Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Eurogroup: «Σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή» των κρατών με υψηλό χρέος

«Σε μια σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή» των κρατών – μελών με υψηλό δημόσιο χρέος» και «εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες», συμφώνησε..

«Σε μια σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή» των κρατών – μελών με υψηλό δημόσιο χρέος» και «εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες», συμφώνησε σήμερα το Εurogroup, με τον λογαριασμό των έκτακτων μέτρων στήριξης του κεφαλαίου που ελήφθησαν την περίοδο της πανδημίας να φορτώνεται στους λαούς.

«Αυτή η προσαρμογή θα πρέπει να ενσωματωθεί σε μια αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη στρατηγική που συνεχίζει να προωθεί τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη διττή μετάβαση και τη βελτίωση της σύνθεσης των δημόσιων οικονομικών», αναφέρεται στην απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Από την άλλη πλευρά, οι «οδηγίες για τα κράτη – μέλη με χαμηλά και μεσαία επίπεδα χρέους είναι «να δώσουν προτεραιότητα στην επέκταση των δημοσίων επενδύσεων όπου είναι απαραίτητο».

Επ’ αυτού, ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια του έτους, θα πρέπει να αξιολογείται η κατάλληλη δημοσιονομική πολιτική για την ευρωζώνη, δεδομένου ότι ο στόχος αυτός βασίζεται σε σημερινές οικονομικές συνθήκες.

«Πιστεύουμε ότι είναι εφικτό, οι χώρες που έχουν υψηλό χρέος, να μπορέσουν να κάνουν σταδιακές προσαρμογές στη δημοσιονομική τους πολιτική και αυτό θα συνδυαστεί με ένα ορισμένο επίπεδο ανάπτυξης, προκειμένου να βελτιώσουν τη δυναμική του χρέους τους το 2023. Από το 2023 και μετά, πιστεύουμε ότι το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους θα συνεχίσει να είναι εξαιρετικά σημαντικό», ανέφερε ο Π. Ντόναχιου. Σημείωσε επίσης, ότι το επίπεδο του χρέους, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αυξήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια και ως εκ τούτου υπογράμμισε την ανάγκη να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ ενός ασφαλούς επιπέδου χρέους και αντιμετώπισης των οικονομικών προκλήσεων. «Αυτή η ισορροπία ήταν και θα είναι πάντα πολύ σημαντική», πρόσθεσε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με την επαναξιολόγηση της δημοσιονομικής πολιτικής κατά τη διάρκεια του έτους, θα επιτευχθεί αυτή η ισορροπία για το 2023.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, ανέφερε ότι τα δύο τελευταία χρόνια, η κρίση της πανδημίας έφερε το χρέος στην ευρωζώνη σε υψηλά επίπεδα, άνευ προηγουμένου. «Η κορύφωση του χρέους στην ευρωζώνη ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ και μειώθηκε το 2021 στο 97,7%», είπε ο Τζεντιλόνι, σημειώνοντας ότι σε μερικές χώρες το χρέος είναι πολύ υψηλό. «Η μείωση του χρέους είναι απαραίτητη και φυσικά συνδέεται με τις συνθήκες. Η μείωση του χρέους μπορεί να είναι σημαντική όταν και η ανάπτυξη είναι σημαντική, όπως έγινε το 2021 σε μερικές χώρες και λιγότερο εύκολη αν η ανάπτυξη είναι ισχνή. Σε γενικές γραμμές, πιστεύω ότι αυτός πρέπει να είναι ο στόχος , αλλά με τρόπο σταδιακό και ρεαλιστικό που δεν θα σκοτώνει την ανάπτυξη», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας.

Σχετικά θέματα

Απόψεις