Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δραματικό το μέλλον για τους αγρότες της Θεσσαλίας – Προδιαγράφτηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), σήμερα και αύριο, ο Αυγενάκης θα πραγματοποιήσει «τομεακές συσκέψεις με τους παραγωγούς της Θεσσαλίας για να προγραμματισθούν οι επόμενες κινήσεις με στόχο την ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή» -- «Στις συναντήσεις θα μετάσχει και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός» σημειώνει η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ. Αλίμονο! Για την επανεκλογή του γίνονται όλα. Η έσχατη προσπάθεια παραμυθιάσματος των πλημμυρόπληκτων αγροτών – (Από Eksegersi.gr)

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), σήμερα και αύριο, ο Αυγενάκης θα πραγματοποιήσει «τομεακές συσκέψεις με τους παραγωγούς της Θεσσαλίας για να προγραμματισθούν οι επόμενες κινήσεις με στόχο την ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή». Κουβαλάει μαζί του τους υφυπουργούς Σταμενίτη και Κελέτση, τους γενικούς γραμματείς Στρατάκο και Μπαγινέτα, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Λυκουρέντζο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΛΓΟ Χατζηνικολάου.

«Στις συναντήσεις θα μετάσχει και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός» σημειώνει η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ. Αλίμονο! Για την επανεκλογή του γίνονται όλα. Η έσχατη προσπάθεια παραμυθιάσματος των πλημμυρόπληκτων αγροτών. 

«Στόχος των συσκέψεων είναι η ηγεσία του ΥπΑΑΤ μαζί με τους παραγωγούς να συναποφασίσουν και να εξειδικευθούν τα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στην ανάταξη και αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία», συνεχίζει το παραμύθι η ανακοίνωση του υπουργείου.

Το μέλλον των αγροτών της Θεσσαλίας θα είναι δραματικό και έχει ήδη προδιαγραφεί από την κυβέρνηση του Μητσοτάκη, που μοιράζει στα λόγια πέτσινες αποζημιώσεις. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης, μιλώντας στις 17 Σεπτέμβρη στην καθιερωμένη συνέντευξη στη ΔΕΘ, εκστόμισε το μεγάλο ψέμα, ότι δήθεν έδωσε στους αγρότες για αποζημιώσεις 500 εκατ. ευρώ.

Η αλήθεια είναι πως οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και οι αποζημιώσεις από τις λεγόμενες ΚΟΕ (Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις), αθροιστικά, προήλθαν από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών της χώρας και ήταν σημαντικά μικρότερες από τις ζημιές που αυτοί υπέστησαν.

 

Ο ΕΛΓΑ ήταν και παραμένει φορομπηχτικός μηχανισμός

 

Εχουμε πολλές φορές αναφερθεί αναλυτικά στον φορομπηχτικό χαρακτήρα του ΕΛΓΑ που διαχρονικά χαρατσώνει τους αγρότες, πλούσιους και φτωχούς.

Σημειώνουμε ότι ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει μόνο ζημιές των ετήσιων καλλιεργειών (πχ βαμβάκι, στάρι, καλαμπόκι), ενώ με τις ΚΟΕ (Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις) αποζημιώνονται οι ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, στις εγκαταστάσεις και στα αποθηκευμένα προϊόντα και εφόδια και δίνεται σταδιακή καταβολή αποζημίωσης για την απώλεια της παραγωγής. Για την καταβολή ΚΟΕ απαιτείται έγκριση από την Κομισιόν και η διαδικασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα.

Παραθέτουμε αποσπάσματα από την Απολογιστική Εκθεση Δραστηριοτήτων του ΕΛΓΑ του 2019 (σελίδες 19 – 21) και του 2020 (σελίδες 20 – 22), που επιβεβαιώνουν πως η διαδικασία για την έγκριση καταβολής ΚΟΕ είναι εξαιρετικά χρονοβόρα. Tα αποσπάσματα είναι ενδεικτικά. Η χρονοβόρα διαδικασία για την καταβολή των αποζημιώσεων ΚΟΕ επιβεβαιώνεται από τις Απολογιστικές Εκθέσεις Δραστηριοτήτων του ΕΛΓΑ και για τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2021.

 

DRASTHRIOTHTES_ELGA_2019

 

DRASTHRIOTHTES_ELGA_2020

 

Στην παλαιότερη αρθρογραφία μας χρησιμοποιήσαμε την υπόθεση, ότι οι εισφορές των αγροτών ήταν κατά μέσο όρο 175 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ενώ για τις ΚΟΕ βασιστήκαμε στις ΚΥΑ που γνωστοποίησαν το ετήσιο ύψος τους. 

Στον Πίνακα που ακολουθεί συγκεντρώσαμε στοιχεία από τους ισολογισμούς του ΕΛΓΑ των ετών 2011 έως και 2015, από τις Απολογιστικές Εκθέσεις Δραστηριοτήτων του ΕΛΓΑ των ετών 2016 έως και 2021 και από τον προϋπολογισμό του 2022.

Για να μην βαρύνουμε αυτό το άρθρο, θα επανέλθουμε με χωριστή ανάλυση στην οποία θα αποδείξουμε ότι οι αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ και ΚΟΕ είναι σημαντικά μικρότερες από τις πραγματικές ζημιές που υφίστανται οι αγρότες.

Στον Πίνακα καταγράφονται οι ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται από τους αγρότες, οι ετήσιες αποζημιώσεις που έλαβαν οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ, οι ετήσιες αποζημιώσεις από τις ΚΟΕ και οι ετήσιες αποδοχές των υπαλλήλων του ΕΛΓΑ (μονίμων και συμβασιούχων).

  • Στα δώδεκα χρόνια, από το 2011 μέχρι και 2022, οι αγρότες κατέβαλαν ως εισφορές 072,62 εκατ. ευρώ (η υπόθεση που χρησιμοποιήσαμε στην παλαιότερη αρθρογραφία μας, για εισφορές 175 εκατ. ευρώ το χρόνο κατά μέσο όρο, ήταν πολύ κοντά στον ακριβή αριθμό, αφού 175 εκατ. επί 12 χρόνια μάς κάνουν 2.100 εκατ. ευρώ σύνολο).
  • Οι αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ και ΚΟΕ την ίδια περίοδο ήταν 1.877,81 και 168,85 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, αθροιστικά 046,66 εκατ. ευρώ. 

Είναι πεντακάθαρο, λοιπόν, ότι κατά την περίοδο 2011 έως και 2022 οι αγρότες έλαβαν αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ και ΚΟΕ από τα ποσά που κατέβαλαν αποκλειστικά οι ίδιοι ως ασφαλιστικές εισφορές, μέσω του συστήματος της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής. Μάλιστα, έμειναν στα ταμεία του ΕΛΓΑ 26 εκατ. ευρώ, ποσό που υπολείπεται κατά 961.154 ευρώ της ετήσιας μισθοδοσίας των υπαλλήλων του ΕΛΓΑ (μόνιμων και συμβασιούχων), που σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2023 του ΕΛΓΑ ανέρχεται σε 26.921.154 ευρώ.

 

Τα χοντρά ψέματα του Μητσοτάκη

 

Στη συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη στις 17 Σεπτέμβρη του 2023, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο Μητσοτάκης δε δίστασε να πει ένα χοντρό ψέμα για τις αποζημιώσεις που δήθεν έδωσε η κυβέρνησή του στους πληγέντες από καταστροφές αγρότες κατά την περίοδο από το 2019 μέχρι και το 2022. Είπε:

«Ο προϋπολογισμός είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορεί να καλύπτει όλες τις ζημιές οι οποίες θα προκύψουν από φυσικές καταστροφές σε μια εποχή κλιματικής κρίσης. Το κάναμε με πολύ μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά θέλω να σας αναφέρω, ότι για τις αγροτικές αποζημιώσεις οι οποίες δόθηκαν από το 2019 έως το 2022 προσθέσαμε στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ συνολικά 500 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Γιατί πολύ απλά τα ασφάλιστρα τα οποία πλήρωναν οι αγρότες δεν ήταν αρκετά».

Είδαμε παραπάνω ότι οι αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ και ΚΟΕ πληρώθηκαν αποκλειστικά από τους ίδιους τους αγρότες (περίσσεψαν και λεφτά κιόλας), οπότε ο Μητσοτάκης δεν είναι παρά ένας κοινός ψεύτης, επινοώντας κρατική επιχορήγηση στον ΕΛΓΑ, ύψους μισού δισ. ευρώ, μάλιστα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κρατική χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ απαγορεύεται από τον νόμο 3877/2010. Πρόκειται για νόμο που ενισχύει το φορομπηχτικό χαρακτήρα του ΕΛΓΑ, με το πρόσχημα (που το υιοθέτησαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις) ότι η κρατική χρηματοδότηση… νοθεύει τον ανταγωνισμό στο εμπόριο των αγροτικών προϊόντων-εμπορευμάτων. Ενώ στο εμπόριο των βιομηχανικών εμπορευμάτων δεν νοθεύεται ο ανταγωνισμός από την καταβολή δωρεάν κρατικών ενισχύσεων στο βιομηχανικό τομέα της καπιταλιστικής παραγωγής.

Ο φορομπηχτικός νόμος 3877/2010 προβλέπει κρατική χρηματοδότηση μόνο για τα λειτουργικά έξοδα του ΕΛΓΑ. Παραθέτουμε την παράγραφο 1δ του άρθρου 7:

«Η ετήσια επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του ΕΛ.Γ.Α. Το ύψος της ετήσιας επιχορήγησης της περίπτωσης αυτής δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί στο 20% των πραγματοποιηθέντων ετήσιων εσόδων του ΕΛ.Γ.Α. που προέρχονται από την εισφορά της περίπτωσης α΄ της παραγράφου αυτής».

Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι πως από το 2010 και μέχρι της 21ης Οκτώβρη του 2020 δεν είχε εφαρμοστεί αυτή η διάταξη. Δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ για τα λειτουργικά έξοδα του ΕΛΓΑ, στα οποία υπάγονται οι μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές των υπαλλήλων, μονίμων και συμβασιούχων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αρχικά με το άρθρο 43 του νόμου 4737/2020 (ΦΕΚ 204Α, 22.10.2020) και στη συνέχεια με το άρθρο 208 του νόμου 4820/2021 (ΦΕΚ 130Α, 3.7.2021) έδωσε τα έτη 2020, 2021 και 2022: 88,94, 156,80 και 60 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, συνολικά 305,74 εκατ. ευρώ.

Αυτά τα κονδύλια, όμως, ήταν αρκετά λιγότερα απ’ αυτά που προβλέπονται στην παράγραφο 1δ του άρθρου 7 του νόμου 3877/2010. Σύμφωνα με τον Πίνακα που δημοσιεύσαμε παραπάνω, οι αγρότες κατέβαλαν στον ΕΛΓΑ για ασφαλιστικές εισφορές για τη φυτική και τη ζωϊκή παραγωγή 2.072,62 εκατομμύρια ευρώ. Με βάση τα άρθρα 43 και 208 των νόμων 4737 και 4820, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έπρεπε να δώσει στον ΕΛΓΑ για λειτουργικά έξοδα (και όχι για αποζημίωση των αγροτών) 414,52 εκατ. ευρώ (2.072,62 Χ 20%). 

Μια απλή σύγκριση με τα 305,74 εκατ. ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μας δείχνει ότι η κρατική χρηματοδότηση για τις λειτουργικές δαπάνες του ΕΛΓΑ υπολείπεται κατά 108,78 εκατ. ευρώ (ποσοστιαία κατά 26,24%) της νομοθετημένης. Η κυβέρνηση παραβίασε ωμά τον αστικό νόμο και ο Μητσοτάκης δε διστάζει να πει το πιο χοντρό ψέμα.

Στον προϋπολογισμό 2023 του ΕΛΓΑ αναφέρεται ότι τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών θα ανέλθουν σε 180 εκατ. ευρώ και ότι η κρατική χρηματοδότηση για τα λειτουργικά έξοδα θα είναι 30 εκατ. ευρώ. Ενώ, όπως είδαμε, το αστικό κράτος χρωστάει 108,78 εκατ. ευρώ για τα λειτουργικά έξοδα προηγούμενων χρόνων, στον προϋπολογισμό του 2023 δεν γίνεται καμία αναφορά σε αυτά, γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να τα διαγράψει. Μάλιστα, τα χρωστούμενα του αστικού κράτους μεγαλώνουν, καθώς έπρεπε να εγγράψει στον προϋπολογισμό (180 Χ 20%=) 36 εκατ. ευρώ, αλλά ενέγραψε 30 εκατ.

Στον προϋπολογισμό του 2023 έχουν εγγραφεί για τις αποζημιώσεις μέσω ΚΟΕ μόνο 16 εκατ. ευρώ για όλη την Ελλάδα. Αν ρίξουμε μια ματιά στη στήλη του Πίνακα για τις αποζημιώσεις που δόθηκαν την περίοδο 2011 – 2022, δικαιούμαστε να είμαστε επιφυλακτικοί στο κατά πόσο θα εκταμιευθούν τα 16 εκατ. ευρώ για τις αποζημιώσεις μέσω ΚΟΕ.

Στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, ο Μητσοτάκης πέταξε ένα ακόμα χοντρό ψέμα: «Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ έρχεται από την δεκαετία του 50, άλλες εποχές».

  • Στις 27 Ιούλη του 2011 οι υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με δύο ΚΥΑ (ΦΕΚ 1668Β και 1669Β) ενέκριναν τους κανονισμούς για τη φυτική και τη ζωική παραγωγή.
  • Στις 11.11.2011, στο ΦΕΚ 2691, δημοσιεύτηκε η πρώτη τροποποίηση και των δύο κανονισμών.
  • Στις 9.3.2012, στο ΦΕΚ 699, δημοσιεύτηκε η δεύτερη τροποποίηση του κανονισμού για τη φυτική παραγωγή.
  • Στις 29.6.2016, στο ΦΕΚ 1939, δημοσιεύτηκε η δεύτερη τροποποίηση του κανονισμού για τη ζωική παραγωγή και η τρίτη τροποποίηση του κανονισμού για τη φυτική παραγωγή.

Από πού αντλεί ο Μητσοτάκης το θράσος να εκτοξεύει τόσο χοντρά ψέματα, όπως ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι πεπαλαιωμένος, της δεκαετίας του 1950; Από την ασυλία που απολαμβάνει από το μιντιακό σύστημα, οι δημοσιογράφοι του οποίου έχουν μετατραπεί σε παπαγαλάκια, δικαιώνοντας τον τίτλο του «δημοσιορουφιάνου», που τους έχει αποδοθεί από πολλούς αγωνιστές του ελληνικού λαού.

Προς επίρρωση των παραπάνω, παραθέτουμε παρακάτω τους δύο κανονισμούς του ΕΛΓΑ της 27ης Ιούλη του 2011, που όπως αναφέραμε στη συνέχεια τροποποιήθηκαν κατ’ επανάληψη.

 

kanonismos-asfalisis-fitikis-2011

 

kanonismos-asfalisis-zoikou-2011

 

Γεράσιμος Λιόντος

Από eksegersi.gr

 

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις