Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Από την κόλαση των ζωντανών του Πακιστάν στον υγρό τάφο της Μεσογείου

Η απελπισία οδηγεί τους Πακιστανούς να διακινδυνεύουν να χάσουν τις ζωές τους στη θάλασσα -- Το Πακιστάν βυθίζεται σε μια χωρίς προηγούμενο οικονομική κρίση, ως αποτέλεσμα των απάνθρωπων επεμβάσεων, με όλους τους τρόπους, των ΗΠΑ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με έναν πληθωρισμό που καλπάζει και κάνει το φαγητό πολυτέλεια για εκατομμύρια ανθρώπους. Με μια ανελέητη ανεργία και με μια φτώχεια χωρίς τέλος, οι Πακιστανοί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κατευθυνθούν στο εξωτερικό για ένα πιο ανθρώπινο μέλλον.

Το Πακιστάν βυθίζεται σε μια χωρίς προηγούμενο οικονομική κρίση, ως αποτέλεσμα των απάνθρωπων επεμβάσεων, με όλους τους τρόπους, των ΗΠΑ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με έναν πληθωρισμό που καλπάζει και κάνει το φαγητό πολυτέλεια για εκατομμύρια ανθρώπους. Με μια ανελέητη ανεργία και με μια φτώχεια χωρίς τέλος, οι Πακιστανοί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κατευθυνθούν στο εξωτερικό για ένα πιο ανθρώπινο μέλλον.

Δύο από τα μέλη της οικογένειας του Αμπίντ Κασμιρί επέβαιναν στο γεμάτο πρόσφυγες πλοίο που ανατράπηκε στα ανοικτά της Πύλου την περασμένη εβδομάδα, ο ξάδερφός του, Ιμραν Ναζίρ και ο ανιψιός του, Αμπντούλ Ισλάμ, έφυγαν από το Κοτλί, μια περιοχή του Κασμίρ που διοικείται από το Πακιστάν, για την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Λιβύη, αφού εξασφάλισαν έγκυρες βίζες.

Αλλά η Λιβύη δεν θα ήταν ο τελευταίος σταθμός τους, είπε ο Κασμίρι, προσθέτοντας ότι η οικογένειά του γνώριζε τον πραγματικό τους προορισμό: την Ευρώπη.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι από το χωριό μας που κατάφεραν να φύγουν για ευρωπαϊκές χώρες όπου είναι τώρα εγκατεστημένοι, βοηθώντας τις οικογένειές τους εδώ στο Πακιστάν να ζήσουν καλύτερα».

Τα μέλη της οικογένειας είχαν πληρώσει 2,2 εκατομμύρια πακιστανικές ρουπίες (7.655 δολάρια) για τον καθέναν,  σε «πράκτορες» που παρέχουν έγγραφα σε άτομα που αναζητούν οικονομικές ευκαιρίες στο εξωτερικό. «Τόσο ο Ναζίρ όσο και ο Ισλάμ ήταν άγαμοι και έψαχναν να βρουν το δρόμο τους προς την Ευρώπη», πρόσθεσε. Πλέον και οι δυό τους είναι ανάμεσα στους εκατοντάδες αγνοούμενους από την τραγωδία της Πύλου.

Ο Raja Mohammad Aslam, 55 ετών, κρατά μια φωτογραφία του γιου του Sajid Aslam, 26 ετών, ο οποίος αγνοείται μετά την βύθιση του σκάφους την περασμένη εβδομάδα [Gibran Peshimam/Reuters]

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δήλωσαν ότι μεταξύ 400 και 750 άνθρωποι πιστεύεται ότι επέβαιναν στο μοιραίο σκάφος που ανατράπηκε στις 14 Ιούνη στο Ιόνιο Πέλαγος σε απόσταση περίπου 47 ναυτικών μιλίων (87 χιλιόμετρα). ανοιχτά της Πύλου.

Μέχρι στιγμής, μόνο 104 έχουν βρεθεί ζωντανοί. Δεν βρέθηκαν καμία από τις γυναίκες ή τα παιδιά που φέρεται ότι βρίσκονταν στο αμπάρι του σκάφους.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών του Πακιστάν (FIA), τουλάχιστον 124 άτομα από το Πακιστάν έχουν αναγνωριστεί μέχρι στιγμής ότι επέβαιναν στο σκάφος. Μόνο 12 από αυτούς φέρεται να επέζησαν. Ωστόσο, τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο αριθμός των Πακιστανών στο σκάφος είναι περίπου 300.

Η τραγωδία στα ανοιχτά της Πύλου ήταν το τρίτο μεγάλο περιστατικό που καταγράφηκε από τον Φλεβάρη στο οποίο μετανάστες και πρόσφυγες από το Πακιστάν έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα.

Τον Φλεβάρη, περισσότεροι από 20 Πακιστανοί ήταν μεταξύ των 60 που έχασαν τη ζωή τους όταν μια βάρκα ανατράπηκε κοντά στη νότια ιταλική περιοχή της Καλαβρίας. Δύο μήνες αργότερα, Πακιστανοί ήταν μεταξύ των 57 πτωμάτων που ξεβράστηκαν στη στεριά στη Λιβύη μετά την ανατροπή δύο πλοίων που μετέφεραν πρόσφυγες στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Οι επιζώντες της τραγωδίας του πλοίου αναπαύονται σε μια αποθήκη στο λιμάνι στην πόλη της Καλαμάτας, περίπου 240 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας, στις 14 Ιούνη 2023 [Αρχείο: Θανάσης Σταυράκης/AP Photo]

Ο Ανίς Μαζίιντ, ένας 24χρονος φοιτητής νομικής από την περιοχή Κοτλί, δήλωσε ότι ο ξάδερφός του Αουαίς Ασίφ ήταν επίσης ένα από τα άτομα που επέβαιναν στο σκάφος που βυθίστηκε την περασμένη εβδομάδα.

«Ο ξάδερφός μου είχε φύγει από τη χώρα πριν από πέντε μήνες και όταν έφευγε, εκατοντάδες άνθρωποι ήρθαν να τον αποχαιρετήσουν». Σύμφωνα με τον Μαζίιντ, ο 21χρονος Ασίφ έκανε το επικίνδυνο ταξίδι λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της οικογένειάς του και της επιδείνωσης της υγείας του πατέρα του.

«Ήταν καλό παιδί και καλός μαθητής. Αλλά αποφάσισε να κάνει αυτό το ταξίδι για ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον για τον ίδιο και την οικογένειά του», είπε ο Ανίς Μαζίιντ. «Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι στην περιοχή μας που κατάφεραν να αλλάξουν τη ζωή τους ταξιδεύοντας στην Ευρώπη, ο ξάδερφός μου σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να κάνει το ίδιο».

Άνδρες του Λιμενικού μεταφέρουν σάκους με πτώματα μεταναστών σε σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής στο λιμάνι της Καλαμάτας [Αρχείο: Στέλιος Μισίνας/Reuters]

 Ο Ράνα Αμπντούλ Τζαμπάρ, ανώτερος αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών του Πακιστάν (FIA), δήλωσε ότι το 90 τοις εκατό των ανθρώπων που έχουν αναγνωριστεί ότι επέβαιναν στο μοιραίο πλοίο είχαν ταξιδέψει νόμιμα στη Λιβύη.

«Σύμφωνα με τα αρχεία μας, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων πήρε είτε άδεια εργασίας είτε ταξιδιωτική βίζα στη Λιβύη και πέταξαν εκεί από το Καράτσι μέσω Ντουμπάι, για την οποία πλήρωσαν χρήματα σε πράκτορες που διευκόλυναν τα χαρτιά τους», είπε, προσθέτοντας ότι οι αρχές είχαν συλλάβει 26 φερόμενους διακινητές ανθρώπων που εμπλέκονταν σε λαθρεμπόριο ανθρώπων στο σκάφος που βυθίστηκε.

Το 2022, η FIA εμπόδισε 19.000 ανθρώπους να φύγουν από το Πακιστάν μέσω χερσαίων ή αεροπορικών διαδρομών, είπε ο Jabbar, ενώ φέτος, μέχρι στιγμής, έχει εμποδιστεί η αναχώρηση από το Πακιστάν σε 10.000 ανθρώπους.

Περισσότεροι από 34.000 άνθρωποι από το Πακιστάν απελάθηκαν από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες το 2022 επειδή παρέμειναν χωρίς έγγραφα.

Προηγουμένως, είπε, οι περισσότεροι από τους Πακιστανούς που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη συνήθιζαν να ακολουθούν χερσαίες διαδρομές, οι οποίες περιλάμβαναν ταξίδια μέσω του Ιράν, της Τουρκίας και της Ελλάδας.

«Δεδομένου ότι πολλές από αυτές τις χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Πακιστάν, έχουν εφαρμόσει αυστηρότερες πολιτικές ελέγχου στα σύνορα, οι μετανάστες έχουν πλέον στραφεί στη θαλάσσια οδό, όπου προσπαθούν να φτάσουν στη Λιβύη και στη συνέχεια με βάρκες», είπε ο Τζαμπάρ.

Μεταφορά σάκων με πτώματα μεταναστών στο λιμάνι της Καλαμάτας [Αρχείο: Στέλιος Μισίνας/Reuters]

Ο Κασμίρι, ο οποίος έχασε τον ξάδερφό του και τον ανιψιό του, είπε ότι αν και η τραγωδία τον έχει στεναχωρήσει, εξακολουθεί να κατανοεί γιατί τα μέλη της οικογένειάς του διακινδύνευσαν τη ζωή τους προσπαθώντας να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη.

«Είναι η απελπισία αυτού του τόπου που τους οδηγεί να φύγουν», δήλωσε.

 «Όταν ένα άτομο αποφασίζει να κάνει αυτό το βήμα, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει όλους τους κινδύνους που εμπεριέχονται, φανταστείτε τι τον παρακινεί να κάνει αυτό το επικίνδυνο ταξίδι», είπε ο Κασμίρι.

Το Πακιστάν βυθίζεται σε μια χωρίς προηγούμενο οικονομική κρίση, με έναν πληθωρισμό που καλπάζει και κάνει το φαγητό πολυτέλεια για εκατομμύρια ανθρώπους. Με μια υψηλή ανεργία και με οικονομικά δεινά χωρίς τέλος, οι Πακιστανοί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κατευθυνθούν στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον.

«Πρέπει να είσαι απίστευτα γενναίος για να σκεφτείς να το κάνεις αυτό».

Βασισμένο σε δημοσιεύματα του aljazeera.com από όπου και οι φωτογραφίες.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις