Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα σε 4 μεγάλες εταιρείες του κλάδου

Η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων της Αθήνας θα συνεχιστεί στο κέντρο της Αθήνας, όπου θα συγκεντρωθούν οι απεργοί από τις τέσσερις εταιρείες, ενώ εκεί θα συναντήσουν τους φοιτητές και τους μαθητές

Φτάνει πια! – enough is enough!»: Με 24ωρη απεργία απαντούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα τηλεφωνικά κέντρα τεσσάρων μεγάλων εταιρειών στην εργοδοσία, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και βελτίωση των συνθηκών δουλειάς τους. Συγκεκριμένα, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία στα τηλεφωνικά κέντρα των εταιρειών Teleperformance, WebhelpTTEC και Foundever. 

Οι εργαζόμενοι, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από τα κτίρια των επιχειρήσεων. Η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων της Αθήνας θα συνεχιστεί στο κέντρο της Αθήνας, όπου θα συγκεντρωθούν οι απεργοί από τις τέσσερις εταιρείες, ενώ εκεί θα συναντήσουν τους φοιτητές και τους μαθητές που έχουν σήμερα μια ακόμα κινητοποίηση για να υπερασπιστούν τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

 
 

Έξω από τα γραφεία της Teleperformance στον Πειραιά δεκάδες εργαζόμενοι διαφορετικών εθνικοτήτων απεργούν και διεκδικούν αυξήσεις μισθών, σταθερή δουλειά και καλύτερες συνθήκες εργασίας. «Είμαστε εδώ και είμαστε πολλοί, είμαστε συνάδελφοι. Μιλάμε πολλές γλώσσες, προερχόμαστε από πολλές εθνικότητες, έχουμε έναν κοινό σκοπό, αξιοπρέπεια, δουλειά με δικαιώματα, μισθούς που να φτάνουν να καλύψουν στοιχειωδώς τις ανάγκες μας», τονίζουν.  

Ειδικά για τους εργαζόμενους από χώρες εκτός ΕΕ, για παράδειγμα από την Τυνησία, κρίσιμη σημασία έχει το αίτημα για κατάργηση του επαίσχυντου καθεστώτος της «βίζας ειδικού σκοπού», που τους καθιστά ομήρους και τους αναγκάζει να ζουν σε διαρκή αβεβαιότητα και ανασφάλεια.  

Την αλληλεγγύη και υποστήριξή τους στους εργαζόμενους με τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση εκφράζουν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η ΠΕΜΕΝ, το Σωματείο Εργαζομένων σε «Intracom Telecom», άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις της περιοχής του Πειραιά και του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών. Επίσης στη συγκέντρωση των εργαζομένων διαβάζονται μηνύματα αλληλεγγύης που στέλνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις από άλλες χώρες (Γαλλία, Ινδία, Τουρκία κ.ά.).  

 
Από τη Θεσσαλονίκη
Από τη Θεσσαλονίκη
 

«Σήμερα είναι η αρχή, δεν είναι το τέλος», ξεκαθαρίζουν οι εργαζόμενοι. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων το ΣΕΤΗΠ έχει δεχθεί μαζικά αιτήσεις εγγραφής νέων μελών ενώ έχει οργανώσει δύο μαζικές συνελεύσεις. Η στάση της εταιρείας, που με μια δισέλιδη επιστολή που δεν απαντά σε κανένα από τα δίκαια αιτήματα, αλλά εξηγεί στο προσωπικό ότι πρέπει να είναι ευτυχείς που εργάζονται στο «best workplace», έχει εξοργίσει τους εργαζόμενους.

«Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε, τώρα είναι ώρα να βελτιώσουμε τους όρους δουλειάς μας, τις αμοιβές μας, να κερδίσουμε με αγώνα ένα κομμάτι από την αξιοπρέπειά μας που την αφήνουμε στην είσοδο της εταιρείας κάθε πρωί», τονίζει το ΣΕΤΗΠ.

 
 

Οι εργαζόμενοι απαιτούν μεταξύ άλλων:

Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους όπου αυτό δεν υπάρχει. Να σταματήσει η ενοικίαση εργασίας. 5ήμερο – 7ωρο – 35ωρο. 20% αύξηση στον μηνιαίο μισθό για όλους τους εργαζόμενους άμεσα. Βίζα εργασίας για όλους τους συναδέλφους εκτός ΕΕ. Άμεση κατάργηση της επαίσχυντης βίζας «ειδικού σκοπού». Κατάργηση του «clean desk policy» (όπου αυτό εφαρμόζεται), που παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, προκαλώντας προβλήματα υγείας και υγιεινής (π.χ. απαγορεύοντας να έχουν οι εργαζόμενοι φάρμακα ή είδη ατομικής υγιεινής μαζί τους στον χώρο δουλειάς) κ.ά.

Σχετικά θέματα

Απόψεις