Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ: Απεργία για την υπογραφή ΣΣΕ, κόντρα στην ποινικοποίηση του αγώνα

ΔΑΣ ΟΑΣΘ: Έσπασε τα μούτρα της η οργανωμένη απεργοσπασία που επιχειρήθηκε

Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης  πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργίας τους, παρά τη νέα απαγόρευση της απεργίας από τα δικαστήρια, ύστερα από την προσφυγή της διοίκησης του Οργανισμού

Οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ έφτασαν στο ΥΜΑΘ με πορεία που ξεκίνησε νωρίτερα από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης όπου είχαν αρχικά συγκεντρωθεί. Στο πλευρό τους στην σημερινή απεργιακή κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή ΣΣΕ και καταγγέλλουν κυβέρνηση και διοίκηση ΟΑΣΘ που προχωρούν σε επιπλέον μείωση μισθών και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, περικόπτουν νομοθετημένα επιδόματα και την ίδια ώρα αποδομούν τα συνεργεία και κάθε διοικητική δομή του Οργανισμού, προχωρούν σε ανάθεση δρομολογίων σε ιδιώτες, απαξιώνουν και παροπλίζουν τον στόλο των λεωφορείων και δήθεν τον ανανεώνουν με πανάκριβο leasing παλαιών και αποσυρθέντων λεωφορείων ευρωπαϊκών πόλεων. Από 902.gr

Σε Ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΑΣΘ, αναφέρει ότι «στην προσπάθεια της να σπάσει τη σημερινή απεργία των εργαζομένων του ΟΑΣΘ η διοίκηση του Οργανισμού βρήκε πρόθυμους συνοδοιπόρους την παράταξη της ΔΑΚΕ που με μια κατάπτυστη «ανακοίνωση» κάλεσε από την προηγούμενη μέρα τους συναδέλφους να μην απεργήσουν.

Στη σημερινή απεργία η οργανωμένη απεργοσπασία που επιχειρήθηκε έσπασε τα μούτρα της! Στο αμαξοστάσιο Σταυρούπολης 30 με 40 συνάδελφοι που τους είχαν πάρει τηλέφωνο και τους απειλούσαν ότι θα είχαν κυρώσεις αν δεν έρθουν στη δουλειά επειδή η απεργία κρίθηκε παράνομη τελικά ΔΕΝ μπήκαν να δουλέψουν.

Και στο αμαξοστάσιο του Φοίνικα δεν μπήκαν για δουλειά παρά μόνο το προσωπικό ασφαλείας και ελάχιστα ακόμα άτομα από τους εργατοτεχνίτες και μόνο το προσωπικό ασφαλείας από τους οδηγούς».

Η Ανακοίνωση της ΔΑΣ ΟΑΣΘ:

 

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει

 

Στην προσπάθεια της να σπάσει τη σημερινή απεργία των εργαζομένων του ΟΑΣΘ η διοίκηση του Οργανισμού βρήκε πρόθυμους συνοδοιπόρους την παράταξη της ΔΑΚΕ που με μια κατάπτυστη «ανακοίνωση» κάλεσε από την προηγούμενη μέρα τους συναδέλφους να μην απεργήσουν.

Στη σημερινή απεργία η οργανωμένη απεργοσπασία που επιχειρήθηκε έσπασε τα μούτρα της!

Στο αμαξοστάσιο Σταυρούπολης 30 με 40 συνάδελφοι που τους είχαν πάρει τηλέφωνο και τους απειλούσαν ότι θα είχαν κυρώσεις αν δεν έρθουν στη δουλειά επειδή η απεργία κρίθηκε παράνομη τελικά ΔΕΝ μπήκαν να δουλέψουν.

Και στο αμαξοστάσιο του Φοίνικα δεν μπήκαν για δουλειά παρά μόνο το προσωπικό ασφαλείας και ελάχιστα ακόμα άτομα από τους εργατοτεχνίτες και μόνο το προσωπικό ασφαλείας από τους οδηγούς.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις γίνονται όχι επειδή οι εργαζόμενοι δεν έχουν ανάγκη το μεροκάματο αλλά επειδή πλέον δεν αντέχουν μια διαμορφωμένη κατάσταση κι όταν η εργοδοσία έχει ξεπεράσει κάθε όριο αυθαιρεσίας.

Η ακρίβεια καλπάζει, οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αέριου είναι δυσθεώρητοι, οι μειώσεις των μισθών για τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ είναι απανωτές και κλιμακούμενες.

Να προσθέσουμε σε αυτά την κοροϊδία τουλάχιστον 2 ετών με την υπογραφή της ΣΣΕ, την αφαίρεση των ρεπό, των μη μισθολογικών απολαβών, τα παράτυπα πρόστιμα για τα rapid test, το ξύλωμα ακόμα κι αυτών των νάυλον «προστατευτικών» για τον οδηγό ώστε να ανοίξει η πρώτη πόρτα στα λεωφορεία λες και τελείωσε η πανδημία! 

Τι θέλουν οι συνάδελφοι της ΔΑΚΕ να το βουλώσουμε και να καταπιούμε όλα αυτά που έχει κάνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ εις βάρος μας;

Nα συμμορφωθούμε με τις δικαστικές αποφάσεις και τη «νομιμότητα» της κυβέρνησης και να ξεχάσουμε ότι μέσα στην πανδημία χάσαμε 9 συναδέλφους από τα μέτρα που ΔΕΝ πήρε ο Οργανισμός;  Ε όχι συνάδελφοι απεργοσπάστες της ΔΑΚΕ !!

Το δίκιο είναι με το μέρος μας και δεν πρόκειται να μας σταματήσει η τρομοκρατία, η λάσπη, οι εκβιασμοί και οι απειλές.

 –Διεκδικούμε να καταβληθούν άμεσα τα χρήματα που έκοψε αυθαίρετα ο ΟΑΣΘ για τα επιδόματα «Ανθυγιεινής Εργασίας» και «Θέσης Ευθύνης» αναδρομικά.

–Διεκδικούμε να καταργηθεί το άρθρο 32 του ν.4903 και να μην αναζητηθούν χρήματα από τους εργαζόμενους από το 2016.    

–Διεκδικούμε να πάρουμε πίσω τα ρεπό μας, να πληρωθούν όλες οι απολαβές μη μισθολογικού κόστους αναδρομικά και να υπογραφεί η ΣΣΕ με αύξηση τουλάχιστον στο ύψος του επίσημου πληθωρισμού.

–Διεκδικούμε συγκοινωνία με βάση τις ανάγκες του λαού με σύγχρονα οχήματα με προδιαγραφές και όχι με βάση τα συμφέροντα του ΚΤΕΛ και του κάθε ιδιώτη παρόχου.

Το εργατικό κίνημα έχει δεσμευτεί ο νόμος Χατζηδάκη να μείνει στα χαρτιά και έτσι θα γίνει και καμιά δικαστική απόφαση δεν πρόκειται να σταματήσει τους εργαζόμενους εάν αποφασίσουν να αγωνιστούν οργανωμένα και μαζικά.

Η επίθεση εναντίον κάθε δίκαιου εργατικού αγώνα είναι επίθεση απέναντι σε κάθε εργαζόμενο που δίνει τη μάχη της επιβίωσης.

Καλούμε τους συναδέλφους να γυρίσουν την πλάτη σε κάθε απεργοσπάστη και να αγωνιστούν για τα δικαιώματα τους και τη ζωή τους.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Ο νόμος Χατζηδάκη θα μείνει στα χαρτιά!

Σχετικά θέματα

Απόψεις