Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ευθύνεται η συγκομιδή ελιάς για την αύξηση των κρουσμάτων;

Του Νίκου Κυφωνίδη Την Παρασκευή  13.11.2020 κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας του..

Του Νίκου Κυφωνίδη

Την Παρασκευή  13.11.2020 κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, η Κα Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μεταξύ άλλων είπε πως πιθανά η συγκομιδή της ελιάς να είναι ο παράγοντας έξαρσης των κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα είπε:

«Έχουμε αύξηση κρουσμάτων σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει μέχρι σήμερα όπως είναι η Φωκίδα, η Μεσσηνία, η Λέσβος και η Κρήτη και πιθανά η έξαρση σ’ αυτές τις περιοχές να σχετίζεται με συγκομιδή ελιάς. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζονται με ιδιαίτερη προσοχή καθημερινά από την ομάδα των επιδημιολόγων, της επιτροπής μας και συζητούνται και στην ολομέλεια» .

(Από 1:27 έως 1:51):

[arve url=”https://youtu.be/hzngHNNircE” align=”center” /]

Ερωτήματα:

  • Η υπόθεση αυτή είναι απλή εικασία ή υπάρχουν στοιχεία που προέκυψαν από τις ιχνηλατήσεις των καταγεγραμμένων κρουσμάτων;
  • Εάν υπάρχουν πράγματι στοιχεία ενημερώθηκαν οι Περιφερειάρχες, οι Αντιπεριφερειάρχες και οι Δήμαρχοι των περιοχών αυτών για να ληφθούν πρόσθετα μέτρα καθ’ όλη τη γραμμή παραγωγής του ελαιολάδου;
  • Οι Περιφερειάρχες, οι Αντιπεριφερειάρχες και οι Δήμαρχοι των περιοχών επικοινώνησαν με την επιτροπή του ΕΟΔΥ για να ζητήσουν πρόσθετα στοιχεία για τα δεδομένα τους;

Πριν λίγες ημέρες και όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν διατυπωθεί ενστάσεις για το πώς ο ΕΟΔΥ καταγράφει και ανακοινώνει τα κρούσματα κορονοϊού, αλλά και το πώς επικοινωνεί τα στοιχεία αυτά δημόσια με τον πληθυσμό.

Ενδεικτικά: Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πολιτικής Υγείας, στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ.

Μεταξύ άλλων ο Κος Κονδύλης επισημαίνει ότι αυτό το καθεστώς μερικής διαφάνειας αναφορικά με τα στοιχεία της επιδημίας πρέπει να σταματήσει, και αυτό γιατί η έλλειψη διαφάνειας στα στοιχεία πέραν του ότι δεν επιτρέπει τη λογοδοσία της κυβέρνησης και των αρμόδιων οργανισμών για τη διαχείριση της επιδημίας, το κυριότερο είναι ότι θρέφει το κύμα ανορθολογισμού το οποίο βλέπουμε και στην ελληνική κοινωνία, (παρατηρείται και σε άλλες χώρες) το κύμα δηλαδή αμφισβήτησης ή άρνησης της επιδημίας.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα λεγόμενα της Κας Παπαευαγγέλου, η οποία εκπροσωπώντας τον ΕΟΔΥ και την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, με ευκολία ανακοινώνει τις «υποθέσεις εργασίας» που κάνουν, χωρίς να δίνουν πρόσθετα στοιχεία για αυτές και αδιαφορώντας για το πώς ακούγονται αυτές οι «υποθέσεις εργασίας» στις διάφορες τοπικές κοινωνίες.

Στοχοποιούν με ευκολία κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες και αναίτια διασκορπίζουν το φόβο και την ανησυχία.

Ή μήπως μεθοδικά χτίζουν τα αυριανά επιχειρήματά τους; Όπως μας εμφανίζουν ως αναγκαίο το άνοιγμα του τουρισμού, χωρίς να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα πρωτόκολλα – λάστιχο με τα οποία έγινε αυτό το άνοιγμα, έτσι μεθαύριο θα δικαιολογούνται ότι δεν μπορούσαν να απαγορεύσουν τη συγκομιδή της ελιάς, θολώνοντας τα νερά για τα πραγματικά αίτια της διασποράς του κορονοϊού.

Όπως λέμε στην καθομιλουμένη, πετάνε κάτι στον αέρα και το αφήνουν να πλανάται ως εργαλείο που μπορεί να τους φανεί χρήσιμο μελλοντικά.

Ακολουθεί καταγραφή και επεξεργασία των κρουσμάτων κορονοϊού που έχει ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ για την Κρήτη το χρονικό διάστημα 17.10.2020 έως 15.11.2020. Η συγκομιδή της ελιάς στην Κρήτη άρχισε περίπου στις 30.10.2020. Επιλέγηκε η ίδια περίπου χρονική περίοδος πριν και μετά την έναρξη της συγκομιδής της ελιάς.

Εξετάζοντας τη συμμετοχή των κρουσμάτων της Κρήτης στο σύνολο των κρουσμάτων της χώρας, εκφρασμένη σε επί τοις εκατό (%) ποσοστό, παρατηρούμε πως δεν καταγράφεται κάτι ιδιαίτερο. Η αύξηση της διασποράς του κορονοϊού που υπάρχει στη χώρα, υπάρχει και στην Κρήτη. Η αύξηση των κρουσμάτων στην Κρήτη, ακολουθεί την αύξηση των κρουσμάτων που υπάρχει σε όλη τη χώρα. Καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων, αλλά όχι έξαρση όπως είπε η Κα Παπαευαγγέλου.

Συμπερασματικά, θεωρώ πως είναι υποχρέωση των Δημάρχων, των Αντιπεριφερειαρχών και του Περιφερειάρχη να επικοινωνήσουν άμεσα με τον ΕΟΔΥ και να ζητήσουν πρόσθετη πληροφόρηση για την πιθανή ενοχοποίηση της συγκομιδής της ελιάς. Το ζήτημα δεν πρέπει να πλανάται αδιευκρίνιστο. Συμβάλει στη διασπορά του φόβου και της ανησυχίας σε περιοχές ευθύνης τους κατεξοχήν ελαιοκομικές.

Νίκος Κυφωνίδης – Βιολόγος
Ιεράπετρα

Απόψεις