Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Το σημαντικότερο αρχαιολογικό εύρημα δεν θα βγει από τη γη

Βέρα Κλώντζα-Γιάκλοβα – Μανώλης Κλώντζας

Οι αρχαιολόγοι Βέρα Κλώντζα-Γιάκλοβα – Μανώλης Κλώντζας, με τη συστηματική μελέτη και την επιστημονική εμπειρία χρόνων, μας έδωσαν ένα βιβλίο..

Οι αρχαιολόγοι Βέρα Κλώντζα-Γιάκλοβα – Μανώλης Κλώντζας, με τη συστηματική μελέτη και την επιστημονική εμπειρία χρόνων, μας έδωσαν ένα βιβλίο για την Αρχαιολογία, την επιστήμη, τον κόσμο και τη φύση ευρύτερα. Ένα βιβλίο σχετικά εύκολα κατανοήσιμο και χρήσιμο και για τη μη επιστημονική κοινότητα.

«Οι δραστηριότητές μας, τόσο στα πλαίσια της αρχαιολογικής έρευνας και σκέψης όσο και στο κοινωνικό, πολιτιστικό, οικονομικό, πολιτικό επίπεδο, σε συνδυασμό με το πώς βιώνουμε και οι ίδιοι τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στην επιστήμη, στην κοινωνία και στο περιβάλλον, αποτέλεσαν παράγοντες που μας οδήγησαν εδώ και καιρό στην απόφαση ότι επιβάλλεται να μοιραστούμε μαζί σας την αντίληψη και τις διαπιστώσεις μας για τη σύγχρονη αρχαιολογία, την επιστήμη, τον κόσμο και τη φύση ευρύτερα» (Από τον πρόλογο)

Οποιος νοιάζεται για το μέλλον, ασχολείται με το παρελθόν

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Ζούμε σε “ενδιαφέροντες καιρούς”. Είναι αυτοί που αλλάζουν τα δεδομένα. Οι παλιές συνήθειες και λύσεις δεν λειτουργούν, ενώ το ιστορικά νέο δεν έχει ακόμα αποκρυσταλλωθεί. Ανησυχία, αστάθεια, το παράλογο, η βία, πόλεμοι, φτώχεια, κρίση κυριαρχούν.

Όταν γράφαμε το βιβλίο στην Ουάσινγκτον, αυτή την πραγματικότητα την είχαμε ήδη συνειδητοποιήσει. Σε κάποιο σημείο αναφέρουμε ότι οι αλλαγές μπορεί να φαίνονται μακρινές, αλλά κάποιες φορές “όσα φέρνει η ώρα, δεν φέρνει ο χρόνος”. Η κοινωνία μας μπορεί να είναι σε κρίση και η δυναμική της αδράνειας τεράστια. Μπορούμε να νιώθουμε ότι δεν είναι δυνατόν να αλλάξει τίποτα, όμως ξαφνικά και από κάτι που ελάχιστοι διαβλέπουν, απελευθερώνεται η ορμή των ιστορικά αναγκαίων αλλαγών.

Η ανησυχία μας επικεντρώνεται στο αν, ως κοινωνία, θα καταφέρουμε να γίνουμε σοφότεροι από τη γνώση που η αρχαιολογία έχει συγκεντρώσει. Σε κάθε περίπτωση, η κοινωνία μας σήμερα διαθέτει όλες τις γνωσιακές και τεχνολογικές δυνατότητες για να καταφέρει κάτι τέτοιο! Η αρχαιολογία, μας προσφέρει αναλογίες και στέρεα συμπεράσματα για διάφορα προβλήματα και καταστάσεις. Καταστάσεις τις οποίες χαρακτηρίζουν οικονομικές και ανθρωπιστικές κρίσεις, αλλαγές κλίματος, προσφυγιά, πόλεμοι, επιδημίες. Ταυτόχρονα, μπορούμε εντελώς ανάγλυφα να δούμε πώς αντέδρασαν οι άνθρωποι στη μία ή στην άλλη ιστορική περίοδο, σε μια ή σε άλλη γεωγραφική περιοχή. Με τι κριτήρια; Πότε πήραν μέτρα που τους πήγαν μπροστά και πότε κατάφεραν να χειροτερέψουν την κατάσταση.

Γίνεται ευνόητο ότι όποιος νοιάζεται για το μέλλον, ασχολείται με το παρελθόν.

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Εκδόσεις: Ατέχνως

Σχετικά θέματα

Απόψεις