Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι εκδηλώσεις τιμής στους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα που συνδιοργάνωσαν οι δήμοι Χαϊδαρίου και Καισαριανής στις 4 – 5 και 6 Μάη.
Οι εκδηλώσεις άνοιξαν την Παρασκευή 4 Μάη στο Χαϊδάρι , με τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής και παρουσίασης του ιστορικού λευκώματος του ΕΑΜίτη καλλιτέχνη Βασίλη Βλασσίδη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου. Η έκθεση, θα παραμείνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου έως τις 13 Μάη, ώρες λειτουργίας 18.00 – 21.00.
![](https://i0.wp.com/www.imerodromos.gr/wp-content/uploads/2018/05/ekthesi.jpg?resize=665%2C443&ssl=1)
Το Σάββατο 5 Μάη, στις 6.30 μ.μ., η κεντρική εκδήλωση στο Χαϊδάρι πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, δίπλα στον ιστορικό χώρο του Μπλοκ 15, χώρο κράτησης και τόπο μαρτυρίων χιλιάδων κομμουνιστών και αγωνιστών από τους χιτλερικούς.
Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, στην κεντρική ομιλία του επισήμανε ότι η αλύγιστη στάση των 200 κομμουνιστών ηρώων είναι «ένα ακόμα δείγμα της δύναμης του λαού, που κάτω κι από τις πλέον δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, απέδειξε πως ακόμα και στις πιο μαύρες μέρες, όταν θέλει, μπορεί να ανατρέψει τους συσχετισμούς, να αντιμετωπίσει και τον πιο σκληρό εχθρό, να γράψει τη δική του ηρωική ιστορία…» και προέτρεψε η θυσία των 200 κομμουνιστών «να γίνει μάθημα Αντίστασης και Αγώνα».
![](https://i0.wp.com/www.imerodromos.gr/wp-content/uploads/2018/05/selekos.jpg?resize=707%2C471&ssl=1)
Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου αναφέρθηκε στην απαίτηση του λαού της πόλης «να απομακρυνθεί το Στρατόπεδο που λειτουργεί σήμερα, να αποδοθεί στο λαό και να δημιουργηθεί Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στο Μπλοκ 15. Να γίνει πράξη η εξαγγελία της κυβέρνησης για την απόδοσή του στο δήμο». Πρόσθεσε ότι μέχρι να υλοποιηθεί αυτό το αίτημα, ο δήμος προχωράει στην άμεση δημιουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο κτίριο «Ιστορικό» δίπλα στο Παλατάκι.
Την ίδια ώρα στην Καισαριανή, παρά την καταρρακτώδη βροχή, πραγματοποιήθηκε ο Αγώνας ανώμαλου δρόμου, μέσα στο Σκοπευτήριο, προς τιμήν του Ναπολέοντα Σουκατζίδη.
Λίγο αργότερα, στις 8.00 μ.μ., στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης Καισαριανής έγινε η επίσημη παρουσίαση της Εικονικής Περιήγησης των χώρων του Μουσείου (Εξωτερικός χώρος του Μουσείου, Εσωτερικό του Μουσείου, Χώρος της Ηρώς Κωνσταντοπούλου), του τόπου των Εκτελέσεων και του Μνημείου των Εκτελεσθέντων.
Εχουν πλέον τη δυνατότητα, όλοι, να έρθουν σε επαφή με την Ιστορία και να περιηγηθούν ψηφιακά στους χώρους του Μουσείου, από οποιοδήποτε μέρος, στη διεύθυνση:
https://mea.kaisariani.gr/MEAM.html
Η εκπληκτική δουλειά της ψηφιακής περιήγησης, του Δήμου Καισαριανής και των ανθρώπων του Μουσείου, θα συμπληρώνεται τακτικά με τα νέα εκθέματα που συγκεντρώνονται συνεχώς, από νέες δωρεές των κατοίκων της Καισαριανής και των Ανατολικών Συνοικιών. Σεντούκια, πατάρια, αποθήκες, έχουν ανοιχτεί και καταφθάνουν συνεχώς ενθυμήματα, φωτογραφίες, επιστολές, αντικείμενα της εποχής. Μνήμες των οικογενειών από τα χρόνια της μεγάλης εποποιίας της Αντίστασης έρχονται στις αίθουσες του Μουσείου για να γίνουν στοιχεία της συλλογικής ιστορικής μνήμης της περιοχής. Ωρα την ώρα, μέρα τη μέρα, καινούργια αποκτήματα περιμένουν να βρουν τη θέση τους στις προθήκες του Μουσείου.
Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στα νέα εκθέματα του Μουσείου, αλλά και με την προβολή βίντεο, σε αντικείμενα που λόγω χώρου δεν έχουν ακόμα εκτεθεί.
![](https://i0.wp.com/www.imerodromos.gr/wp-content/uploads/2018/05/giorgos-Bakirtzis.jpg?resize=703%2C1049&ssl=1)
Μια από τις κορυφαίες στιγμές ήταν η υπογραφή της παραχώρησης από την Ελένη Κωνσταντοπούλου προς τον δήμο Καισαριανής του πίνακα «Οι Εκτελεσμένοι» του Γιώργου Βακιρτζή. Πρόκειται για πίνακα που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος εμπνεόμενος από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών και εντάσσεται σε μια σειρά έργων του με τίτλο «Ανασκαφές στη γενιά 1940 – ’50».
Ακολούθησε η προβολή της ταινίας του Π. Βούλγαρη «Το τελευταίο σημείωμα», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής.
Την Κυριακή 6 Μάη, στις 9.00 το πρωί ξεκίνησε η Λαμπαδηδρομία από την πύλη του στρατοπέδου του Χαϊδαρίου, στη διαδρομή που ακολούθησαν τα καμιόνια με τους 200 αθάνατους ήρωες, προς το «ΘΙυσιαστήριο της Λευτεριάς», το Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
Στις 10.00 π.μ. πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Παλιό Δημαρχείο και πικετοφορία προς το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς». Οι διαδηλωτές κρατούσαν πικέτες με τα ονόματα των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών.
Στις 11.00 έγινε η υποδοχή των λαμπαδηδρόμων και ακολούθησε Εκδήλωση τιμής στον χώρο του Θυσιαστηρίου.
![](https://i0.wp.com/www.imerodromos.gr/wp-content/uploads/2018/05/stamelos.jpg?resize=749%2C499&ssl=1)
Στην κεντρική ομιλία, ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, επισήμανε ότι η επιλογή των 200 δεν ήταν τυχαία. Οι 200 «ήταν παιδιά της εργατικής τάξης, αγωνιστές συνδεδεμένοι με το εργατικό κίνημα, δοκιμασμένοι στην ταξική πάλη, αταλάντευτοι κομμουνιστές» και υπογράμμισε τη σημασία που έχει η μελέτη εκείνης της περιόδου, ιδιαίτερα σήμερα όπου τα σύννεφα ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου πυκνώνουν επικίνδυνα. «Η συγκέντρωση, είπε, τεράστιων ανταγωνιζόμενων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή κάνει πιο ισχυρό το ενδεχόμενο γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Ο στόχος είναι φανερός: Ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών αλλά και των δρόμων της Ενέργειας της περιοχής», σημείωσε ο Ηλ. Σταμέλος και κάλεσε σε ένταση της πάλης απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, «για να κλείσουν οι ξένες βάσεις στη χώρα μας που αποτελούν ορμητήρια θανάτου, να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων. Να δυναμώσουν η αλληλεγγύη και η κοινή πάλη των λαών, που θα βάλουν στο στόχαστρο τον πόλεμο αλλά και τις αιτίες που τον γεννούν, το ίδιο το σάπιο σύστημα».
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και η εκδήλωση τιμής ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο νεκρών.