Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Xωρίς τέλος τα εγκλήματα του Ισραήλ – Εννέα νεκροί από νέα επίθεση εναντίον Παλαιστινίων που περίμεναν βοήθεια

Μετά από 157 μέρες δολοφονικών ισραηλινών βομβαρδισμών και επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, τους Παλαιστίνιους θερίζει πλέον και ο λιμός,..

Μετά από 157 μέρες δολοφονικών ισραηλινών βομβαρδισμών και επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, τους Παλαιστίνιους θερίζει πλέον και ο λιμός, ενώ συνεχίζεται ο εγκληματικός ισραηλινός αποκλεισμός.

Οι νεκροί Παλαιστίνιοι φτάνουν πλέον τους 31.112 και οι τραυματίες τους 72.760, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Μέσα στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον 27 παιδιά που πέθαναν από δίψα και πείνα μέσα στις τελευταίες βδομάδες.

Δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους χτες στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο «Καμάλ Αντουάν» της βόρειας Γάζας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του δικτύου «Al Jazeera», ενώ τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί αγνοούνται κάτω από τα ερείπια μετά την ισραηλινή επίθεση στο σπίτι οικογένειας στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ.

 

Ταυτόχρονα το «Al Jazeera» αναφέρει πως ο αριθμός των νεκρών από μια νέα ισραηλινή επίθεση εναντίον Παλαιστινίων που περίμεναν βοήθεια κοντά στον κυκλικό κόμβο του Κουβέιτ στην πόλη της Γάζας αυξήθηκε στους εννέα. Τουλάχιστον 20 άλλοι τραυματίστηκαν στην τέταρτη τέτοια επίθεση σε άτομα που περίμεναν να λάβουν βοήθεια.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), «η πείνα είναι παντού στη Γάζα».

Ραμαζάνι «χωρίς χαρά»

Ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας συγκεντρώθηκε «χωρίς χαρά» χθες βράδυ για την πρώτη διακοπή της νηστείας στην αρχή του φετινού Ραμαζανιού, στο οποίο ρίχνουν βαριά σκιά η απειλή γενικευμένου λιμού και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ.

«Δεν νιώθουμε τη χαρά του Ραμαζανιού, τη χάσαμε επειδή η κατοχή μας εκτόπισε και κατέστρεψε τα σπίτια μας. Κοιτάξτε τον κόσμο που ζει στις σκηνές (…) Υποφέρουμε πολύ. Αυτό το Ραμαζάνι δεν έχει καμία σχέση με αυτά προηγούμενων ετών», είπε ο Μοχάμαντ αλ Μάσρι, εκτοπισμένος στη Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου ζουν σε σκηνουπόλεις κάπου ενάμισι εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, βίαια εκτοπισμένοι και πλέον παγιδευμένοι. Πρόκειται για πάνω από τον μισό πληθυσμό του θυλάκου.

«Ο χρόνος πιέζει» για να αποφευχθεί ο λιμός στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου εκτυλίσσεται «ανθρωπιστική καταστροφή», ελλείψει επαρκούς ποσότητας τροφίμων, προειδοποίησε η επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ), η Σίντι Μακέιν.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σχολίασε πως τον αφήνει άφωνο το γεγονός πως ο πόλεμος συνεχίζεται εν μέσω αυτού του «ιερού μήνα».

Με το «σταγονόμετρο» η βοήθεια

Η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια, που υπόκειται σε έλεγχο και έγκριση του Ισραήλ, δεν φθάνει παρά με το σταγονόμετρο στον κατά μεγάλο μέρος του ισοπεδωμένο θύλακα κυρίως μέσω Αιγύπτου, την ώρα που οι ανάγκες δεν χωρούν συγκρίσεις με την προπολεμική περίοδο, τονίζει ο ΟΗΕ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αεροσκάφη διαφόρων χωρών προχώρησαν σε ρίψεις δεμάτων με έτοιμα γεύματα στους αιθέρες της Λωρίδας της Γάζας, ενώ το πρώτο πλοίο που μεταφέρει σχεδόν 200 τόνους τροφίμων αναχώρησε σήμερα το πρωί από το λιμάνι της Λάρνακας στην Κύπρο, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος με στόχο να ανοίξει μία νέα θαλάσσια οδός προκειμένου να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα.

Παράλληλα, αμερικανικό πολεμικό πλοίο αναχώρησε από τις ΗΠΑ μεταφέροντας το απαραίτητο υλικό για την κατασκευή προκυμαίας ώστε να εκφορτώνεται η βοήθεια. Το σχέδιο αυτό εκτιμάται πως θα χρειαστεί ως και 60 ημέρες για να υλοποιηθεί.

Δυσαρέσκεια για τη στάση Νετανιάχου

Στο μεταξύ, η συνεχιζόμενη σφαγή των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, προκαλεί έντονες λαϊκές αντιδράσεις σε μία σειρά χώρες, ασκώντας πίεση στις κυβερνήσεις, ακόμα και σε αυτές που είναι στενοί σύμμαχοι του Ισραήλ.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένι Ουόνγκ δήλωσε σήμερα ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υπονομεύει τη χώρα του με την προσέγγιση που έχει υιοθετήσει στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και τον κάλεσε να αλλάξει πορεία προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να χάσει τη διεθνή στήριξη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε το Σάββατο ότι ο Νετανιάχου «περισσότερο βλάπτει το Ισραήλ παρά το βοηθά» διεξάγοντας τον πόλεμο αντίθετα με τις αξίες της χώρας του.

Όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Μπάιντεν, η Ουόνγκ συμφώνησε και πρόσθεσε ότι η διεθνής στήριξη προς το Ισραήλ θα συνεχίσει να φθείρεται, αν δεν αντιμετωπίσει «την ανθρωπιστική καταστροφή» στη Γάζα.

«Πιστεύω ότι ο κόσμος νιώθει φρίκη για την τρέχουσα κατάσταση (…) και θα έλεγα ότι, αν το Ισραήλ δεν αλλάξει την πορεία του, θα συνεχίσει να χάνει υποστήριξη», πρόσθεσε.

Τα σχόλια της Ουόνγκ προστίθενται σε αυτά ολοένα και περισσότερων χωρών, ακόμη και στενών συμμάχων του Ισραήλ, που του ζητούν να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός σχεδιάζει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.

Ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ζήτησαν με κοινή τους ανακοίνωση τον Φλεβάρη να κηρυχθεί άμεσα ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα. Η Ουόνγκ σημείωσε ότι οι τρεις χώρες ενώθηκαν για να «ενισχύσουν» τη φωνή τους. Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις