Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Έκθεση-Ευρωκοινοβουλίου: Πολεμοκάπηλοι σχεδιασμοί και βαθυτέρη εμπλοκή της Ελλάδας

Την εμβάθυνση της συνεργασίας ΕΕ – ΝΑΤΟ, στο φόντο των ολοένα και οξυνόμενων ανταγωνισμών ΗΠΑ – Κίνας – Ρωσίας –..

Την εμβάθυνση της συνεργασίας ΕΕ – ΝΑΤΟ, στο φόντο των ολοένα και οξυνόμενων ανταγωνισμών ΗΠΑ – Κίνας – Ρωσίας – ΕΕ, προτάσσει έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, την οποία καταψήφισε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στην έκθεση τονίζεται ότι διαμορφώνεται ένα νέο πεδίο μετά την πανδημία, που χαρακτηρίζεται από την άνοδο «αυταρχικών καθεστώτων». Σε αυτόν τον άξονα τίθεται ως βασικό ζήτημα της αντιπαράθεσης η «υπεράσπιση των δημοκρατικών πολιτευμάτων», σε σύγκρουση με τα «αυταρχικά καθεστώτα» Κίνας και Ρωσίας. Αποτυπώνονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν για εμβάθυνση των ευρωατλαντικών σχέσεων και προτείνεται η ενίσχυση της συνεργασίας με κράτη που «υπερασπίζονται τις δημοκρατικές αξίες», όπως Ινδία, Αυστραλία, Ιαπωνία.

Με τον μανδύα των «δημοκρατικών αξιών» δίνεται άλλοθι στους ιμπεριαλιστές να οξύνουν τις αντιπαραθέσεις τους σε οικονομικό, πολιτικό, στρατιωτικό επίπεδο, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, όπου τους τελευταίους μήνες παρατηρείται συσσώρευση πολεμικών πλοίων από διάφορα ιμπεριαλιστικά κράτη. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η προσπάθεια ενίσχυσης της παρέμβασης των ΕΕ – ΝΑΤΟ στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Μεταξύ άλλων επικροτείται η ιμπεριαλιστική αποστολή «EUFOR Althea», που «συνέβαλε σε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη». Αντίστοιχα σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα ότι είναι κομβική η συνεργασία ΕΕ – ΝΑΤΟ για την «αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης» στα Βαλκάνια.

Σχετικά με την παρέμβαση του ευρωατλαντισμού στη Μεσόγειο, η έκθεση ζητά «συνεργασία και συντονισμό στη Μεσόγειο μεταξύ της επιχείρησης EUNAVFOR MED IRINI της ΕΕ και της επιχείρησης Sea Guardian του ΝΑΤΟ».

Επιπρόσθετα, σε άλλο σημείο εξωραΐζεται ο χαρακτήρας του ΝΑΤΟ με τον ισχυρισμό ότι μπορεί να αποτελέσει «απαραίτητο φόρουμ για διαβουλεύσεις και αποφάσεις ασφάλειας μεταξύ των συμμάχων», δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τον χώρο για διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας για συνεκμετάλλευση με ΝΑΤΟικό περίβλημα.

Επικροτείται η συνεργασία Καναδά, Νορβηγίας, ΗΠΑ στα έργα PESCO, γιατί με αυτόν τον τρόπο «ενισχύεται η διαλειτουργικότητα μεταξύ συμμάχων». Τέλος, ενδεικτική των «δημοκρατικών ευαισθησιών» των ΕΕ – ΝΑΤΟ είναι η αναγόρευση της Κολομβίας ως της «μοναδικής χώρας εταίρου του NATO στη Λατινική Αμερική» και τονίζεται η ανάγκη «να παγιωθούν περαιτέρω εταιρικές σχέσεις στην περιοχή».

ΚΚΕ: Επικίνδυνοι σχεδιασμοί

Αιτιολογώντας την καταψήφιση της έκθεσης, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τόνισε:

«Η νέα καπιταλιστική κρίση, με την επίδραση και της πανδημίας, οξύνει τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα για το ποια μονοπώλια θα βγουν κερδισμένα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, χωρίς να αναιρούνται οι σφοδροί ανταγωνισμοί με την ΕΕ, προωθεί με διάφορους τρόπους την ενίσχυση των ευρωατλαντικών σχέσεων, εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών με Κίνα – Ρωσία. Σε αυτόν τον άξονα έχει αυξηθεί η συγκέντρωση πολεμικών πλοίων και δυνάμεων σε περιοχές όπως ο Ινδο-Ειρηνικός και η Μαύρη Θάλασσα. Η προβαλλόμενη από τις αστικές δυνάμεις ως “προοδευτική” διακυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, με ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας σε διάφορα μέρη του πλανήτη, με “στοχευμένα” χτυπήματα που έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς, όπως στη Συρία, στη Λιβύη, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ κ.α.

Η έκθεση, την οποία καταψήφισε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, επιδιώκει την ενίσχυση των ευρωατλαντικών σχέσεων με βασικό κριτήριο την υπεράσπιση των συμφερόντων των μονοπωλίων της ΕΕ. Θέτει παραπλανητικά ψευτοδιλήμματα ανάμεσα σε “δημοκρατικά” και “αυταρχικά καθεστώτα”, κρύβοντας το κοινό χαρακτηριστικό που τους ενώνει και δεν είναι άλλο από το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό τους σύστημα, τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα αυτών των κρατών, ανεξάρτητα από τις αστικές παραλλαγές των πολιτικών τους συστημάτων. Η επίκληση των δήθεν “δημοκρατικών αξιών” από μέρους ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ γίνεται στο πλαίσιο των ανταγωνισμών με Κίνα και Ρωσία και χρησιμοποιείται σαν πρόσχημα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεών τους, όπως κάνουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ τις τελευταίες μέρες στην Κούβα.

Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η επιδίωξη που εκφράζει η έκθεση για ενισχυμένη παρουσία του ΝΑΤΟ σε Βαλκάνια και Ανατ. Μεσόγειο. Σημαντικές είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ (άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο το “λευκό” των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην έκθεση), που βαθαίνει την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, μετατρέπει τη χώρα σε ορμητήριο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και τον λαό μας σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπως πρόσφατα με την απογείωση από τη Σούδα αναγνωριστικού των ΗΠΑ που συμμετείχε στο ρωσο-βρετανικό επεισόδιο ανοιχτά της Κριμαίας.

Το ΝΑΤΟ από τον ίδιο τον χαρακτήρα και την αποστολή του στοχεύει στην υπεράσπιση της εξουσίας του κεφαλαίου, όπως και η ΕΕ. Δεν αποτελούν “πεδία διαλόγου” ανάμεσα στους λαούς, αλλά ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του κεφαλαίου ενάντια στο δικαίωμα των λαών να ορίζουν την τύχη τους με τη δική τους εξουσία, προϋπόθεση για το οποίο είναι να δυναμώσει η λαϊκή πάλη για αποδέσμευση από όλες τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες».

Πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις