Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Διεθνής έρευνα δείχνει συγκάλυψη από το Λιμενικό για την εγκληματική ρυμούλκηση

Διεθνής δημοσιογραφική έρευνα επτά Μέσων Ενημέρωσης αποκαλύπτει νέα στοιχεία και ενοχοποιητικές μαρτυρίες για τον ρόλο του ελληνικού Λιμενικού στο πολύνεκρο..

Διεθνής δημοσιογραφική έρευνα επτά Μέσων Ενημέρωσης αποκαλύπτει νέα στοιχεία και ενοχοποιητικές μαρτυρίες για τον ρόλο του ελληνικού Λιμενικού στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, όχι μόνο επιβεβαιώνοντας τις ήδη υπάρχουσες μαρτυρίες για ρυμούλκηση του μοιραίου αλιευτικού λίγο πριν βυθιστεί, αλλά και για φαλκίδευση επίσημων καταθέσεων των επιζώντων, για πιέσεις να μην καταθέσουν σχετικά με τη ρυμούλκηση και για κατάσχεση και εξαφάνιση των κινητών των επιζώντων που είχαν καταγράψει τη στιγμή της βύθισης.

Πηγη: Δημήτρης Αγγελίδης/ΕφΣυν

Η αποκαλυπτική έρευνα των Lighthouse Reports, Reporters United, Der Spiegel, SIRAJ, El Pais, Monitor και The Times συγκεντρώνει συνεντεύξεις με 17 επιζώντες, τον μεγαλύτερο αριθμό συνεντεύξεων που έχουν γίνει στο πλαίσιο μιας δημοσιογραφικής έρευνας για το ναυάγιο.

Οι 16 επιζώντες επιβεβαιώνουν ότι το Λιμενικό ρυμούλκησε το αλιευτικό λίγο πριν βυθιστεί, κάτι που έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής το Λιμενικό, το οποίο αναγκάστηκε εντέλει να παραδεχτεί ότι έγινε προσπάθεια πρόσδεσης του αλιευτικού για τη σταθεροποίησή του, αλλά αυτό περίπου τρεις ώρες πριν βυθιστεί. Οι 4 επιζώντες αναφέρουν επίσης ότι η ρυμούλκηση έγινε με σκοπό να μεταφερθεί το αλιευτικό, το οποίο παρουσίαζε μηχανική βλάβη, προς ιταλικά χωρικά ύδατα.

Οπως αναφέρει η έρευνα, επικαλούμενη πηγές της Frontex, η Frontex όχι μόνο έχει συντάξει Αναφορά Σοβαρού Περιστατικού για το ναυάγιο της Πύλου, αλλά και έχει προχωρήσει σε εσωτερική απόρρητη έρευνα, βασισμένη σε μαρτυρίες επιζώντων, οι οποίοι καταμαρτυρούν ότι το Λιμενικό ρυμούλκησε το αλιευτικό, συμβάλλοντας στην ανατροπή του.

Σύμφωνα μάλιστα με τέσσερις επιζώντες που μίλησαν στη διεθνή έρευνα, μετά τη βύθιση του αλιευτικού, το Λιμενικό δεν προχώρησε αμέσως σε διάσωση, αντιθέτως έκανε κύκλους γύρω από την αναποδογυρισμένη βάρκα, προκαλώντας κύματα που επίσπευσαν τη βύθισή της και τον πνιγμό πολλών επιβαινόντων, που είχαν ήδη πέσει στη θάλασσα και πάλευαν να κρατηθούν στην επιφάνεια, καθώς δεν έιχαν σωσσίβια, ούτε τους έριξε σωσίβια το Λιμενικό, ενώ πολλοί δεν γνώριζαν κολύμπι.

Πιέσεις και φαλκιδευμένες καταθέσεις

Η έρευνα επιβεβαιώνει με τη σειρά της τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» (βλ. «Τι κρύβουν οι καρμπόν καταθέσεις επιζώντων στις Λιμενικές αρχές») ότι τουλάχιστον τέσσερις από τις αρχικές καταθέσεις επιζώντων στο Λιμενικό την επομένη του ναυαγίου επαναλαμβάνουν αυτούσιες γενικόλογες αναφορές για τη βύθιση του σκάφους, χωρίς να αναφέρουν το παραμικρό για τη ρυμούλκηση του Λιμενικού, γεγονός που παραπέμπει σε στημένες καταθέσεις, λόγω ακριβώς της πανομοιότυπης φρασεολογίας, παρόλο που δόθηκαν χωριστά σε διαφορετικές ώρες και με διαφορετικούς διερμηνείς.

Τρεις μέρες μετά τις αμφιλεγόμενες καταθέσεις τους στο Λιμενικό, οι ίδιοι επιζώντες μαζί με άλλους, συνολικά εννέα, έδωσαν κατάθεση στις δικαστικές αρχές της Καλαμάτας, όπου εκεί αναφέρονται ρητά και αναλυτικά στη ρυμούλκηση του Λιμενικου που προκάλεσε το πολύνεκρο ναυάγιο.

Η διεθνής δημοσιογρφική έρευνα αποκαλύπτει επιπλέον δύο μαρτυρίες επιζώντων, ότι οι καταθέσεις τους στο Λιμενικό αλλοιώθηκαν και δέχτηκαν επιπλέον πιέσεις να μη μιλήσουν για τη ρυμούλκηση.

Αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα των Reporters United:

«Είναι αποκαλυπτική η δήλωση ενός εκ των μαρτύρων: “Με ρώτησαν για το τι συνέβη στη βάρκα και πώς βυθίστηκε. Τους είπα ότι το ελληνικό Λιμενικό ήρθε κι έδεσε το σχοινί στη βάρκα μας και μας ρυμούλκησε και προκάλεσε την ανατροπή της βάρκας. Δεν το έγραψαν αυτό στη μαρτυρία μου, όταν την παρουσίασαν στο τέλος δεν μπόρεσα να βρω αυτό το σημείο”. Ανέφερε επίσης ότι δέχθηκε πίεση να υποδείξει συγκεκριμένα πρόσωπα ως διακινητές-επικεφαλής της επιχείρησης.

Ενας δεύτερος επιζών που επίσης μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, μας είπε ότι δέχθηκε πίεση για να μην εμπλέξει το Λιμενικό με τη βύθιση του σκάφους: 

“Με ρώτησαν πώς βυθίστηκε η βάρκα. Τους είπα ότι το ελληνικό Λιμενικό το προκάλεσε. Υπήρχε ένας διερμηνέας που μου είπε να μην το πω αυτό μπροστά στην Αστυνομία. Δεν άλλαξα την κατάθεσή μου. Η ελληνική αστυνομία είπε: “Ίσως το λέτε αυτό επειδή είστε υπό ψυχολογική πίεση, οπότε δεν ξέρετε τι να πείτε. Είστε τραυματισμένος”. Έτσι φοβήθηκα και δεν είπα τίποτα άλλο. Και δεν το συμπεριέλαβαν αυτό στην τελική κατάθεση”».

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας διερμηνέας που χρησιμοποίησε το Λιμενικό για να πάρει τις αμφιλεγόμενες καταθέσεις είναι μέλος του Λιμενικού ενώ άλλοι είναι ντόπιοι που γνωρίζουν αραβικά ή άλλες γλώσσες και ορκίστηκαν εκείνη την ημέρα.

Εξαφάνιση στοιχείων

Επιζώντες καταγγέλλουν ότι το Λιμενικό κατάσχεσε κινητά που έχουν καταγράψει βίντεο από την ώρα του ναυαγίου, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν σωθεί από την επαφή με το νερό και να ανακτηθεί το περιεχόμενό τους, ωστόσο το Λιμενικό αρνήθηκε ή ότι πήρε τα κινητά ή να τα επιστρέψει. «Τη στιγμή που έδεσαν το σχοινί, την κινηματογράφησα μόνος μου. Το κινητό του M. χάθηκε, το πήρε η αστυνομία. Το πήραν στην Καλαμάτα, του το πήραν. Ζήτησε να το πάρει πίσω και του είπαν “δεν σου πήραμε τίποτα”» αναφέρει ένας επιζών στο δημοσίευμα των Reporters United.

Αλλος αναφέρει ότι είχε βιντεοσκοπήσει στο κινητό την πρόσδεση, τη ρυμούλκηση και την ανατροπή του αλιευτικού και ότι προσπάθησε μέσω του δικηγόρου του να πάρει το κινητό του από το Λιμενικό, αλλά δεν το έδωσαν.

Επιπλέον, επτά επιζώντες κάνουν λόγο για εγκληματική καθυστέρηση της επιχείρησης διάσωσης μετά τη βύθιση της βάρκας, ενώ τέσσερις αναφέρονται σε κύματα που προκάλεσε το πλωτό του Λιμενικού, που είχε αναμμένη τη μηχανή ή περιφερόταν γύρω από το αλιευτικό που είχε ανατραπεί.

Τα έξι δημοσιεύματα της διεθνούς έρευνας:

Σχετικά θέματα

Απόψεις