Διεθνή

Υπέρ της συγκρότησης ευρωστρατού τάχθηκε η Μέρκελ

Μετά τον Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε με τη σειρά της υπέρ της δημιουργίας «ενός αληθινού ευρωπαϊκού στρατού», σε ομιλία που εκφώνησε σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με θέμα το μέλλον της Ευρώπης.

Αποδεικνύοντας τη στρατηγική επιλογή του ευρωπαϊκού κεφαλαίου να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση Ευρωστρατού, οι πολιτικοί εκπρόσωποι των ισχυρότερων χωρών της ΕΕ, ανοίγουν το θέμα, στο φόντο και της όξυνσης των ενδοιμπεριαλιστικών.

«Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα όραμα που θα μας επιτρέψει μια μέρα να φθάσουμε στη δημιουργία ενός αληθινού ευρωπαϊκού στρατού» δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης. «Δεν πρόκειται για έναν στρατό εναντίον του ΝΑΤΟ, σας παρακαλώ», υπογράμμισε η ίδια σχετικά με το θέμα του ευρωπαϊκού στρατού.

Η καγκελάριος της Γερμανίας πρότεινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «τη συγκρότηση ενός συμβουλίου ευρωπαϊκής ασφαλείας» με στόχο την ενίσχυση της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Προτείνω τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού συμβουλίου ασφαλείας με εκ περιτροπής προεδρία, στους κόλπους του οποίου θα μπορούν να λαμβάνονται ταχύτερα σημαντικές αποφάσεις» είπε η Μέρκελ.

Οι δηλώσεις Μέρκελ, ήρθαν μια εβδομάδα, μετά τις προτάσεις του προέδρου της Γαλλίας που πρόκρινε τη δημιουργία ενός «αληθινού ευρωπαϊκού στρατού» που θα προστατεύσει τη Γηραιά Ήπειρο, ενώ είχε επισημάνει την αναγκαιότητα «προστασίας από την Κίνα, τη Ρωσία και ακόμα και τις ΗΠΑ» στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Οι προτάσεις του προκάλεσαν την οργή του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος έκανε λόγο για «άκρως προσβλητικές» δηλώσεις, λίγο πριν από την άφιξή του στο Παρίσι για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 ετών από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

 Παρότι Μακρόν και Τραμπ, στη συνέχεια προχώρησα σε κοινές δηλώσεις και τάχθηκαν υπέρ της συνεργασία τους στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, οι κυρίαρχες δυνάμεις στην ΕΕ, φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει την άμεση συγκρότηση ευρωπαϊκής στρατιωτική μηχανής. 

(Επισκέψεις: 85 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend