Οικονομία

ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ:
Ενα «δωράκι» 100 εκατομμυρίων σε Κοπελούζο και Μυτιληναίο

Στους ομίλους Κοπελούζου, Μυτιληναίου και της γερμανικής ENERGON παραδίδουν, με νομοσχέδιο, 100 εκατομμύρια ευρώ. Κι αυτά μόνο για αρχή! Όλα γίνονται με στενή εποπτεία της Ε.Ε δηλώνει ο υφ. Ανάπτυξης.

Τουλάχιστον 100 εκατομμύρια «ζεστού χρήματος» θα καταλήξουν άμεσα στα χάσκοντα βαλάντια των ομίλων Μυτιληναίου και Κοπελούζου καθώς και της γερμανικής «ENERGON» προκειμένου να …κάνουν την χάρη στην εθνική οικονομία, και να κατασκευάσουν μονάδες παραγωγής αιολικής ενέργειας. Ο εν λόγω σχεδιασμός προωθείται ταχύτατα στην Βουλή με νομοσχέδιο του  υπουργείου Ανάπτυξης που προβλέπει προνομιακή αντιμετώπιση των συγκεκριμένων επιχειρηματιών. Μάλιστα όπως φρόντισε να ξεκαθαρίσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, τα πάντα γίνονται υπό την εποπτεία και την συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου του οποίου η ψήφιση ολοκληρώνεται έως το τέλος του μήνα στην Βουλή, από το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί για επιδότηση (με βάση τον νόμο 3908/11) επιλέγονται συγκεκριμένα 6 επενδύσεις σε αιολικά πάρκα. Το σύνολο των επιδοτήσεων που πρόκειται να μοιραστούν είναι 66 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι φοροαπαλλαγές που προκύπτουν για τα 6 έργα φθάνουν τα 28 εκατομμύρια ευρώ. Όσον αφορά το υπόλοιπο των επενδύσεων είναι δυνατή η κάλυψη του συνόλου της επένδυσης από τραπεζικό δανεισμό ενώ προβλέπεται και – άγνωστη έως στιγμής- επιδότηση τους από το ΕΣΠΑ. Είναι δηλαδή αμφίβολο αν οι περίφημοι «επενδυτές» θα βάλουν από «την τσέπη τους» έστω ένα ευρώ. Αυτά την ίδια στιγμή που οι επενδύσεις είναι κάτι …παραπάνω από σίγουρες αφού είναι διασφαλισμένη η αγορά του ρεύματος από την ΔΕΗ. Πόσο δε μάλλον μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον κατακερματισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού οπότε το πλέον κερδοφόρο μέρος της θα περάσει στα χέρια (πιθανότατα των ίδιων) ιδιωτών. Αξίζει εδώ να θυμίσουμε ότι η γερμανική «ENERGON» είχε εμπλακεί σε σκάνδαλό διασπάθισης χρήματος και εκκρεμεί εναντίον της αγωγή από την ΔΕΗ – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

 

Τοποθετούμενος για το θέμα, και απαντώντας στην έντονη κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκηςεπισήμανε πως «αυτά τα έργα δεν τα επέλεξε η ελληνική Πολιτεία, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι ευρωπαϊκά ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος» προσθέτοντας πως «αυτό που κάνουμε είναι να απαντάμε στην απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να ορίσουμε μια ενιαία μοναδική εθνική αρχή ως αρμόδια να συναλλάσσεται με την Επιτροπή για τα συγκεκριμένα έργα». Τέλος σημείως ότι «όπως όλα τα έργα, θα πρέπει να τηρούν τους όρους της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την αδειοδότηση, απλώς αντί να πηγαίνουν στη μία ή την άλλη διεύθυνση, θα είναι αρμόδια μια και μόνο διεύθυνση. Αυτό άλλωστε ζητεί και η ΕΕ και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων».

 

Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το θέμα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λ.Πασχαλίδου έθεσε το έρωτημα: «Με ποια κριτήρια, προωθούνται για ενίσχυση τα συγκεκριμένα Αιολικά Πάρκα, ενώ εκκρεμούν αιτήματα για χιλιάδες άλλα. Υπάρχει μια αντικειμενική ιεράρχηση εντέλει;». Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι «το αστικό κράτος στηρίζει με κάθε τρόπο τους κεφαλαιοκρατικούς, επιχειρηματικούς ομίλους, όπως φαίνεται και από το παρόν νομοσχέδιο»

(Επισκέψεις: 487 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

Από το 1990 σε ημερήσιες εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοσταθμούς και ιστοσελίδες και από το 1995 στο κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ.
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend