Διεθνή

Τσιμεντώνουν εργάτες στην Τουρκία!

Μπετόν σε όλη την χώρα που χτίζεται κακόγουστα, άπληστα και δίχως κανόνες – Η οικοδομική έκρηξη δυναμώνει τις τσέπες επιχειρηματιών και πολιτικών, ενώ την ίδια στιγμή θερίζει ανθρώπινες ζωές – Αρνητικό ρεκόρ στην ασφάλεια των εργατών – Πάνω από 14.400 νεκροί σε εργατικά ατυχήματα επί Ερντογάν – Τους εξανάγκαζαν στα ορυχεία να ουρούν σε πλαστικά μπουκάλια νερού για εξοικονόμηση χρόνου!

Από την μια είναι ο Ερντογάν που φιμώνει μαζικά εκπροσώπους του Τύπου, συκοφαντεί με θεωρίες συνωμοσίας ως «πιόνια» της δυτικής προπαγάνδας τους συγγραφείς, ψηφίζει νόμους για τον πολιτικό έλεγχο της δικαιοσύνης, θεωρεί ότι άνδρες και γυναίκες δεν μπορούν να είναι ίσοι. Και τόσα ακόμα… Με τελευταίο κρούσμα, αυτό πριν από μόλις μερικά 24ωρα, όταν ο νομπελίστας Ορχάν Παμούκ και μια από τις δημοφιλέστερες συγγραφείς της χώρας, η Ελίφ Σαφάκ κατηγορήθηκαν από τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Takvim» ότι ελέγχονται από «διεθνές λογοτεχνικό λόμπι» που έχει βάλει την τουρκική κυβέρνηση του Ερντογάν στο στόχαστρο.

 Από την άλλη, η ζοφερή, ολοένα επιδεινούμενη και ισοπεδωτική σχεδόν για όλους κατάσταση στα Βαλκάνια, με μισθούς 200 και 400 ευρώ, με καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων, με την ευρύτερη περιοχή να μετατρέπεται στην “ζώνη μεροκάματων πείνας” της υπόλοιπης Ευρώπης ή, κατά το πιο τεχνοκρατικό, σε μια τεράστια “Ειδική Οικονομική Ζώνη”.

Και στην μέση οι εργάτες, όπως αυτοί της Τουρκίας, που δεινοπαθούν σε σύγχρονα κολαστήρια. Η Τουρκία ζεί σε ένα συνεχή οικοδομικό οργασμό, δείγμα ανάπτυξης για κάποιους, κακογουστιάς, ξιπασιάς και κακοποίησης παραδοσιακών γειτονιών γι’ άλλους.

 Η οικοδομική έκρηξη δυναμώνει το στάτους και τις τσέπες επιχειρηματιών και πολιτικών, ενώ την ίδια στιγμή θερίζει ανθρώπινες ζωές. Η Τουρκία έχει το αρνητικό ρεκόρ στην ασφάλεια των εργατών στην Ευρώπη!

 Από το 2002, τη χρονιά που το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) του Ερντογάν ήρθε στην εξουσία ως σήμερα, πάνω από 14.455 εργάτες σκοτώθηκαν σε εργατικά ατυχήματα.

 Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, πριν τις τραγωδίες, οι επιθεωρητές είχαν επισημάνει και προειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες για κινδύνους, αστοχίες, ελλιπή μέτρα ασφαλείας αλλά οι ιδιοκτήτες, έχοντας τα “μέσα” στα διάφορα παζάρια, δεν έπαιρναν κανένα μέτρο.

 Μετά τις τραγωδίες, μάλιστα, συγγενείς θυμάτων συχνά καταγγέλλουν ότι τους «πλευρίζουν» οι εταιρίες που είχαν την ευθύνη των έργων και τους προσφέρουν χρήματα για να εξαγοράσουν την σιωπή τους. Λεφτά υπάρχουν, άλλωστε.

 Μετά την φονική έκρηξη του ορυχείου στη Σόμα τον Μάιο με τον τραγικό θάνατο 302 εργατών, βγαίνουν σιγά-σιγά, έστω και με καθυστέρηση μηνών, οι εγκληματικές αμέλειες και τα μηδενικά μέτρα ασφαλείας. Οι μάσκες οξυγόνου των εργατών δεν λειτουργούσαν, δεν υπήρχε ο απαραίτητος στα ορυχεία θάλαμος – καταφύγιο για περιπτώσεις ανάγκης, καθημερινά ξεσπούσαν φωτιές και γίνονταν διαρροές μεθανίου χωρίς ποτέ κανείς να κάνει το παραμικρό.

 Προ διμήνου συνέβη στην πόλη Ερμενέκ κι άλλο ατύχημα σε ορυχείο, με 18 εργάτες να βρίσκουν τραγικό θάνατο όταν μια στοά πλημμύρισε. Πριν την τραγωδία, είχαν ανακαλυφθεί διαρροές – ωρολογιακές βόμβες αλλά οι υπεύθυνοι αρνήθηκαν να πάρουν τα προβλεπόμενα μέτρα.

 Αντίθετα, όπως καταγγέλλουν οι εργάτες, τους πίεζαν να δουλεύουν στα όρια των αντοχών τους και μάλιστα τους εξανάγκαζαν να μην αφήνουν το πόστο τους ούτε για… την ανάγκη τους, αφού τους υποχρέωναν να ουρούν σε πλαστικά μπουκάλια νερού για εξοικονόμηση χρόνου.

 Αποτελεί κοινή πρακτική (και) στην Τουρκία το λάδωμα για να συνεχίζουν οι ιδιοκτήτες τα έργα τους κι ας παίρνουν μηδενικά μέτρα ασφαλείας για τους εργάτες. Επίσης, ο τρομακτικός αριθμός των 14.455 νεκρών εργατών από το 2002 δεν σημαίνει ότι πριν στη χώρα η διαφθορά ήταν πιο περιορισμένη. Απλά η οικονομία της ήταν μικρότερη.

 Στο μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση πρόσφατα άρχισε ξανά να σχεδιάζει την κατασκευή εμπορικού κέντρου στο πάρκο Γεζί, παρά τις περσινές τεράστιες διαδηλώσεις. Ο Ερντογάν, κατά τα άλλα, συνεχίζει με τις «τελευταίες πινελιές» απληστίας στο 615 εκατ. δολαρίων αυθαίρετο παλάτι του στην Άγκυρα.

 Και, μέσα σε όλα τα ατέλειωτα χτισίματα στην Τουρκία, το “τσιμέντωμα” των εργατών συνεχίζεται κάτω από τόνους μπετόν ανευθυνότητας, λαμογισμού και ξετσιπωσιάς. Κι όχι ότι μόνο εκεί συμβαίνουν… Λίγα γίνονται και στην Ελλάδα ή και σε άλλες γειτονικές χώρες κι όχι μόνο; Τα βλέπουμε συνέχεια γύρω μας πια. Η απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής, της εργασίας, της αξιοπρέπειας είναι παντού!

(Επισκέψεις: 27 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend