Το γεγονός πως οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν με κάθε τρόπο τους εχθρούς τους, αλλά και τους… συμμάχους τους επιβεβαιώνουν τα άκρως απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν στο διαδίκτυο τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας πονοκέφαλο στους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι φοβούνται ότι οι αποκαλύψεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο «ευαίσθητες πηγές» και να θέσουν σε κίνδυνο τις σχέσεις τους με συμμαχικές χώρες.
Ορισμένα από τα έγγραφα, τα οποία Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι είναι αυθεντικά, αποκαλύπτουν την έκταση των υποκλοπών σε βάρος βασικών συμμάχων των ΗΠΑ, όπως η Ουκρανία, το Ισραήλ και η Νότια Κορέα. Άλλα αποκαλύπτουν τον βαθμό με τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν διεισδύσει στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας και στη ρωσική οργάνωση μισθοφόρων «Wagner Group», κυρίως μέσω υποκλοπών επικοινωνιών και ανθρώπινων πηγών, οι οποίες θα μπορούσαν τώρα να αποκοπούν ή να τεθούν σε κίνδυνο.
Κατασκοπεία φίλων…
Το CNN εξέτασε 53 έγγραφα που διέρρευσαν, τα οποία χρονολογούνται από τα μέσα Φλεβάρη έως τις αρχές Μάρτη.
Ένα έγγραφο αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν τον Ουκρανό πρόεδρο. Η έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρει ότι ο Ζελένσκι στα τέλη Φλεβάρη «πρότεινε να χτυπήσουν ρωσικές τοποθεσίες ανάπτυξης στην περιφέρεια Ροστόφ της Ρωσίας», χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, καθώς η Ουκρανία δεν διαθέτει όπλα μεγάλης εμβέλειας ικανά να φτάσουν τόσο μακριά.
Οι πληροφορίες αυτές, δίνουν ενδεχομένως απάντηση στην άρνηση των ΗΠΑ να παράσχουν στο Κίεβο πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς λόγω των φόβων ότι θα χρησιμοποιηθούν για πλήγματα εντός της Ρωσίας. Μια άλλη έκθεση πληροφοριών αναφέρει σχετικά ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα ουκρανικά πλήγματα σε στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία «ως ευκαιρία να παρουσιάσει το ΝΑΤΟ ως επιτιθέμενο και να αυξήσει τη βοήθειά της στη Ρωσία εάν κρίνει ότι οι επιθέσεις ήταν σημαντικές».
Ένα άλλο έγγραφο περιγράφει, λεπτομερώς, μια συνομιλία μεταξύ δύο ανώτερων αξιωματούχων της Νότιας Κορέας σχετικά με τις ανησυχίες του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της χώρας για το αίτημα των ΗΠΑ να στείλει η Σεούλ πυρομαχικά στην Ουκρανία.
Οι αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι η αποστολή των πυρομαχικών θα παραβίαζε την πολιτική της Νότιας Κορέας να μην παρέχει θανατηφόρα βοήθεια σε χώρες σε πόλεμο. Σύμφωνα με το έγγραφο, ένας από τους αξιωματούχους πρότεινε στη συνέχεια έναν τρόπο να παρακάμψει την πολιτική αυτή, πουλώντας τα πυρομαχικά στην Πολωνία.
Το έγγραφο έχει ήδη πυροδοτήσει διαμάχες στη Σεούλ, με τους Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους να λένε στους δημοσιογράφους ότι σκοπεύουν να θίξουν το θέμα στην Ουάσιγκτον.
Άλλο έγγραφο, αναφέρει ότι η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, η περιβόητη Μοσάντ, ενθάρρυνε διαδηλώσεις κατά της νέας κυβέρνησης της χώρας -«συμπεριλαμβανομένων πολλών ρητών εκκλήσεων για δράση». Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού απάντησε εκ μέρους της Μοσάντ το πρωί της Κυριακής, αποκαλώντας την έκθεση «απογοητευτική και χωρίς καμία απολύτως βάση».
Ένα άλλο έγγραφο αποκαλύπτει τη γνώμη των ΗΠΑ για τις προθέσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να δωρίσουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, η οποία ζητά τα αεροπλάνα για πάνω από ένα χρόνο.
Στις 23 Φλεβάρη, η Βουλγαρία εξέφρασε την προθυμία της να δωρίσει το στόλο της με αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία – μια «πρόκληση», εκτιμά η έκθεση, επειδή θα αφήσει τη χώρα χωρίς μαχητικά αεροσκάφη για περίπου ένα χρόνο, έως ότου παραδοθούν τα αμερικανικά F-16.
…αλλά και εχθρών
Η μαζική διαρροή των εγγράφων αποκαλύπτει επίσης ότι η διείσδυση των ΗΠΑ στο υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας και στη μισθοφορική οργάνωση Wagner Group είναι βαθύτερη από ό,τι είχε προηγουμένως κατανοηθεί.
Τα έγγραφα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν σχέδια των ρωσικών δυνάμεων για επιθέσεις σε στόχους εντός της Ουκρανίας, όπως θερμοηλεκτρικοί σταθμοί, ηλεκτρικοί υποσταθμοί και γέφυρες.
Επίσης οι ΗΠΑ γνώριζαν τη ρωσική στρατηγική για την αντιμετώπιση των αρμάτων μάχης του ΝΑΤΟ που πρόκειται να παραδοθούν στην Ουκρανία από αυτόν τον μήνα. Το σχέδιο «απαιτούσε τη δημιουργία τριών ζωνών πυρός με βάση το βεληνεκές -μακρύ, μεσαίο και μικρό- με κάθε ζώνη να καλύπτεται από συγκεκριμένους τύπους όπλων και μονάδων», αναφέρει η έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τον Όμιλο «Wagner», τα έγγραφα μιλούν για την εκ νέου στρατολόγηση Ρώσων αιχμαλώτων από τη «Wagner» για να πολεμήσουν στην Ουκρανία αλλά και τα σχέδια της ομάδας να ενισχύσει την παρουσία της σε ολόκληρη την Αφρική και στην Αϊτή.
(Πηγή: 902.γρ, με πληροφορίες από CNN)