Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Έξι στα δέκα νοικοκυριά έχουν κόψει βασικά είδη διατροφής

Έξι στους δέκα εργαζόμενους αναγκάζονται να κόψουν ακόμη και βασικά είδη διατροφής εξαιτίας της καλπάζουσας ακρίβειας που μαστίζει τα νοικοκυριά, σύμφωνα με έκθεση της ΓΣΕΕ και του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ

Αποκαλυπτική για την κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί οι πολίτες της χώρας εξαιτίας της καλπάζουσας ακρίβειας που μαστίζει τα νοικοκυριά, είναι έκθεση της ΓΣΕΕ και του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία έξι στους δέκα εργαζομένους αναγκάζονται να κόψουν ακόμη και βασικά είδη διατροφής!

Παράλληλα, ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό που φτάνει το 74% έχει μειώσει τις δαπάνες για τη θέρμανση μην μπορώντας να ανταπεξέλθει στην άνοδο των τιμών.

Η ΓΣΕΕ που υλοποιεί την έκθεση σε συνεργασία με την εταιρεία Alco σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, υπογραμμίζει την ανάγκη να υλοποιηθεί άμεσα ένα μείγμα παρεμβάσεων, προκειμένου να προστατευτεί το βιοτικό επίπεδο μισθωτών και κυρίως των χαμηλότερα αμειβόμενων προτείνοντας .

Σοκαριστικά ευρήματα 

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την έρευνα, το 59% των εργαζομένων δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τους έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής. «Πολύ» απαντά το 26% και «Αρκετά» το 33%, ενώ «Καθόλου» μόλις το 9%.

  • Το 74% των εργαζομένων δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τους έχει οδηγήσει σε περιορισμό των δαπανών για θέρμανση. «Πολύ» απαντά το 33% και «Αρκετά» το 41%. Αντίστοιχα, το 16% στην αντίστοιχη ερώτηση δηλώνει «Λίγο» και το 10% «Καθόλου».
  • Το 80% των εργαζομένων δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τους έχει οδηγήσει σε περιορισμό των δαπανών για ψυχαγωγία.
  • Το 85% των εργαζομένων συμφωνεί με την πρόταση της ΓΣΕΕ να επανέλθει άμεσα το ύψος του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και, στη συνέχεια, να γίνει διαπραγμάτευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ενώ το 10% δηλώνει ότι διαφωνεί.
  • Το 54% των εργαζομένων πιστεύει ότι ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να διαμορφώνεται, μετά από συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ οργανώσεων εργοδοτών και της ΓΣΕΕ, ενώ το 42% δηλώνει ότι θα πρέπει να είναι απόφαση της κυβέρνησης.

Ως το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού τους επιπέδου από τις ανατιμήσεις, το 49% επιλέγει τη μείωση των ειδικών φόρων και φόρων κατανάλωσης, το 43% την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ το 3% επιλέγει τη λύση των επιδομάτων.

Αναφορικά με τον δείκτη ασφάλειας της απασχόλησης, το 60% δηλώνει σίγουρο ότι θα διατηρήσει τη θέση εργασίας του και το 35% δηλώνει «όχι».

Η ΓΣΕΕ προτείνει τις εξής εισοδηματικές και δημοσιονομικές παρεμβάσεις:

  • Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ανά μήνα.
  • Στη συνέχεια προσαρμογή του κατώτατου μισθού στο επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης (60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης) και συζήτηση με τους εργοδοτικούς φορείς για τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος μέσω της επαναφοράς του προσδιορισμού του στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
  • Σημαντική αύξηση του ποσοστού κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με στόχο το 70% των μισθωτών και θωράκισή τους με παράταση της ισχύος όλων των όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέχρι την ολοκλήρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την υπογραφή νέων.
  • Μείωση ειδικών φόρων κατανάλωσης στην ενέργεια και τα βασικά είδη διατροφής.
  • Εισαγωγή φόρου επί των έκτακτων κερδών των εταιρειών παροχής ενέργειας και διάθεση του ποσού για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.
  • Να οριστεί μια περίοδος χάριτος αποπληρωμής λογαριασμών ενέργειας για τα φτωχότερα νοικοκυριά. 

Σχετικά θέματα

Απόψεις