Οι συγχωνεύσεις σχολείων προκαλούν αντιδράσεις

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Κοινωνία • 3 Ιουνίου 2014

Της Γιώτας Διαμαντάκη

Λίγες μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές είναι ανάστατοι καθώς με το νέο κύμα συγχωνεύσεων, καταργήσεων και υποβιβασμών σχολείων (ΦΕΚ 1329/26 Μάη 2014) η κυβέρνηση συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στο χώρο της εκπαίδευσης.
Το μέλλον προδιαγράφεται ιδιαίτερα αρνητικό καθώς η μέχρι σήμερα εμπειρία από τις χιλιάδες συγχωνεύσεις του προηγούμενου διαστήματος ήταν ιδιαίτερα δυσάρεστη για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ήδη σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων βρίσκονται από την προηγούμενη βδομάδα σε πολύμορφες κινητοποιήσεις με συμβολικές ολιγόωρες καταλήψεις σχολείων, πορείες και περιοδείες στις γειτονιές, μάζεμα υπογραφών, κλπ, προκειμένου να μην υλοποιηθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις.
Παστώνουν παιδιά, απειλούν εκ νέου την παρεχόμενη μόρφωση
Παρότι διανύουμε το 2014 η κυβέρνηση φαίνεται ότι «νοσταλγεί» τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 καθώς με το προωθούμενο μέτρο των συγχωνεύσεων θα προκύψουν λιγότερα σχολεία, λιγότεροι εκπαιδευτικοί, αίθουσες ασφυκτικά γεμάτες με μαθητές. Οι συνέπειες πολλές:
Με το στοίβαγμα παιδιών (28 και 30 μαθητές ανά τμήμα) στις μικρές και ακατάλληλες αίθουσες των σχολείων πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι ατυχημάτων και ασθενειών.  Ιδιαίτερα μάλιστα σε μια περίοδο που όλο και περισσότερα παιδιά είναι ανασφάλιστα αφού οι γονείς τους είναι άνεργοι.
 Στα σχεδιαζόμενα πολυπληθή τμήματα είναι δύσκολο να υπάρχει ησυχία με αποτέλεσμα να αποσπάται εύκολα η προσοχή των μαθητών.
Ο κάθε εκπαιδευτικός που καλείται να διδάξει σε τμήμα με 27, 28 ακόμα και 30 παιδιά αδυνατεί  να εμβαθύνει στην παρεχόμενη γνώση και να ανταποκριθεί στις ανάγκες του συνόλου των μαθητών.
Μαθητές θα χρειαστεί ξαφνικά να βρεθούν σε άλλο σχολείο γιατί δεν θα χωρούν με ότι αυτό συνεπάγεται στην ψυχολογία τους. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση για τα παιδιά στην επαρχία που θα υποχρεωθούν να διανύουν καθημερινά αρκετά χιλιόμετρα προκειμένου να φτάσουν στο σχολείο τους.
Οι προηγούμενες συγχωνεύσεις άφησαν μια πικρή γεύση σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Οι νέες έρχονται να κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα αλλά αυτό δεν απασχολεί διόλου την κυβέρνηση. Είναι ενδεικτική η στάση του υφυπουργού Παιδείας Σ. Κεδίκογλου στη συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας κατά τη διάρκεια κινητοποίησης έξω από το υπουργείο Παιδείας την περασμένη βδομάδα. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των γονέων ο υφυπουργός Παιδείας έκανε λόγο για ειλημμένη απόφαση που στηρίζεται σε προτάσεις διευθυντών εκπαίδευσης και περιφερειακών διευθυντών και τίποτα άλλο!

 Το νέο μέτρο των συγχωνεύσεων εντάσσεται στο συνολικότερο κυβερνητικό σχέδιο για συντριπτικό χτύπημα του ενιαίου δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και αποφασιστική προώθηση του «νέου σχολείου της αγοράς». Δηλαδή για αυτόνομες, πολυδύναμες, αυτοδιοικούμενες και αυτοχρηματοδοτούμενες σχολικές μονάδες. Μονάδες που για να λειτουργούν θα πρέπει να γίνουν «ελκυστικές» σε χορηγούς και σπόνσορες οι οποίοι με τη σειρά τους θα έχουν λόγο στο πρόγραμμα σπουδών της κάθε μονάδας. Πρόγραμμα που θα ποικίλει από σχολείο σε σχολείο και θα διαμορφώνεται  ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς, δηλαδή των επιχειρηματιών.

Κινητοποιήσεις στη Νίκαια 

«Η κυβέρνηση προχωρά σε νέες συγχωνεύσεις καταργήσεις σχολείων σηματοδοτώντας μια νέα επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας. Ανάμεσα στα υπό συγχώνευση σχολεία βρίσκονται το 10ο και το 22ο  δημοτικά σχολεία Νίκαιας καθώς και το 9ο – 19ο δημοτικά σχολεία Νίκαιας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του συλλόγου γονέων των μαθητών των υπό συγχώνευση σχολείων.

Η ανακοίνωση συνεχίζει:  «Κλείνουν τα σχολεία μας. Φτιάχνουν σχολεία με λιγότερους εκπαιδευτικούς, με περισσότερα παιδιά μέσα στην τάξη.  Έτσι:

Οι εκπαιδευτικοί δεν θα μπορούν να κάνουν μάθημα στα παιδιά μας, μέσα σε αίθουσες όπου θα στοιβάζονται οι μαθητές και θα φτάνουν μέχρι και τα 28 παιδιά!
Τα ατυχήματα θα πληθαίνουν. Δεν γίνεται παιδιά Δημοτικού να παίζουν σε αίθουσες –  κλουβιά.
Δεν θα τους αφήσουμε να παίξουν με το μέλλον των παιδιών μας!
Καλούμε όλους τους γονείς, εκπαιδευτικούς, μαζικούς φορείς στις κινητοποιήσεις που αποφάσισε η κοινή Γενική Συνέλευση των συλλόγων γονέων των σχολείων μας:
Δευτέρα 2 Ιουνίου: ημέρα ενημέρωσης των γονέων και των φορέων της πόλης – καλούμε για συμπαράσταση όλους τους φορείς.
Τρίτη 3 Ιουνίου, Τετάρτη 4 Ιουνίου και Πέμπτη 5 Ιουνίου: κλείνουμε τα σχολεία μας  πριν μας τα κλείσει το υπουργείο
Την Τρίτη 3 Ιουνίου:
κινητοποίηση στον Πειραιά και πορεία προς  τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά μαζί με την Ένωση Γονέων Νίκαιας και άλλα σχολεία της περιοχής.
(προσυγκέντρωση έξω από τα σχολεία μας στις 8πμ)
Την Τετάρτη 4 Ιουνίου:
το πρωί: συγκέντρωση έξω από τα σχολεία το πρωί στις 8πμ
το απόγευμα: στις 6.30 συγκέντρωση μαζί με τα παιδιά μας έξω από τα σχολεία με πορεία κατευθυνόμαστε στην Πλ. Δαβάκη- εξόρμηση ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής στις 8.30 εκδήλωση στο χώρο του σχολείου
Την Πέμπτη 5 Ιουνίου:
το πρωί: συγκέντρωση έξω από τα δυο σχολεία στις 8 πμ
το απόγευμα: Κοινή γενική συνέλευση των συλλόγων γονέων  για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να αποφασιστεί η συνέχεια των κινητοποιήσεων.»

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email