Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Δεν ήταν ατυχία ούτε κακιά στιγμή, είναι το κέρδος πάνω απ’ τη ζωή»

Συγκέντρωση και πορεία ενάντια στα εργοδοτικά εγκλήματα

Tην οργή τους για τις συνθήκες εργασίας που σακατεύουν εργάτες, που θυσιάζουν ακόμα και τις ζωές τους στο όνομα της περίφημης «ανάπτυξης», δηλαδή της διασφάλισης της κερδοφόρας δράσης των μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και την απαίτησή τους να ληφθούν τώρα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων διαδήλωσαν όσοι συμμετείχαν το απόγευμα της Τρίτης 3 Οκτώβρη στη μαζική κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε με αφορμή τα δύο νέα εργοδοτικά εγκλήματα που έγιναν την Δευτέρα 2 Οκτώβρη: Το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» με θύμα έναν εργάτη που εκτελούσε εργασίες σε παλιό φρεάτιο αποχέτευσης, στο πλαίσιο της ανάπλασης του Αγίου Διονυσίου, ένα από τα «εμβληματικά» έργα της περιφέρειας Αττικής και του δήμου Πειραιά που είχε δοθεί σε εργολάβο, και τον πολύ σοβαρό τραυματισμό ενός ακόμα εργαζόμενου σε ναυπηγείο στη Σαλαμίνα.

«Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών», απαίτησαν συνδικάτα και εργαζόμενοι από μια σειρά κλάδους, όπως το μέταλλο, οι κατασκευές, η καθαριότητα, ναυτεργάτες και λιμενεργάτες, εργαζόμενοι στους Δήμους και την Περιφέρεια. Στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά και στην πορεία εκτός από τα σωματεία συμμετείχαν μαζικοί φορείς, Σύλλογοι και Ομάδες της ΟΓΕ, ο Φοιτητικός Σύλλογος Πανεπιστημίου Πειραιά, μαθητές από σχολεία της περιοχής.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο Νίκος Αμπατιέλος, υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά με την «Λαϊκή Συσπείρωση, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ο Γιώργος Καλαμαράς, υποψήφιος δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας με την «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Βασίλης Βατίστας, υποψήφιος δήμαρχος Περάματος με την «Λαϊκή Συσπείρωση»

 

«Δεν ήταν ατυχία ούτε κακιά στιγμή, είναι το κέρδος πάνω απ’ τη ζωή», διαδήλωσαν στην πορεία που ακολούθησε και έφτασε στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής.

Η πορεία πέρασε από το σημείο που έγινε το εργοδοτικό έγκλημα την Δευτέρα, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον αδικοχαμένο εργάτη ενώ έγραψαν στο οδόστρωμα συνθήματα. «Δεν ανεχόμαστε να μη γυρνάνε εργάτες στα σπίτια τους, δεν δεχόμαστε για κανονικότητα να θυσιάζονται ζωές στον βωμό του κέρδους», ξεκαθάρισαν τα συνδικάτα.

 

Η πορεία, ξεκίνησε νωρίτερα από την πλατεία Κοραή όπου έγινε συγκέντρωση και κατέληξε στην Περιφέρεια.

Έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας ο Άκης Αντωνίου, πρόεδρος του παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγ/κής Βιομηχανίας Ελλάδας, επισήμανε ότι η κινητοποίηση των συνδικάτων δεν επέτρεψε να μείνουν στην αφάνεια τα εργοδοτικά εγκλήματα ενώ στάθηκε κι αυτός με τη σειρά του στην ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Στην συγκέντρωση που έγινε νωρίτερα στην πλατεία Κοραή μίλησαν η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ), ο Παναγιώτης Γάκιας, εκ μέρους της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ενώ κεντρικός ομιλητής στην συγκέντρωση ήταν ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πειραιά.

«Ζήσαμε άλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα. Ήμασταν μπροστά και στον απεγκλωβισμό και στον θρήνο της οικογένειας», είπε ο Παναγιώτης Γάκιας, εκ μέρους της Διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Στην παρέμβασή του ανέδειξε τις ευθύνες Περιφέρειας, Δήμου και εργολάβων και στάθηκε ιδιαίτερα στο σύστημα των εργολαβιών, με το οποίο η μια εταιρεία δίνει το έργο στην άλλη, συμπιέζοντας διαρκώς το κόστος και οδηγώντας σε ανεπαρκή έως ανύπαρκτα μέτρα για την προστασίας των εργαζομένων. «Πρέπει να αντισταθούμε, να παλέψουμε για την προστασία της ζωής μας. Δε γουστάρουμε να πεθαίνουμε για κανενός τα κέρδη», τόνισε.  Πηγή: 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις