Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Έφυγε» ο μουσικός – Δάσκαλος του Ωδείου Αθηνών και μαχητής του ΕΛΑΣ, Λάζαρος Κουζηνόπουλος

«Έφυγε» πριν ένα μήνα από την ζωή, στις 30 Δεκεμβρίου 2023 και κηδεύτηκε στην Καισαριανή στις 2 Ιανουαρίου 2024, ο αγωνιστής της Εθνικής μας Αντίστασης, μέλος της ΕΠΟΝ και μαχητής του 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Μεσσηνίας, Λάζαρος Κουζηνόπουλος.

 Του Δρ Χρήστου Ηλ. Κολοβού, Διευθυντή Ορχήστρας

 «Έφυγε» πριν ένα μήνα από την ζωή, στις 30 Δεκεμβρίου 2023 και κηδεύτηκε στην Καισαριανή στις 2 Ιανουαρίου 2024, ο αγωνιστής της Εθνικής μας Αντίστασης, μέλος της ΕΠΟΝ και μαχητής του 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Μεσσηνίας, Λάζαρος Κουζηνόπουλος.

Γεννήθηκε στα 1927 στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Χώρα Τριφυλίας. Όπως μας πληροφορεί ο συνθέτης, μουσικολόγος και συγγραφέας Τάκης Καλογερόπουλος στο Λεξικό του της Ελληνικής Μουσικής, ήταν απόγονος του περίφημου ιεροψάλτη και μουσικού του 19ου αι. Ιωάννη – «Φήμιου» Κουζηνόπουλου (από το Ανδρόνικο Καππαδοκίας) και γιος του φημισμένου πρωτοψάλτη, δημοδιδάσκαλου και ιερέα Ιορδάνη Κουζηνόπουλου (1872-1942). Στη Χώρα ο μικρός Λάζαρος πήρε τα πρώτα μαθήματα βυζ. μουσικής από τον πατέρα του και παρακολούθησε το Γυμνάσιο στα Φιλιατρά.

Τελείωσε το Ωδείο Αθηνών ως υπότροφος του ΤΑΚΕ (δίπλωμα βυζ. μουσικής – 1956 και ευρωπαϊκής – 1970) με καθηγητές τους Νικόλαο Παππά, Ιωάννη Μαργαζιώτη, Γεώργιο Σκλάβο και Μενέλαο Παλλάντιο και δίδαξε στο ίδιο Ωδείο ευρωπαϊκή και βυζαντινή μουσική από τα 1974 και για περίπου 25 χρόνια, γεμίζοντας φως τους σκοτεινούς διαδρόμους του, με την σεμνότητά του, την καλοσύνη του και τους πολύ καλούς εκατοντάδες μαθητές του στις τάξεις σολφέζ και θεωρίας, αλλά και στον βυζαντινό χορό και τον παιδικό βυζαντινό χορό που ο ίδιος ίδρυσε. Διετέλεσε επίσης καθηγητής της Μ.Ε. και σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο.

Έψαλλε σε πολλούς ιερούς ναούς στην επαρχία και την Αθήνα, από τον Άγ. Νικόλαο Χώρας Τριφυλίας στη διάρκεια της γερμανοφασιστικής Κατοχής, μέχρι την Αγ. Φιλοθέη Αθηνών και διηύθυνε διάφορες χορωδίες επί δεκαετίες μ.ά. και του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου Αθηνών. 

Εκτός των άλλων ο Λάζαρος Κουζηνόπουλος, είχε μια ωραία παρουσία στη λογοτεχνία και την ποίηση, δημοσιεύοντας μ.ά. στην Επιθεώρηση Τέχνης και το Μανδραγόρα.

Το Σεπτέμβριο του 1951 με κάποιους φίλους του στην Καισαριανή, σκέφτηκε, πρότεινε και συνέβη, να ιδρύσει έναν πολιτιστικό σύλλογο […] και να αναδείξουμε τις αξίες μας. Μαζί με τους Πάνο Γλυκοφρύδη, Ματθαίο Φραγκιά, Τάσο Νηφάκο κ.ά. ιδρύθηκε η προοδευτική αυτή κίνηση προσελκύοντας πολλούς νέους του τόπου τους, αλλά και από άλλες γειτονιές, δίνοντας πνοή στις δύσκολες μετεμφυλιακές μέρες που πέρναγε ο Λαός της αιματοβαμμένης «κόκκινης» Καισαριανής, έχοντας συμπαραστάτη και τον πρόσφατα εκλεγμένο αγωνιστή Δήμαρχο Λεωνίδα Μανωλίδη με όλη τη δημοτική αρχή.

Στην 1η Γ.Σ. του συλλόγου εκλέχτηκε πρόεδρος ο Κουζηνόπουλος και η πολιτιστική κίνηση αυτή ονομάστηκε Φιλοπροοδευτική Ένωση Νέων (ΦΕΝ). Έτσι, έγιναν κάποιες ιστορικές εκδηλώσεις, όπως εκείνη για το Δ. Σολωμό που συνέπεσε με την εκτέλεση Μπελογιάννη. Η ασφάλεια και οι παρακρατικοί δεν έχασαν καιρό και έκαναν τα πάντα για να διαλυθεί ο πολιτικός και πολιτιστικός αυτός σύλλογος, μη δίνοντας άλλες άδειες για εκδηλώσεις, κυνηγώντας τους κ.λπ. Πολλά μέλη ζήτησαν τη διαγραφή τους και μετά από λίγο καιρό ο σκοπός της δεξιάς επετεύχθη. Η ΦΕΝ διελύθη με γεν. γραμματέα της πια τον Κουζηνόπουλο, στην τελευταία της Γ.Σ. να παίρνει τη σφραγίδα που είχε φιλοτεχνήσει ο γλύπτης Γιώργος Κακουλίδης –που από την Κερασούντα του Πόντου ήρθε στην Καισαριανή το 1910–  και όλα τα χαρτιά και να τα κλειδώνει σπίτι του περιμένοντας καλύτερες μέρες, που δυστυχώς δεν ήρθαν ποτέ…

Το ’89, ο Κουζηνόπουλος τάχτηκε με τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, παραμένοντας έως τέλους στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., γι’ αυτό στην κηδεία του επικήδειο εξεφώνησε και το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ., Πάνος Τριγάζης.

Καλλιθέα-Αθήνα, 30/1/2024

Δρ Χρήστος Ηλ. Κολοβός
Διευθυντής Ορχήστρας

 

Απόψεις