Μαζική ήταν η παναττική συνάντηση αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας – ΕΕΠ/ΕΒΠ που παραμένουν εκτός προσλήψεων από την Α’φάση είτε λόγω των τραγικών περικοπών της κυβέρνησης που είχαν σαν αποτέλεσμα το άνοιγμα των σχολείων με 20.000 κενά είτε λόγω λανθασμένης καταγραφής της προϋπηρεσίας στον ΑΣΕΠ την οποία το κατά τα άλλα «ψηφιακό κράτος» αρνείται πεισματικά να διορθώσει -όπως αναφέρουν οι ίδιοι- που έγινε στα γραφεία της ΟΛΜΕ.
Στη διάρκειά της, όπου τονίστηκε η μεγάλη σημασία να ενισχυθεί με ακόμα περισσότερες δυνάμεις ο οργανωμένος αγώνας γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών που αντικειμενικά στριμώχνει την κυβέρνηση, πιέζει για άμεσα μέτρα, οδηγεί σε αποτελέσματα και σε μικρές και μεγάλες νίκες, οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί αντάλλαξαν γνώμες και εμπειρία μέσα από ζωντανά παραδείγματα για το καθεστώς ομηρίας που βιώνουν και που κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο έντονο, αλλά και σκέψεις για το πώς θα αντιπαλέψουν αυτήν την κατάσταση.
Στη συνάντηση το «παρών» έδωσαν συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί από διάφορες ειδικότητες που έμειναν εκτός προσλήψεων από την Α’ φάση, αναπληρωτές που εργάζονται ήδη στα σχολεία καθώς και αναπληρωτές και μόνιμοι εκπαιδευτικοί, εκλεγμένοι σε ΣΕΠΕ – ΕΛΜΕ και επιστημονικές ενώσεις εκπαιδευτικών.
Παρέμβαση πραγματοποίησε ο Σπύρος Μαρίνης, γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΟΕ και ο Δημήτρης Ακτύπης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ. Κοινή ήταν η διαπίστωση των ομιλητών ότι τα χιλιάδες κενά σε όλες τις ειδικότητες που παρουσιάζονται στις σχολικές αίθουσες δεν είναι απλά αριθμοί αλλά ουσιώδεις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών οι οποίες δεν καλύπτονται με εγκληματικές μάλιστα συνέπειες στις μορφωτικές ανάγκες και στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, ειδικά όταν πρόκειται για μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές μαθησιακές ανάγκες.
Ταυτόχρονα τονίστηκε ότι το καθεστώς ομηρίας των συμβασιούχων στη δημόσια εκπαίδευση, με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την αβεβαιότητα για το αν, πού και πότε θα εργαστούν να οξύνονται κάθε χρόνο και το μισθό να παραμένει καθηλωμένος στον πάτο, έχει δημιουργήσει αφόρητες συνθήκες διαβίωσης για χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς τη στιγμή που η ακρίβεια καθιστά απρόσιτες ακόμα και τη στέγαση, τη σίτιση, τη μετακίνησή τους.
Από την συζήτηση προέκυψε η επιτακτική ανάγκη να υπάρχει άμεση, μαζική και μαχητική αγωνιστική απάντηση στην εχθρική για τις ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου που καταφεύγουν σε προκλητικά ψέματα σχετικά με τον υπολογισμό των κενών αλλά και σε απαράδεκτα αντιεπιστημονικά «επιχειρήματα» για να δικαιολογήσουν μια άγρια πολιτική περικοπών που λογαριάζει ως κόστος την ολόπλευρη μόρφωση των μαθητών και που ταυτόχρονα κλείνει το μάτι σε επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο της εκπαίδευσης (π.χ. ειδική αγωγή).
Γι’ αυτό και τονίστηκε η μεγάλη σημασία να ενισχυθεί με ακόμα περισσότερες δυνάμεις ο οργανωμένος αγώνας γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών που αντικειμενικά στριμώχνει την κυβέρνηση, πιέζει για άμεσα μέτρα, οδηγεί σε αποτελέσματα και σε μικρές και μεγάλες νίκες.
Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η ανάγκη αγωνιστικής κινητοποίησης των σωματείων στο Υπουργείο Παιδείας στις 28/9.
Πηγη: 902