικό έγγραφο.

«Προς το παρόν, δεν φαίνεται να υπάρχουν βιώσιμες επιλογές εκκένωσης για το 1,5 εκατομμύριο στη Ράφα», επισημαίνεται και στο διπλωματικό τηλεγράφημα προς το Ισραήλ. Τονίζεται επίσης ότι ενώ κάποιοι θέλουν να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι πίσω σε τοποθεσίες στη βόρεια Λωρίδα, «ένα μεγάλο μέρος όσων βρίσκονται στη Ράφα, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων πληθυσμών, των εξουθενωμένων εκτοπισμένων και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα, πιθανότατα θα παραμείνει στην πόλη κατά τη διάρκεια της πιθανής στρατιωτικής επιχείρησης λόγω έλλειψης βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων, αυξάνοντας τον κίνδυνο μαζικών απωλειών».

Σχετικά θέματα

Απόψεις