Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

1918: Η ίδρυση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας

Στις 17-23 Νοέμβρη 1918 συνήλθε στον Πειραιά, στα γραφεία του Συνδέσμου Μηχανικών Ατμοπλοίων, το 1ο Σοσιαλιστικό Συνέδριο. Κύρια αποστολή του..

Στις 17-23 Νοέμβρη 1918 συνήλθε στον Πειραιά, στα γραφεία του Συνδέσμου Μηχανικών Ατμοπλοίων, το 1ο Σοσιαλιστικό Συνέδριο. Κύρια αποστολή του ήταν η συνένωση των, σκόρπιων ως τότε, σοσιαλιστικών οργανώσεων και ομάδων σε ένα ενιαίο κόμμα της εργατικής τάξης με δική του ταξική πολιτική, η διατύπωση των Αρχών του και του Προγράμματός του.

Στο Συνέδριο πήραν μέρος τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής που είχε εκλεγεί από τη Δεύτερη Σοσιαλιστική Συνδιάσκεψη: Αρ. Αρβανίτης, Ν. Δημητράτος, Στ. Κόκκινος, Αβρ. Μπεναρόγιας και Δημ. Λιγδόπουλος.

Επίσης, πήραν μέρος αντιπρόσωποι των σοσιαλιστικών οργανώσεων της Αθήνας, του Πειραιά, του Βόλου, της Καβάλας, της Κέρκυρας και της «Φεντερασιόν». Οι περισσότεροι αντιπρόσωποι ήταν εργάτες. Συνολικά, εκπροσωπούνταν περίπου 1.000 σοσιαλιστές της χώρας.

Στο ντοκουμέντο «Ιδρυτικόν Ψήφισμα του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδος» (ΣΕΚΕ) που ψήφισε το Συνέδριο, αναφέρεται ότι

«Το Σοσιαλιστικόν Εργατικόν Κόμμα Ελλάδος βασίζεται επί των θεμελιωδών αρχών: 1) Πολιτική και οικονομική οργάνωσις του προλεταριάτου σε ξεχωριστό κόμμα τάξεως για την κατάκτησιν της πολιτικής εξουσίας και την δημοσιοποίησιν των μέσων της παραγωγής και ανταλλαγής, δηλαδή την μεταβολήν της κεφαλαιοκρατικής κοινωνίας εις κοινωνίαν κολλεχτιβικήν ή κομμουνιστικήν, και 2) Διεθνής συννενόησις και δράσις των εργατών».

Το Συνέδριο υιοθέτησε ψήφισμα για την ίδρυση της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας των βαλκανικών κρατών, που απέβλεπε στην αντιμετώπιση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής στα Βαλκάνια και της ηγεμονικής πολιτικής των κυρίαρχων τάξεων σε κάθε χώρα της Χερσονήσου, καθώς και στη δημοκρατική λύση των εθνικών προβλημάτων της περιοχής.

Στο «Πρόγραμμα των Σημερινών Απαιτήσεων», που ψήφισε το 1ο Συνέδριο, αναφέρεται ότι το Κόμμα επιδιώκει την «κατάργησιν του βασιλικού θεσμού και την εκδημοκράτησιν της νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, δηλαδή την εγκαθίδρυσιν της λαϊκής δημοκρατίας, ως μεταβατικής περιόδου διά την πραγματοποίησιν της σοσιαλιστικής πολιτείας».

Το Συνέδριο πήρε επαναστατική διεθνιστική θέση ενάντια στην πολεμική εκστρατεία του ιμπεριαλισμού κατά του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους: Έστειλε χαιρετιστήριο ψήφισμα προς τη Ρωσική Δημοκρατία των Σοβιέτ και ψήφισμα «διαμαρτυρίας διά την μελετωμένην επέμβασιν των συμμάχων» κατά της νεαρής Σοβιετικής Δημοκρατίας. Ψηφίστηκε ακόμη το Καταστατικό του Κόμματος και εξελέγη πενταμελής Κεντρική Επιτροπή.

Η δημιουργία του ΣΕΚΕ αποτελεί ποιοτικό άλμα στη συνένωση του μαρξισμού με το εργατικό κίνημα της χώρας μας υπό την επίδραση των ιδεών και του έργου της Οκτωβριανής Επανάστασης. Φυσικά, η συνένωση αυτή θα απαιτήσει χρόνο για να ολοκληρωθεί.  Το Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ) μετονομάστηκε σε ΚΚΕ.

Σχετικά θέματα

Απόψεις