Τα έσοδα από πωλήσεις όπλων και στρατιωτικών υπηρεσιών από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου έφθασαν τα 632 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σημειώνοντας αύξηση σε πραγματικούς όρους κατά 4,2 % σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από την Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).
Σύμφωνα, εξάλλου, με πρόσφατη έρευνα των «Financial Times» σε 20 μεγάλες και «μεσαίες» πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, οι προσλήψεις νέου προσωπικού γίνονται με τους ταχύτερους ρυθμούς μετά το τέλος του λεγόμενου Ψυχρού Πολέμου. Λόγω του ρεκόρ παραγγελιών, τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ, οι «Lockheed Martin», «Northrop Grumman» και «General Dynamics», τρέχουν να καλύψουν σχεδόν 6.000 θέσεις εργασίας, ενώ 10 ακόμα εταιρείες που συμμετείχαν θα προσλάβουν το επόμενο διάστημα 37.000 επιπλέον εργαζόμενους, που αντιστοιχούν στο 10% του σημερινού εργατικού δυναμικού τους. Η λίστα περιλαμβάνει από μηχανικούς και προγραμματιστές λογισμικού μέχρι συγκολλητές και αναλυτές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
Η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία είναι φανερό ότι στρατιωτικοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς. Επιβεβαιώνεται ότι στο κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους, δεν υπάρχει επένδυση που να μην την κάνει το κεφάλαιο. Οι κρατικοί προϋπολογισμοί προσαρμόζονται στις ανάγκες της πολεμικής προετοιμασίας και αυξάνονται κατακόρυφα οι πολεμικές δαπάνες.
Εκτόξευση κερδών βιομηχανία όπλων του Ισραήλ
Έξι εταιρείες του Top 100 εδρεύουν στη Μέση Ανατολή. Τα συνολικά τους έσοδα από όπλα αυξήθηκαν κατά 18% και έφτασαν τα 19,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Με την έναρξη της γενοκτονίας στη Γάζα, τα έσοδα από όπλα των τριών εταιρειών του Ισραήλ στο Top 100 έφτασαν τα 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ για τις ισραηλινές εταιρείες στο SIPRI. Οι τρεις εταιρείες της Τουρκίας είδαν τα έσοδά τους να αυξάνονται κατά 24% και να φτάνουν τα 6,0 δισεκατομμύρια δολάρια, επωφελούμενες από τις εξαγωγές που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και από την συνεχιζόμενη πίεση της τουρκικής κυβέρνησης για αυτονομία στην παραγωγή όπλων.
«Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί όπλων της Μέσης Ανατολής στο Top 100 είδαν τα έσοδά τους να φτάνουν σε αδιανόητα ύψη το 2023 και η αύξηση αναμένεται να συνεχιστεί», δήλωσε ο Δρ. Ντιέγκο Λόπεθ ντα Σίλβα, ανώτερος ερευνητής στο Πρόγραμμα Στρατιωτικών Δαπανών και Παραγωγής Όπλων του SIPRI. «Ιδιαίτερα, οι ισραηλινές εταιρείες όπλων κλείνουν πολλές περισσότερες παραγγελίες καθώς ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται και εξαπλώνεται».
Οι αμερικανικές εταιρείες θησαυρίζουν
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύει το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη SIPRI , οι 41 αμερικάνικες εταιρείες που βρίσκονται μεταξύ των μεγαλύτερων 100 της λίστας φαίνεται πως καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος, καθώς εισέπραξαν το ήμισυ των παγκοσμίων εσόδων από την πώληση στρατιωτικών ειδών, ενώ οι τρεις ισραηλινές εταιρείες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα κατέγραψαν ρεκόρ εσόδων, ύψους 13,6 δις δολαρίων, λόγω της γενοκτονίας στη Γάζα, ενώ εκτιμάται πως το 2024 θα αυξηθούν ακόμη παραπάνω.
Τα συνολικά έσοδα από την πώληση όπλων ανέκαμψαν μετά από μια πτώση το 2022. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των εταιρειών αύξησαν τα έσοδά τους σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ιδιαίτερα, οι περισσότερες από τις εταιρείες που αύξησαν τα έσοδά τους ανήκαν στην κατώτερη ομάδα των 100 κορυφαίων.
«Υπήρξε μια έντονη αύξηση των εσόδων από όπλα το 2023 και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024», δήλωσε ο Λορέντζο Σκαράτζατο, ερευνητής στο Πρόγραμμα Στρατιωτικών Δαπανών και Παραγωγής Όπλων του SIPRI. «Τα έσοδα από όπλα των 100 κορυφαίων παραγωγών δεν αντίκρυσαν πλήρως την κλίμακα της ζήτησης, και πολλές εταιρείες ξεκίνησαν εκστρατείες προσλήψεων, κάτι που δείχνει ότι είναι αισιόδοξες για τις μελλοντικές πωλήσεις τους».
Από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες όπλων, οι 41 εδρεύουν στις ΗΠΑ. Οι αμερικάνικες εταιρείες κατέγραψαν έσοδα ύψους 317 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί στο ήμισυ των συνολικών εσόδων των 100 κορυφαίων εταιρειών και 2,5% περισσότερα από το 2022. Από το 2018, οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες του Top 100 ήταν όλες αμερικανικές.
Ευρώπη και Ρωσία
Τα συνδυασμένα έσοδα από όπλα των 27 κορυφαίων 100 εταιρειών που εδρεύουν στην Ευρώπη (εξαιρουμένης της Ρωσίας) ανήλθαν συνολικά σε 133 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023. Αυτό ήταν μόλις 0,2 τοις εκατό περισσότερα από το 2022, η μικρότερη αύξηση σε οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου. Ωστόσο, πίσω από το χαμηλό ποσοστό ανάπτυξης η εικόνα είναι πιο λεπτή. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων που παράγουν σύνθετα οπλικά συστήματα εργάζονταν ως επί το πλείστον σε παλαιότερα συμβόλαια κατά το 2023 και τα έσοδά τους για το έτος, κατά συνέπεια, δεν αντικατοπτρίζουν την εισροή παραγγελιών.
Ταυτόχρονα, ορισμένοι άλλοι ευρωπαίοι παραγωγοί είδαν τα έσοδά τους από όπλα να αυξάνονται σημαντικά, λόγω της ζήτησης που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ιδιαίτερα για πυρομαχικά, πυροβολικό και συστήματα αεράμυνας και χερσαίων συστημάτων. Συγκεκριμένα, εταιρείες στη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Νορβηγία και την Τσεχία κατάφεραν να εκμεταλλευτούν αυτή τη ζήτηση. Για παράδειγμα, η γερμανική Rheinmetall αύξησε την παραγωγική ικανότητα πυρομαχικών 155 mm και τα έσοδά της ενισχύθηκαν από τις παραδόσεις των αρμάτων μάχης Leopard και τις νέες παραγγελίες, μεταξύ άλλων μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής δακτυλίων που σχετίζονται με τον πόλεμο (βάσει των οποίων οι χώρες προμηθεύουν στρατιωτικά αγαθά στην Ουκρανία και λαμβάνουν αντικαταστάσεις από συμμάχους).
Οι δύο ρωσικές εταιρείες που περιλαμβάνονται στο Top 100 είδαν τα συνδυασμένα έσοδά τους να αυξάνονται κατά 40 τοις εκατό φτάνοντας τα 25,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό οφειλόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου στην αύξηση κατά 49 τοις εκατό στα έσοδα από όπλα που κατέγραψε η Rostec, μια κρατική εταιρεία χαρτοφυλακίου που ελέγχει πολλούς παραγωγούς όπλων, συμπεριλαμβανομένων επτά που προηγουμένως περιλαμβάνονταν στο Top 100 για τα οποία δεν ήταν δυνατή η λήψη ατομικών δεδομένων εσόδων.