Βάρκιζα

ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Απόψεις • 12 Φεβρουαρίου 2015

enikos.gr

 Από το αριστούργημα του Θόδωρου Αγγελόπουλου, τον «Θίασο»:  

   Από το συγκλονιστικό ντοκουμέντο αφοπλισμού του ΕΛΑΣ:

 

Το τι θα ακολουθούσε για το λαό και το κίνημά του από τις διαπραγματεύσεις στη Βάρκιζα κι από εκείνον τον απαράδεκτο συμβιβασμό, το είχε προβλέψει ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ, ο Άρης Βελουχιώτης.

    Ο Άρης, αρνούμενος να εφαρμόσει την συμφωνία της Βάρκιζας, στην επιστολή του προς την ΚΕ του ΚΚΕ, στις 24 Μάρτη 1945, έγραφε:

«Όπως πιστεύω, θα έχετε πειστεί και εσείς τώρα πως οι Έλληνες αντιδραστικοί και οι Άγγλοι κατακτητές δεν έχουν καμιά πρόθεση να εφαρμόσουν έστω κι αυτή την ετεροβαρή,επιζήμια στα συμφέροντα του λαού μας και μη δίδουσα καμιά εγγύηση (…) για το σεβασμό των ελευθεριών του λαού μας, συμφωνία της Βάρκιζας. Οι παραβάσεις είναι καθημερινές και σοβαρές».

    Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας ένα πρωτοφανές όργιο τρομοκρατίαςσαρώνει όλη τη χώρα.

    Με την συμπλήρωση ενός χρόνου από την υπογραφή στη Βάρκιζα και από τον αφοπλισμό του ΕΑΜ, στις 12/2/1946, δημοσιεύεται και κατατίθεται στον ΟΗΕ ο απολογισμός της κρατικής καταστολής, της βρετανικής κατοχής και της δράσης των 206 μοναρχοφασιστικών συμμοριών που λεηλατούν τη χώρα:

    Νεκροί: 1.289. Τραυματίες: 6.671. Βασανισθέντες: 31.632. Συλληφθέντες:84.931. Βιασμένες γυναίκες: 165. Ληστείες: 6.567. Επιδρομές σε τυπογραφεία: 572.Καταδιωκόμενοι δημοκρατικοί πολίτες: Πάνω από 100.000. 

    Αυτά συνέβησαν τότε. Και ήταν τόσο τραγικά που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αντίστροφα από την απαισιόδοξη εκτίμηση του Χέγκελ: «Η Ιστορία– έλεγε – διδάσκει πως ουδείς διδάσκεται απ΄ αυτήν».

    Η υπογραφή κάτω από εκείνη την απαράδεκτη για τον λαό και το μεγαλειώδες ΕΑΜικό κίνημα συμφωνία, μπήκε στις 12 Φεβρουαρίου 1945. Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 70 χρόνια.

enikos.gr

kapsimi

kapsimi

kapsimi

3 Σχόλια - "Βάρκιζα"

 1. Κώστας Στεφανάκης Ο/Η Κώστας Στεφανάκης λέει:

  Αγαπητέ Ν.Μπογιόπουλε
  Σε διαβάζω ή σε ακούω κάποιες φορές και πιστεύω πως ως δημοσιογράφος ή συγγραφέας διαθέτεις σε σημαντικό βαθμό τη διαλεκτική μέθοδο (μακρυά απο μένα το 70-30) όμως ο λόγος σου υπολείπεται της αντικειμενικής αλήθειας.
  Αιτία αποτελεί για τον καθένα και για σένα επομένως το δέσιμο με το παρελθόν.
  Με χαρά είχα παραχωρήσει στον imerodromo 2-3 άρθρα απο συμπάθεια προς τους απολυμένους δημοσιογράφους του Ριζοσπάστη (αλήθεια πως εξηγείται η ταξική πάλη ανάμεσα στο ΚΚΕ και τους εργαζόμενους στην εφημερίδα και μάλιστα όταν ο 902 πουλήθηκε σε ταξικό αντίπαλο για; να μην αναφερθώ στο αν μέχρι σήμερα έχει αποζημιώσει τους απολυμένους το κόμμα του λαού).
  Αναφέρεσαι στο άρθρο για τον Άρη Βελουχιώτη ο οποίος κατά τη γνώμη μου υπήρξε το πιό υγιές μυαλό καί στρατιωτικός νούς της Εαμικής αντίστασης και η πολιτική του ΚΚΕ τον οδήγησε στην αυτοκτονία απο τη μικροψυχία της τοτεινής ηγεσίας του κόμματος, πολιτική δυστυχώς που εξακολουθεί να διακατέχει και την σημερινή του ηγασία του, αφού δεν αποκατέστησε τη μνήμη εκείνου του ηγέτη ο ποίος υπερβάλλει την μνήμη ακόμα και του Τσέ Γκεβάρα ο οποίος μου θυμίζει την ουτοπία που πιστεύει η ΑΝΤΑΡΣΙΑ και γι’αυτό θα παραμείνει αδιάφθορος ως μνήμη στην παγκόσμια ιστορία.
  Για κάποιον καλό γνώστη της ιστορίας όπως εσύ διερωτώμαι μήπως επιβεβαιώνει τη ρήση του Χέγκελ ότι δηλαδή δεν έχει διδαχτεί τίποτα απο την ιστορία;
  Σχετικά τώρα με το έρθρο σου για την κ. Παναρίτη έχεις απόλυτο δίκιο, όμως πρέπει να επανορθώσεις γιατί έχουν γνώση οι φύλακες. Ήδη υπάρχει καταγγελία εκφρασμένη απο τον ρ/σταθμό το κόκκινο και η κυρία αυτή σίγουρα θα επανέλθει στο ιδεολογικό στρατόπεδο που ανήκει. Όμως πρέπει να παραδεχτείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται και τον τρελό του (σου θυμίζει τίποτα το ποίημα «σκάκι» του Μ.Αναγνωστάκη με τον τρελό αξιωματικό; εκτός αν δεν αρέσκεσαι στην ποίηση του ποιητή της ήττας (χαρακτηρισμός της ηγεσίας του ΚΚΕ).
  Άνθρώποι σαν και σένα πιστεύω πως πρέπει να βοηθήσουν την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξει σε μια νύχτα παρά σταδιακά η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας. Επαναστατικές διεργασίες που να δείχνουν ωριμότητα για αλλαγές σόκ δε διακρίνονται στον ορίζοντα και αυτό γιατί προϋποθέτει μια διασπαιδαγώγηση της νέας γενιάς ώστε να κάνει συνειδητά την επαναστατική αλλαγή (και δεν εννοώ υποχρεωτικά με τα όπλα) για μια κοινωνία που θα σέβεται τον εαυτό της, επομένως και τα άτομα που την απαρτίζουν.
  Με εκτίμηση
  Κώστας Στεφανάκης

 2. Ο/Η Κ. ΦΡΑΓΚΕΣΚΑΚΗ λέει:

  Πόσο οφέλιμη και ταυτόχρονα οδυνηρή η μνήμη !!

 3. Ο/Η Φιωτάκης Ευτύχης λέει:

  Εδώ Νίκο μου, δεν έχει ανάλυση? Δεν θα ανατρέξουμε σε κείμενα , κομματικά και μή! Γιατί Νίκο? Προς τι αυτή η εκκωφαντική »σιωπή»? Κρίμα, γιατί περίμενα την άποψή σου, Βλέπεις εμείς οι απ’εξω, μαθαίνουμε από εδώ και από κει, για ένα θέμα που εμπεριέχει και στοιχεία αμφίδρομης προδοσίας(χώρα , λαικό κίνημα)? Περίμενα λοιπόν την άποψή σου γιατί την ΕΚΤΙΜΩ!!! Σε εμπιστεύομαι γιατί,, αφ’ενός, οι γνώσεις σου είναι πολλές και πολυεπίπεδες, αφ’ετέρου , όταν παίρνεις θέση , τα επιχειρήματά σου πολύ δύσκολα αμφισβητούνται, ακόμη και από τους πλέον ενημερωμένους στο θέμα που ασχολείσαι! Έχω ακούσει και διαβάσει τόσα πολλά που είναι σαν να μην ξέρω τίποτα! Καταλαβαίνεις τώρα την απογοήτευσή μου , διαβάζοντας μόνο την περιγραφή… δεν μου φτάνει η καλλιτεχνική ματιά του αείμνηστου Αγγελόπουλου ούτε το γνήσιο συναίσθημα των πρωταγωνιστών της παράδοσης των όπλων! Αντίθετα με εξοργίζουν και ως εκ τούτου μου θολώνουν την κρίση. Θα ήθελα την άποψη κάποιου που έχει γνώση και καλύτερη ενημέρωση, που πραγματικά μπορει να κρίνει και να διακρίνει »παιχνίδια» και σκοπιμότητες, λάθη και »λάθη», αδυναμίες αντικειμενικές και υποκειμενικές, που μπορεί να αναλύσει και να συνθέσει και με έντιμο τρόπο την άποψή του! Ίσως να ζητάω πολλά και να μην είναι ο καλύτερος χρόνος και χώρος που ζητάω κάτι τέτοιο, αλλά με πνίγουν πολλά χρόνια διάφορα ερωτήματα , όπως είναι κι αυτό! Δοθείσης της »ευκαιρίας» του άρθρου……
  Ευχαριστώ που με ακούσατε, φιλικά Ευτύχης!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άποστολή άρθρου μέσο Email