Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ερυθρά Θάλασσα: Η κυβέρνηση «απογειώνει» την εμπλοκή της με συνεχείς συνεννοήσεις για την ευρωατλαντική αποστολή

Πυκνώνει τις επαφές και συνεννοήσεις της η κυβέρνηση ενόψει της βαθύτερης εμπλοκής της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου,..

Πυκνώνει τις επαφές και συνεννοήσεις της η κυβέρνηση ενόψει της βαθύτερης εμπλοκής της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου, αφού πρώτα έσπευσε να δηλώσει συμμετοχή στην – υπό τους Αμερικανούς – επιχείρηση «Prosperity Guardian», τώρα διεκδικεί να αναλάβει τη διοίκηση της αντίστοιχης ευρωενωσιακής επιχείρησης, «Aspides», όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη βδομάδα στο Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας συναντήθηκε χθες με τον νέο πρέσβη της Ιταλίας Paolo Cuculi. Συζήτησαν για την «ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό τομέα», όπως και για τις «προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή». Σε αυτό το φόντο ο Δένδιας ευχαρίστησε τον πρέσβη για τη στήριξη, από την Ιταλία, της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης το Στρατηγείο της Λάρισας να καταστεί στρατηγείο της ευρωενωσιακής επιχείρησης «Aspides» στην Ερυθρά.

Θυμίζουμε ότι η ΕΕ ετοιμάζει να στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή όπου μαίνονται οι συγκρούσεις με τους Χούθι της Υεμένης και άλλες δυνάμεις. Η αποστολή αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει η ΕΕ, ενώ η επίσημη έναρξη και το ακριβές αντικείμενό της («mandate») αναμένεται να ανακοινωθούν στις 19 Φλεβάρη, οπότε και συνέρχεται το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Λέγεται ότι οι χώρες που είναι ήδη αποφασισμένες να συμμετάσχουν είναι η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία (με πλοία) και η Κύπρος (με αξιωματικούς).

Σε επιμέρους σημεία της η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αφορά το να ενεργοποιηθεί για την «Aspides» το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ/EU – OHQ) με έδρα την 1η Στρατιά στη Λάρισα, ένα από τα πέντε Στρατηγεία της ΕΕ (τα άλλα εδρεύουν σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία). Τη δε επιχειρησιακή του αξία την απέδειξε τα προηγούμενα χρόνια, όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις στήριξαν την επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με πρόσχημα τις εμφύλιες συρράξεις που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν.

Πρόταση της κυβέρνησης για την «Aspides» είναι τη διοίκηση της επιχείρησης από το ΕΣΕΕΕ/EU – OHQ να αναλάβει Ελληνας υποναύαρχος. Θα δίνει αναφορά στη Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ και στον πρόεδρό της, Αυστριακό στρατηγό, στις Βρυξέλλες, ενώ θα είναι σε απευθείας επικοινωνία με τον εν πλω διοικητή στην επίμαχη ζώνη, ο οποίος πιθανολογείται ότι θα είναι Γάλλος ή Ιταλός. Αντίστοιχα, «διοικητόπλοιο» στην Ερυθρά θα οριστεί γαλλικό ή ιταλικό πλοίο. Για το όλο θέμα υπήρξε ήδη επικοινωνία του Ελληνα υπουργού Αμυνας με τον Ιταλό ομόλογό του, καθώς επίσης του Ελληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον Γάλλο ομόλογό του.

Σε αυτό το πλαίσιο, η φρεγάτα «Υδρα» είναι εν αναμονή να λύσει κάβους, ενώ αργότερα – όπως επιβεβαιώνουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές – θα τη «σκατζάρει» η φρεγάτα «Ψαρά». Σε κάθε περίπτωση, ελληνικό πλοίο θα μείνει στην περιοχή «για όσο χρειαστεί», όπως λένε.

Ταυτόχρονα «τρέχουν» συνεννοήσεις με τους Αμερικανούς για τη συμμετοχή και στην «Prosperity Guardian». Ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού μετέβη στην αμερικανική ναυτική βάση στη Μανάνα του Μπαχρέιν (έδρα του US Naval Forces Central Command και του 5ου Στόλου των ΗΠΑ), για συνεννοήσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες της ελληνικής συμμετοχής. Λέγεται ότι μπορεί να λειτουργήσει και ως σύνδεσμος των Αμερικανών με την «Aspides». Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική «συνεισφορά» θα αφορά «και τους δύο πυλώνες» της ευρωατλαντικής ανάπτυξης στην περιοχή. Ο ίδιος ο Ν. Δένδιας τόνισε, σε συνέντευξή του στο «Newsbomb», ότι «υπάρχουν διασυνδέσεις μεταξύ των δύο επιχειρήσεων» και «επικαλύψεις», καθώς «επιχειρησιακά πρέπει ο ένας να βοηθάει τον άλλον».

Στα τέλη της εβδομάδας ο «Στρατηγικός Διάλογος» με τις ΗΠΑ

Σημειωτέον, όλα αυτά τα θέματα εμπλοκής και «σταθερότητας» θα βρεθούν και στο τραπέζι του νέου γύρου του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας – ΗΠΑ, στα τέλη της βδομάδας (ξεκίνησε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ). Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει γι’ αυτόν τον σκοπό διακυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη και μετέχοντες υπουργούς και υφυπουργούς. Ο ΥΠΕΞ θα έχει διμερή συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντ. Μπλίνκεν, στις 9 Φλεβάρη. Συνολικά στην ατζέντα μπαίνουν θέματα όπως η διμερής «Στρατηγική Συμμαχία», «η Αμυνα και η Ασφάλεια», η ενίσχυση των διμερών εμπορικών συναλλαγών, η «ψηφιακή οικονομία», αλλά και το περιβάλλον, με ειδική αναφορά στο «Our Ocean Conference 2024», συνέδριο που θα φιλοξενηθεί τον Απρίλη από την Ελλάδα, αμερικανικής κοπής σχήμα για τον έλεγχο σε θαλάσσιες ζώνες και διαύλους. Στο πλαίσιο αυτό ο Γεραπετρίτης θα συναντηθεί και με τον Τζον Κέρι, ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα.

Ο Γεραπετρίτης αναμένεται επίσης να έχει επαφές στην αμερικανική πρωτεύουσα με γερουσιαστές και κατόπιν να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να προωθήσει την υποψηφιότητα της Ελλάδας για τη θέση εκλεγμένου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΟΗΕ την περίοδο 2025 – 2026. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε Γενική Συνέλευση του Οργανισμού φέτος τον Ιούνη. Σε αυτό το φόντο, ο Ελληνας ΥΠΕΞ αναμένεται και να απευθύνει ομιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

(Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις