Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ανταγωνισμοί και σενάρια για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν

Κορυφώνονται τα σκληρά παζάρια ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ιράν και ΕΕ, ενόψει της απόφασης που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ,..

Κορυφώνονται τα σκληρά παζάρια ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ιράν και ΕΕ, ενόψει της απόφασης που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, για το εάν η Ουάσιγκτον θα αποχωρήσει ή όχι από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. 

Η πρόσφατη προειδοποίηση του Ιρανού προέδρου Χασάν Ρουχανί, ότι σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ καταγγείλει τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης, οι ΗΠΑ θα το μετανιώσουν όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία τους, ρίχνει «λάδι στη φωτιά» των ανταγωνισμών.

«Για το Ιράν είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει εάν οι Ευρωπαίοι αποστασιοποιούνται από τη στάση του Τραμπ» πρόσθεσε με νόημα ο πρόεδρος του Ιράν. Η τελευταία αυτή φράση δείχνει και ποιες θα ήταν οι πιθανές αντιδράσεις της χώρας σε περίπτωση καταγγελίας της συμφωνίας από πλευράς των Αμερικανών. Στη παρούσα φάση το Ιράν μετά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του, έχει αναπτύξει έντονες οικονομικές σχέσεις με κράτη της ΕΕ, οι οποίες θα διαταραχθούν από μια αποχώρηση των ΗΠΑ. 

Υπενθυμίζετε ότι ο Τραμπ έχει προθεσμία ως τις 12 Μαΐου να αποφασίσει αν η Ουάσιγκτον θα αποχωρήσει από τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του Ιράν και της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία), ώστε στη συνέχεια να επιβάλει εκ νέου τις μονομερείς αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν. Μάλιστα έχει δώσει έως τότε προθεσμία στους Ευρωπαίους συνυπογράφοντες της συμφωνίας προκειμένου να «διορθώσουν τα τρομερά μειονεκτήματα», όπως τα χαρακτηρίζει. 

Οι μέχρι τώρα δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, φανερώνουν ακριβώς και την αγωνία τους.  Οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, Γερμανίας Χάικο Μάας και Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, σε κοινή γραμμή τόνισαν είναι πως η διεθνής συμφωνία θα πρέπει να διατηρηθεί «παρά τις αδυναμίες της». Βασικός λόγος, της πρεμούρας των Ευρωπαίων, είναι οι συμφωνίες ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν υπογράψει από πέρσι τα ευρωπαϊκά μονοπώλια με την κυβέρνηση του Ιράν.

Στην περίπτωση που σήμερα Τρίτη, ο Τραμπ ανακοινώσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία, τότε είναι πιθανό να επιβληθεί ακόμα και διεθνές εμπάργκο κατά του Ιράν που θα πλήξει πρώτα και κύρια Ευρωπαϊκές τράπεζες και επιχειρηματικούς ομίλους που κάνουν «μπίζνες» δισεκατομμυρίων ευρώ με την Τεχεράνη.  

Ωστόσο στον ορίζοντας υπάρχουν και πιο μελανά σενάρια, από μια πιθανή καταγγελία της συμφωνίας για τα πυρηνικά από τους Αμερικανούς. Είναι ενδεικτικό ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, έκανε λόγο ακόμη για πόλεμο του Ιράν με τις ΗΠΑ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Spiegel.

Σε αυτή την κατεύθυνση η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλορένς Παρλί προειδοποίησε ότι η αποδυνάμωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα επιδεινώσει την κατάσταση στην εύφλεκτη περιοχή.

Μιλώντας στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL η Παρλί επεσήμανε ότι η «η συμφωνία της Βιένης του 2015 δεν είναι τέλεια, αλλά επέτρεψε την αναστολή του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και η αποδυνάμωσή της θα ήταν επιβαρυντικός παράγοντας σε μια ιδιαίτερα εύφλεκτη περιοχή».

Σχετικά θέματα

Απόψεις