Διεθνή

Τραμπ: «Πολύ προσβλητική» η πρόταση Μακρόν για δημιουργία ευρωστρατού

«Πολύ προσβλητικό» χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ το γεγονός ότι ο Γάλλος ομόλογός του Εμ. Μακρόν, στην πρόσφατη πρότασή του για την συγκρότηση ευρωστρατού για προστασία της ΕΕ από ενδεχόμενους εχθρούς, συμπεριέλαβε σε αυτούς και τις ΗΠΑ.

Η άμεση αντίδραση Τραμπ και μάλιστα σε έντονο ύφος απέναντι στις δηλώσεις Μακρόν, αποτυπώνει την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, ακόμα και μεταξύ «συμμάχων» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.  ένταση των πολεμικών προετοιμασιών.

Ειδικότερα σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ο Αμερικάνος πρόεδρος που ήδη βρίσκεται στην Γαλλία για τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ανέφερε: «Ο προέδρος Μακρόν της Γαλλίας μόλις πρότεινε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να φτιάξει τον δικό της στρατό, προκειμένου να προστατευτεί από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ρωσία. Πολύ προσβλητικό, αλλά ίσως η Ευρώπη θα έπρεπε πρώτα να πληρώσει το δίκαιο μερίδιό της στο NATO, το οποίο επιχορηγείται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ».

Υπενθυμίζουμε ότι λίγες μέρες νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν, σε συνέντευξή του στο «Europe 1» είχε δηλώσει μεταξύ άλλων «δεν θα προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους, εάν δεν αποφασίσουμε να έχουμε έναν πραγματικό ευρωπαϊκό στρατό. Απέναντι στη Ρωσία, που βρίσκεται στα σύνορά μας και η οποία έχει δείξει ότι μπορεί να γίνει απειλητική», προσθέτοντας ότι πρέπει «να προστατευτούμε απέναντι στην Κίνα, στη Ρωσία και ακόμη και απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Τα μονοπώλια των όπλων ήδη τρίβουν τα χέρια τους, αφού τόσο η τοποθέτηση Τραμπ, όσο και οι δηλώσεις Μαρκόν, επιβεβαιώνουν ότι το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι εξοπλισμοί στο φόντο της δημιουργίας ενός πολεμικού κλίματος με τις εντάσεις για τον έλεγχο ενεργειακών πηγών και αγορών να ανεβαίνουν στο ζενίθ.  

(Επισκέψεις: 213 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend