Η συνταγή της «νέας μεταπολίτευσης»

Σας ενημερώνουμε ότι η «νέα μεταπολίτευση» «έχει ήδη ξεκινήσει». Το έγραψε  ο πρωθυπουργός της χώρας, σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής. Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά στη «νέα μεταπολίτευση» «αναγεννιέται η νέα Ελλάδα» και ο «Έλληνας ξαναβρίσκει την αξιοπρέπεια του».

Παρατήρηση πρώτη: Η μεταπολίτευση, τα τελευταία χρόνια, έχει «κλείσει τον κύκλο της» τουλάχιστον δύο – τρεις φορές… Μια ακόμα δεν βλάπτει…

Παρατήρηση δεύτερη: Η χρήση ενός …νέου όρου, για να σηματοδοτηθεί μια νέα περίοδος, είναι συνηθισμένη πρακτική: «Αλλαγή», «εκσυγχρονισμός», «επανίδρυση του κράτους» κ.α. Το θέμα είναι το περιεχόμενο του όρου και το ερώτημα εάν, όντως, ξεκινά μια νέα περίοδος.

Παρατήρηση τρίτη: Το άρθρο του Αντώνη Σαμαρά, παρόλο που εμφανίστηκε σαν μια βαρύγδουπη παρέμβαση, είναι αντιγραφή από ομιλίες του. Το περιεχόμενο του όρου «νέα μεταπολίτευση» είναι κενό. Η «νέα μεταπολίτευση» είναι ένα (ξεπερασμένο) πολιτικό σύνθημα, για να δοθεί ένας ηχηρός τίτλος στα νέα μέτρα που (σίγουρα) έρχονται.

Παρατήρηση τέταρτη: Το άρθρο του πρωθυπουργού στην Καθημερινή είχε πολλούς αποδέκτες. Οι ύμνοι στον Κωνσταντίνο Καραμανλή έγιναν για τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Άλλες κρίσεις του πρωθυπουργού στόχευαν στους συμμάχους της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ (Ελιά ή όπως αλλιώς θέλετε).

Παρατήρηση πέμπτη: Όποιος κάνει τον κόπο να διαβάσει ολόκληρο το άρθρο του Αντώνη Σαμαρά θα αντιληφθεί  ότι δεν απευθύνεται στο λαό της χώρας, αλλά στους δανειστές και στους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Θα γίνει κατανοητό ότι ο πρωθυπουργός κοιτάζει στα μάτια τις λεγόμενες παραγωγικές τάξεις της χώρας (εμείς το λέμε κεφάλαιο), στέλνοντας το μήνυμα πως θα συνεχιστεί και θα ενταθεί η ίδια πολιτική, η ίδια εξυπηρέτηση.

Παρατήρηση έκτη: «Ο Έλληνας» δεν είναι κάτι αόριστο. Υπάρχει «ο Έλληνας» που έχασε και χάνει μέρος της ζωής του, καθημερινά. Υπάρχει και «ο Έλληνας», που υπηρετεί η κυβέρνηση Σαμαρά, με διευκολύνσεις και μέτρα για να αυξήσει τα κέρδη του.

Παρατήρηση έβδομη: Είναι προκλητικό να διατυπώνεται ένας λόγος που βρίσκεται τόσο μακριά από την πραγματικότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων. Τα επιτεύγματα που παρουσιάζει ο Αντώνης Σαμαράς αφορούν τη μειοψηφία. Οι άλλοι, οι πολλοί, είναι άνεργοι, εργαζόμενοι απλήρωτοι και με μισθούς πείνας, συνταξιούχοι που δεν μπορούν να ζήσουν, νέοι που δεν τους επιτρέπεται να ονειρευτούν ούτε για την επόμενη μέρα.

Παρατήρηση όγδοη: «Ο Έλληνας», αυτός που ανήκει στους πολλούς και ζει μαζί με τους «ξένους», δεν έχασε την αξιοπρέπεια του, για να του την ξαναδώσει πίσω ο Αντώνης Σαμαράς. Αντίθετα η κυβέρνηση Σαμαρά έκανε τα πάντα για να μεγαλώσει ο αριθμός εκείνων που δεν μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά.

Παρατήρηση ένατη: Τα περί λαϊκισμού είναι από το γνωστό «συνταγολόγιο» του πρωθυπουργού, όταν συνδυάζει τα ασυνδύαστα. Μπλέκεται συνειδητά  ο λαϊκισμός (όλων) των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης με τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Λαϊκιστής, για τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, είναι κι αυτός που αντιστέκεται και δεν συμφωνεί με την εξόντωση του από την πολιτική των Σαμαράδων.

Παρατήρηση δέκατη: Η συνταγή της «νέας μεταπολίτευσης» δεν πιάνει. Βρείτε, έστω, ένα άλλο όνομα. Εμείς προτείνουμε κάτι εξίσου …φρέσκο :«Νέα Πολιτική Άνοιξη»!

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email