Οικονομία

Αναζήτηση νέων κερδών για τα μονοπώλια από τη ζώνη ελευθέρου εμπορίου ΕΕ – Ιαπωνίας

Την 1η Φεβρουαρίου 2019 ΕΕ και Ιαπωνία «εγκαινίασαν» τη μεγαλύτερη ζώνη ελευθέρου εμπορίου στον κόσμο. Με την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας, που υπεγράφη το 2018, καταργούνται οι φόροι στο 90% των ευρωπαϊκών εξαγωγών στην Ιαπωνία. 

Η συμφωνία αναμένεται να επιφέρει τεράστια κέρδη τόσο στα ευρωπαϊκά μονοπώλια, όσο και στους Ιαπωνικούς επιχειρηματικούς κολοσσούς, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια κίνηση στη «σκακιέρα» των καπιταλιστικών ανταγωνισμών και μια απάντηση στην πολιτική των δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ. 

Οι πολιτικές ηγεσίες στις Βρυξέλλες και το Τόκιο, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων τους, στέλνουν σαφές μήνυμα υπέρ του ελευθέρου εμπορίου, στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή του Αμερικάνικου κεφαλαίου, ακύρωσε τα σχέδια για μια ζώνη ελευθέρου εμπορίου ΗΠΑ και ΕΕ (TTIP), ενώ παράλληλα αποχώρησε από τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου Ειρηνικού (TPP).

Η νέα ζώνη ελευθέρου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας, δημιουργεί μια νέα τεράστια αγορά για τη διάθεση των προϊόντων των πολυεθνικών. Ο πληθυσμός σε ΕΕ και Ιαπωνίας ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια και ότι οι δύο οικονομικοί χώροι συμβάλλουν με περισσότερο από 30% στην απόδοση της παγκόσμιου ΑΕΠ. Επιπρόσθετα η Ιαπωνία με τους 127 εκατομ. κατοίκους της, είναι η τρίτη ισχυρότερη οικονομία κόσμου μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Τα ευρωπαϊκά μονοπώλια μέσω της συμφωνίας επιδιώκουν αύξηση των εξαγωγών τροφίμων στην Ιαπωνία μέχρι και 180%, που αντιστοιχεί σε επιπλέον τζίρο περίπου 10 δις ευρώ! Την ίδια στιγμή με την κατάργηση των δασμών θα γίνουν πιο φθηνά πολλά ιαπωνικά προϊόντα που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ. Από την πλευρά της η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία ελπίζει σε αύξηση πωλήσεων μιας και μειώνονται δραστικά από σήμερα οι δασμοί σε εξαρτήματα γεγονός που ευνοεί την κατασκευή οχημάτων στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο της συμφωνίας θα μειωθούν σταδιακά και οι φόροι σε ιαπωνικά αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν εκτός ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι με την JEFT οι εξαγωγές επεξεργασμένων τροφίμων από την Ε.Ε. στην Ιαπωνία θα αυξηθούν κατά 50% ή κατά ένα δισ. ευρώ, ενώ των γαλακτοκομικών προϊόντων θα ενισχυθούν κατά 215%. 

Οι εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ρούχων και δερμάτινων ειδών από την Ε.Ε. στην Ιαπωνία προβλέπεται να αυξηθούν κατά 220% ή κατά 5,2 δισ. ευρώ. Η Ε.Ε. και η Ιαπωνία συμφώνησαν, επίσης, στην άρση αυστηρών κριτηρίων που μέχρι σήμερα απέτρεπαν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από το να εξάγουν στην Ιαπωνία.

Πρώτοι των πρώτων εκπρόσωποι της γερμανικής οικονομίας χαιρετίζουν την ζώνη ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-Ιαπωνίας. Η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης περιμένει τεράστια κέρδη από την συγκεκριμένη συμφωνία και μαι διέξοδο από την «στασιμότητα» που διανύει η Γερμανική οικονομία.

Σύμφωνα με τη  «Deutsche Welle», ο Σύνδεσμος Γερμανών Εξαγωγικών Εταιριών (BGA) κάνει λόγο για «αχτίδα φωτός σε σκοτεινή περίοδο» αναφέροντας ότι εκτός από τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη η συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας έχει μεγάλη συμβολική αξία σε μια περίοδο που το διεθνές εμπόριο απειλείται από τον προστατευτισμό. Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος της Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) θεωρεί ότι η ζώνη ελευθέρου εμπορίου αποτελεί «οικονομικό και πολιτικό ορόσημο σε καιρούς αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία». «Σε μια εποχή που εφαρμόζονται ολοένα και περισσότερα μέτρα προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο, η συμφωνία αυτή αποδεικνύει σε όλο τον κόσμο την πολιτική μας δέσμευση για τη διεξαγωγή του ελεύθερου εμπορίου», δήλωσε από την σκοπιά του, ο υπουργός Οικονομικού Εκσυγχρονισμού της Ιαπωνίας Τοσιμούτσι Ματέγκι.

Ιδιαίτερα κερδοφόρα αναμένεται να είναι η συμφωνία για τις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και για την ευρωπαϊκή αγορά τροφίμων. Ειδικότερα:

— Καταργούνται δασμοί 10% στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ιαπωνία στην Ε.Ε. και 3%, αντίστοιχα, στις εισαγωγές εξαρτημάτων αυτοκινήτων.

— Αίρονται, επίσης, δασμοί περισσότερο από 30% στις εισαγωγές τυροκομικών προϊόντων από την Ε.Ε. στην Ιαπωνία και δασμοί 15% στα ευρωπαϊκά κρασιά. Προς το παρόν, οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών από την Ε.Ε. στην Ιαπωνία υπερβαίνουν τα 85 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά η συμφωνία έχει στόχο να μειωθεί η «εξάρτηση» Ευρωπαϊκών και Ιαπωνικών επιχειρηματικών ομίλων από τις  ΗΠΑ που παραμένουν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος τόσο της Ε.Ε. όσο και της Ιαπωνίας. Με τον οικονομικό πόλεμο να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ανάμεσα στις ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες του πλανήτη οι επιμέρους συμφωνίες αποτυπώνουν την ένταση των ανταγωνισμών τους, αλλά και την ανάγκη τους να δημιουργήσουν νέες αγορές για τη διάθεση των προϊόντων τους σε μια περίοδο που σημάδια κάμψης και ύφεσης είναι έντονα και πιθανά να προμηνύουν το ξέσπασμα μιας νέας κρίση. 

 

(Επισκέψεις: 257 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend