Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

10 δισ. για εξοπλιστικά, μείον 572 εκατομμύρια για Υγεία!

Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ξεκινούν εφημερίες χωρίς ΜΕΘ Covid! Τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας στέλνουν νοσούντες σε άλλες Περιφέρειες της χώρας!..

Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ξεκινούν εφημερίες χωρίς ΜΕΘ Covid! Τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας στέλνουν νοσούντες σε άλλες Περιφέρειες της χώρας! Το νοσοκομεία της Αττική βρίσκονται στα όρια της πλήρους κατάρρευσης. Εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού το ΕΣΥ είναι στον «αναπνευστήρα» και η κοινωνία μετράει καθημερινά δεκάδες νεκρούς.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μειώνει 572 εκατομμύρια ευρώ από τις δαπάνες υγείας μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Την ίδια στιγμή, όμως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δαπανήσει 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά όπλων. Νέα αεροπλάνα και φρεγάτες στο όνομα της προάσπισης των συνόρων, τα οποία έρχονται να προστεθούν, ουσιαστικά στο οπλοστάσιο του ΝΑΤΟ. 

Συγκεκριμένα, τα τέσσερα εξοπλιστικά προγράμματα που θα «τρέξει» η κυβέρνηση είναι: 

Α) Την αγορά 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Το κόστος της προμήθειας των 18 μαχητικών έκδοσης Rafale F3R στα 1,7 δις ευρώ. Ωστόσο θα δοθούν αλλά 300 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση οπλικών συστημάτων για τα συγκεκριμένα μαχητικά και ειδικότερα τα βλήματα «Meteor» και τους πυραύλους «MICA NG». Το σύνολο της αγοράς δηλαδή θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ!

Β) Τη σχεδιαζόμενη αγορά 18-24 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35.  Σύμφωνα με την αμερικάνικη κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin Co η αγορά κάθε αεροσκάφους F-35 Stealth τύπου Joint Strike Fighter θα κοστίζει: 82,4 εκατομμύρια δολάρια το 2020, 79,17 εκατομμύρια δολάρια το 2021 και 77,9 εκατομμύρια δολάρια το 2022!!! Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο η απόκτηση των F-35 θα έχει συνολικό κόστος άνω των 3 δισ. ευρώ. Αυτή όμως είναι μόνο η μια πλευρά η άλλη η εξίσου κοστοβόρα είναι ότι το κόστος μιας ώρας πτήσης ενός F-35 φθάνει περίπου τα 44 χιλιάδες δολάρια, έναντι 15 χιλιάδων ευρώ (14.000 δολάρια) του F-16. To αμερικανικό Πεντάγωνο βέβαια έχει διαβεβαιώσει την Αθήνα ότι η κατασκευάστρια εταιρεία να μειώσει το κόστος στα 25.000 δολάρια. 

Γ) Την αγορά τεσσάρων φρεγατών από τις ΗΠΑ. Το Πολεμικό Ναυτικό, προσανατολίζεται στην απόκτηση τεσσάρων αμερικανικών φρεγατών από τη Lockheed Martin. Η Ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη στείλει στην Ουάσινγκτον επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά των φρεγατών. Η λεγόμενη LOR (Letter of Request) τυπικά δεν είναι δεσμευτική, είναι ωστόσο το πρώτο βήμα για τη σύναψη ελληνοαμερικανικής διακρατικής συμφωνίας με σκοπό την αγορά τεσσάρων φρεγατών τύπου MMSC (Multi Mission Surface Combatant). Στην επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που οριστικοποιήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό, υπολογίζεται ότι θα πρέπει να δαπανηθούν 4 δισ. ευρώ για τις τέσσερις καινούριες φρεγάτες, παράλληλα με την εκταμίευση περίπου 450 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό «μέσης ζωής» των τεσσάρων φρεγατών τύπου MEKO («Υδρα», «Σπέτσαι», «Σαλαμίς», «Ψαρά») και την πληρωμή ακόμη 500 εκατ. για την απόκτηση πολεμικού πλοίου ενδιάμεσης λύσης που θα καλύψει τις φλέγουσες ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού μέχρι το 2028 που προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η ναυπήγηση των τεσσάρων καινούριων φρεγατών. Συνολικό κόστος προγράμματος, 4,95 δισ. ευρώ. Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η προμήθεια περίπου 1,5% που θα κληθεί να καταβάλει η Ελλάδα στις ΗΠΑ (όπως συμβαίνει με όλες τις προμήθειες μέσω FMS – Foreign Military Sales) για τη διακρατική συμφωνία!!! Το συνολικό κόστος του προγράμματος θα ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ!!!

Δ) Αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών F-16. Ήδη «τρέχει» η συμφωνία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ανάμεσα στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) και στην εταιρεία Lockheed Martin, το οποίο θα αποπληρωθεί το επόμενο διάστημα με συνολική αξία 280 εκατ. δολαρίων δολαρίων.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, δίνει συνολικά 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ για εξοπλιστικά και αφήνει στην τύχη τους τα νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας. Ίσως να θεωρεί πως εάν φτιάξει πολλές ΜΕΘ, σύμφωνα το σκεπτικό του υπουργού Επικρατείας κυρίου Γιώργου Γεραπετρίτη θα θρηνήσουμε περισσότερους νεκρούς… Αγοράζοντας, όμως, αεροπλάνα, πυραύλους και καράβια θα εξασφαλίσουμε την «υγεία» των «συμμάχων» και την ευρωστία των μονοπωλίων τους. 

Υ.Γ: Εάν δαπανούσαν 5% λιγότερα από τα προβλεπόμενα χρήματα για τα προγράμματα των εξοπλιστικών θα ήταν αρκετά, για να μην κόψουν ούτε ένα ευρώ 1 από την υγεία για το 2021! 

Σχετικά θέματα

Απόψεις