Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αρχαιολόγοι κατά Γρυσπολάκη:  “Δεν δικαιούται να διασπείρει ρατσιστικό λόγο: Η κυβέρνηση που τον διόρισε να τον αποπέμψει”

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων παρεμβαίνει και ζητάει την αποπομπή του προέδρου του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Ιωακείμ Γρυσπολάκη για τις απαράδεκτες ρατσιστικές δηλώσεις του. «Η..

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων παρεμβαίνει και ζητάει την αποπομπή του προέδρου του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Ιωακείμ Γρυσπολάκη για τις απαράδεκτες ρατσιστικές δηλώσεις του.

«Η δημόσια δήλωση “κατανόησης και συμπαράστασης” του κ. Ι. Γρυσπολάκη προς αυτούς που ήδη που διώκονται από τον αρμόδιο Εισαγγελέα για «Διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων», «Βιαιοπραγίες ή Διχόνοια με ρατσιστικά κίνητρα», «Αρπαγή με ρατσιστικά κίνητρα από κοινού», «Έκθεση σε κίνδυνο» και «Παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων», αποτελεί μείζον ζήτημα για την ελληνική κοινωνία» υπογραμμίζει ο ΣΕΑ.

Και συνεχίζει λέγοντας ότι «ο Ι. Γρυσπολάκης δεν δικαούται ως πολίτης, πολλώ δε μάλλον από τη δημόσια θέση που πλέον κατέχει, να ενεργεί ως πρόσωπο που «κατανοεί» την αυτοδικία και τις συν αυτή ενέργειες («σύλληψη», «ανάκριση», «δικαστική απόφαση»), ακυρώνοντας έτσι τον ρόλο των αρμόδιων θεσμικών οργάνων της πολιτείας και της δικαιοσύνης. Δεν δικαιούται να διασπείρει ρατσιστικό λόγο και να προτρέπει έμμεσα σε πράξεις βίας, παραβιάζοντας τις διατάξεις του αντιρατσιστικού Νόμου (Ν. 927/1979, Ν. 4285/2014)».

Ξεκαθαρίζει ότι «τα Μουσεία είναι επιστημονικοί οργανισμοί, στην υπηρεσία του πολιτισμού, του ανθρωπισμού, της αλληλοκατανόησης των λαών και των διαφορετικών πολιτισμών, στην υπηρεσία της καταπολέμησης του μίσους, της εχθροπάθειας, του ρατσισμού και του ναζισμού. Ο λόγος του κ. Γρυσπολάκη δεν έχει καμία σχέση με την επιστήμη, τον πολιτισμό και τον προορισμό των μουσείων».

Παράλληλα ο ΣΕΑ σημειώνει ότι «τα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στην χώρα, ο φασιστικός λόγος που εκλύεται και τα πογκρόμ κατά μεταναστών, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ξανά για κάθε δημοκράτη πολίτη, πολύ περισσότερο για κάθε επιστήμονα».

Καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη « άμεσα να τον αποπέμψει. Η κοινωνία οφείλει να κατανοήσει πόσο βαθιοί είναι οι κίνδυνοι από την μεταφορά της διοίκησης των αρχαιολογικών Μουσείων στους “εκλεκτούς” της εκάστοτε κυβέρνησης».

«Είναι χρέος όλων μας να σταματήσουμε τον εκφασισμό της κοινωνίας» αναφέρει καταληκτικά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΑ

«Θα αποπεμφθεί ο Ι. Γρυσπολάκης από τη θέση του προέδρου του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου για τις απαράδεκτες ρατσιστικές δηλώσεις του;

Το αδιανόητο περιστατικό στον Έβρο, με τρεις πολίτες που δημοσιοποίησαν υπερηφάνως την απόφασή τους να γίνουν “αυτόκλητοι τιμωροί” και κυνηγοί κεφαλών, συντάραξε την κοινή γνώμη και άγγιξε όλους τους δημοκράτες πολίτες.

Η δημόσια δήλωση “κατανόησης και συμπαράστασης” του κ. Ι. Γρυσπολάκη προς αυτούς που ήδη που διώκονται από τον αρμόδιο Εισαγγελέα για «Διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων», «Βιαιοπραγίες ή Διχόνοια με ρατσιστικά κίνητρα», «Αρπαγή με ρατσιστικά κίνητρα από κοινού», «Έκθεση σε κίνδυνο» και «Παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων», αποτελεί μείζον ζήτημα για την ελληνική κοινωνία.

Ο κ. Γρυσπολάκης έχει διοριστεί από την Υπουργό Πολιτισμού πρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, μετά την απαράδεκτη μετατροπή του από δημόσια υπηρεσία σε ΝΠΔΔ με κυβερνητικά διορισμένο ΔΣ.

Ο Ι. Γρυσπολάκης δεν δικαούται ως πολίτης, πολλώ δε μάλλον από τη δημόσια θέση που πλέον κατέχει, να ενεργεί ως πρόσωπο που «κατανοεί» την αυτοδικία και τις συν αυτή ενέργειες («σύλληψη», «ανάκριση», «δικαστική απόφαση»), ακυρώνοντας έτσι τον ρόλο των αρμόδιων θεσμικών οργάνων της πολιτείας και της δικαιοσύνης. Δεν δικαιούται να διασπείρει ρατσιστικό λόγο και να προτρέπει έμμεσα σε πράξεις βίας, παραβιάζοντας τις διατάξεις του αντιρατσιστικού Νόμου (Ν. 927/1979, Ν. 4285/2014).

Επιπλέον δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί τον όρο “λαθρομετανάστης” μετά την εγκύκλιο της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου 8191/2018 που αφορά όλους τους δημόσιους λειτουργούς.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να συνεχίσει να εκπροσωπεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου αυτός που αγνοεί τους νόμους του κράτους με συστηματικό τρόπο, αυτός που δεν αναγνωρίζει τους θεσμούς της πολιτείας, αυτός που εκφράζει ρατσιστικό και μισαλλόδοξο λόγο.

Τα Μουσεία είναι επιστημονικοί οργανισμοί, στην υπηρεσία του πολιτισμού, του ανθρωπισμού, της αλληλοκατανόησης των λαών και των διαφορετικών πολιτισμών, στην υπηρεσία της καταπολέμησης του μίσους, της εχθροπάθειας, του ρατσισμού και του ναζισμού. Ο λόγος του κ. Γρυσπολάκη δεν έχει καμία σχέση με την επιστήμη, τον πολιτισμό και τον προορισμό των μουσείων.

Η κυβέρνηση που τον διόρισε οφείλει άμεσα να τον αποπέμψει.

Η κοινωνία οφείλει να κατανοήσει πόσο βαθιοί είναι οι κίνδυνοι από την μεταφορά της διοίκησης των αρχαιολογικών Μουσείων στους “εκλεκτούς” της εκάστοτε κυβέρνησης και να στηρίξει το αίτημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την κατάργηση του Ν. 5021/2023.

Τα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στην χώρα, ο φασιστικός λόγος πουεκλύεται και τα πογκρόμ κατά μεταναστών, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνουξανά για κάθε δημοκράτη πολίτη, πολύ περισσότερο για κάθε επιστήμονα.

Είναι χρέος όλων μας να σταματήσουμε τον εκφασισμό της κοινωνίας. Τόσο οΣύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με τις δράσεις του τις οποίες προσφάτως ηΥπουργός αποφάσισε να “ποινικοποιήσει” κάνοντας έξωση στον Σύλλογο (!),όσο και τα μέλη του Συλλόγου μέσα από την δουλειά τους στις Εφορείες καιτα Μουσεία της χώρας, έχουν κάνει με το παραπάνω το χρέος τους και θα συνεχίσουν να το κάνουν».

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις