Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Εγγυήσεις ασφαλείας» παρέχουν οι G7 στην Ουκρανία – “Επικίνδυνη κίνηση” διαμηνύει η Μόσχα

Το σχέδιο «μακροπρόθεσμων δεσμεύσεων για την ασφάλεια της Ουκρανίας», υιοθέτησαν σήμερα οι χώρες μέλη της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία Βρετανία και ΗΠΑ) στο περιθώριο της Συνόδου..

Το σχέδιο «μακροπρόθεσμων δεσμεύσεων για την ασφάλεια της Ουκρανίας», υιοθέτησαν σήμερα οι χώρες μέλη της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία Βρετανία και ΗΠΑ) στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και οι άλλοι ηγέτες της G7 θα συναντηθούν με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο τέλος της συνόδου του ΝΑΤΟ σήμερα για να ανακοινώσουν αυτό το πακέτο εγγυήσεων ασφαλείας.

«Η πολυμερής αυτή ανακοίνωση θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα στη Ρωσία για το γεγονός ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της», ισχυρίστηκε η σύμβουλος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λευκού Οίκου, Αμάντα Σλόατ. Το σχέδιο «θα βοηθήσει την Ουκρανία να δημιουργήσει έναν στρατό που θα μπορεί να την υπερασπιστεί και να αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση», δίνοντας έμφαση «στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις», πρόσθεσε η ίδια.

Την ίδια ώρα ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η Ουκρανία βρίσκεται τώρα πιο κοντά από πότε στο ΝΑΤΟ. «Ανυπομονώ για την ημέρα που θα συναντηθούμε ως σύμμαχοι», είπε ο Στόλτενμπεργκ απευθυνόμενος στον Ζελένσκι, χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις για το πότε και το πώς η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος σχολίασε ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ ήταν «καλά», αλλά θα ήταν ιδανικά αν είχε υπάρξει πρόσκληση προς το Κίεβο να ενταχθεί στο Σύμφωνο. Παράλληλα ο Ζελένσκι εκτίμησε ότι ήταν σημαντική η αναγνώριση πως η Ουκρανία δεν χρειάζεται να ακολουθήσει το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης (MAP) και πρόσθεσε ότι έλαβε θετικά νέα αναφορικά με τα αμυντικά πακέτα που ανακοινώθηκαν στη διάρκεια της συνόδου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος χαιρέτισε την ανακοίνωση των «εγγυήσεων ασφαλείας» από τις χώρες G7, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτές δεν μπορούν να υποκαταστήσουν μια μελλοντική εισδοχή στο ΝΑΤΟ. «Οι εγγυήσεις ασφαλείας είναι πολύ σημαντικές για τον ουκρανικό λαό, αλλά πρόκειται για εγγυήσεις προς την Ουκρανία στον δρόμο της ένταξης στο ΝΑΤΟ», και όχι «αντί για μια ένταξη στο ΝΑΤΟ», τόνισε.

 

«Επικίνδυνο λάθος» οι εγγυήσεις της G7 στην Ουκρανία δηλώνει η Μόσχα

 

Η Μόσχα δήλωσε σήμερα ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας που εξετάζει η Δύση για την Ουκρανία θα είναι «επικίνδυνο λάθος» που θα πλήξει την ασφάλεια της ίδιας της Ρωσίας και θα εκθέσει την Ευρώπη σε μεγαλύτερους κινδύνους για πολλά χρόνια.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι προτεινόμενες εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο είναι ένα λάθος που η Μόσχα θα αναγκαστεί να έχει υπόψιν στη μελλοντική λήψη αποφάσεων.

«Θεωρούμε ότι η κίνηση αυτή είναι ιδιαιτέρως λανθασμένη και πιθανώς πολύ επικίνδυνη», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους. «Διότι με την παροχή οποιουδήποτε είδους εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία, αυτές οι χώρες θα αγνοούν τη διεθνή αρχή της αδιαιρετότητας της ασφάλειας. Με την παροχή εγγυήσεων στην Ουκρανία, θα παραβιάζουν την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε.

Είναι αδύνατον η Ρωσία να ανεχθεί οτιδήποτε απειλεί τη δική της ασφάλεια, δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας πως ελπίζει ότι οι πολιτικοί στη Δύση θα αντιληφθούν τους κινδύνους που σχετίζονται με την παροχή τέτοιων εγγυήσεων στην Ουκρανία. «Λαμβάνοντας μια τέτοια απόφαση, οι χώρες αυτές θα καταστήσουν την Ευρώπη πολύ πιο επικίνδυνη για πολλά, πολλά χρόνια στο μέλλον. Και φυσικά θα κάνουνε ζημιά σε εμάς, κάτι που θα λάβουμε υπόψιν και θα έχουμε στον νου μας στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», «Ria Novosti»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις