Πολιτική

Δηλώσεις «νομιμοφροσύνης» ενόψει Eurogroup

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup (Πέμπτη 26 Ιανουαρίου), η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις για επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Προβάλλει, λοιπόν, τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, ως νέα επιτυχία που θα οδηγήσει σε «ελάφρυνση του χρέους»… Αποσιωπά, όμως, το γεγονός ότι τα μέτρα αυτά αποφασίστηκαν στο Eurogroup του περασμένου Δεκεμβρίου και είχαν ανασταλεί εξαιτίας της εξαγγελίας του πρωθυπουργού για τη χορήγηση του επιδόματος στους συνταξιούχους τα Χριστούγεννα.

Η χθεσινή ανακοίνωση του ESM έγινε μετά την γνωστή επιστολή Τσακαλώτου προς τους «θεσμούς», με την οποία η κυβέρνηση δήλωνε ότι πρόκειται για εφάπαξ παροχή και όχι επαναφορά της 13ης σύνταξης, όπως είχε αρχικά δηλώσει ο πρωθυπουργός. Ακόμη στην ίδια επιστολή, ο υπουργός Οικονομικών ανάφερε ότι από τούδε και στο εξής, για οποιαδήποτε παροχή (ακόμη και από το πλεόνασμα) η κυβέρνηση θα ζητάει την άδεια των δανειστών…

Έτσι, μετά την ταπεινωτική επιστολή Τσακαλώτου, ο ESM ανακοίνωσε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία δεν συνιστούν επ ουδενί μείωση του χρέους, παρά μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του, με όρους ιδιαίτερα επαχθείς. Οι όροι βρίσκονται στην απόφαση του Eurogroup του Δεκεμβρίου και επί της ουσίας συνιστούν ένα νέο (το τέταρτο) μνημόνιο, που θα ισχύσει μετά το πέρας του ισχύοντος. Έθετε, μάλιστα, η απόφαση εκείνη, ορισμένες πρόσθετες προϋποθέσεις, που αφορούσαν στις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου αυτό να παραμείνει στο «πρόγραμμα».

Στη συνεδρίαση του Eurogroup, την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών προσέρχεται έχοντας προειδοποιήσει τους συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει για τις απαιτήσεις αυτές, μεταξύ των οποίων είναι η νέα μείωση του αφορολόγητου και η νέα μείωση των συντάξεων. Η νέα δήλωση «νομιμοφροσύνης» της κυβέρνησης προς τους δανειστές, έγινε με τη νέα επιστολή Τσακαλώτου προς τους ομολόγους του, λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση. Από την κυβέρνηση διευκρινίζεται ότι στην επιστολή δεν περιλαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα, αλλά μόνο η διαβεβαίωση για την πρόθεση της να συζητήσει για όλα…

Μόλις χθες, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει με τους «θεσμούς» και το θέμα της μείωσης του αφορολόγητου, ένα μέτρο «χαριστική βολή» για εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά που κινούνται σήμερα στα όρια της επιβίωσης. Η εκ των υστέρων προσπάθεια να «διορθωθεί» η δήλωση Παπαδημητρίου, είχε μάλλον το αντίθετο, από το επιδιωκόμενο, αποτέλεσμα.

(Επισκέψεις: 10 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend