Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τσακώνονται για τον Λατούς, φτιάχνοντας …επιχειρηματικά πάρκα

Σε ένα ακόμη ευρω-νομοθέτημα στήριξης άνευ όρων για επενδύσεις δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ Όπως – προφανώς – θα..

Σε ένα ακόμη ευρω-νομοθέτημα στήριξης άνευ όρων για επενδύσεις δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ

Όπως – προφανώς – θα έχετε παρατηρήσει, ελέω της προεκλογικής περιόδου, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία στήνουν καυγά για ψύλλου πήδημα.

Ο χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων που ακολουθεί κυριαρχεί στα «διψασμένα» για τέτοια κυρίαρχα ΜΜΕ. Όπως η πρόσφατη αντιπαράθεση για τον Σέρζ Λατούς και την «αποανάπτυξη». Όμως ενώ αυτά συμβαίνουν στο προσκήνιο, «πίσω από τις κουίντες» συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ομόνοια, σύμπνοια και συνεννόηση επικρατεί για την …ανάπτυξη.

Αρκεί να συντρέχουν δύο πράγματα: Μια οδηγία της Ε.Ε και ενισχύσεις προς το κεφάλαιο. Ό,τι ακριβώς ενσωμάτωσε ένα ακόμη νομοθέτημα το οποίο θα ψηφίσουν μαζί τις επόμενες ημέρες σε αγαστή συνεργασία.

Ο μακροσκελής τίτλος του είναι: «Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/943  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2016 σχετικά με την προστασία της τεχνογνωσίας και των επιχειρηματικών πληροφοριών που δεν έχουν αποκαλυφθεί (εμπορικό απόρρητο) από την παράνομη απόκτηση, χρήση και αποκάλυψή τους (EEL 157 της 15.06.2016). Μέτρα για την επιτάχυνση του έργου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και άλλες διατάξεις».

Λατούς; Ποιος Λατούς;

Πρόκειται για ένα νομοθέτημα τεράστιο σε όγκο. Όπως θα αντιλαμβάνεστε από τον τίτλο του δεν στοχεύει στην «αποανάπτυξη» του Σέρζ Λατούς, αλλά στην  …κάργα «ανάπτυξη», με επιχειρηματικά πάρκα, επιδοτήσεις, χαλαρή περιβαλλοντική νομοθεσία και γενικώς χαλαρές προϋποθέσεις. Βρίσκεται δηλαδή πολύ-πολύ μακριά από τις θεωρήσεις του Γαλλου φιλοσόφου και οικονομολόγου. Για την ακρίβεια στον αντίποδα.

Έτσι για να έχετε μια σαφή εικόνα προβλέπει:

  • Διευκολύνσεις για τη δημιουργία μετοχικού κεφαλαίου, η δυνατότητα ανάπτυξης επιχειρηματικών πάρκων, κίνητρα για την ανάληψη πρωτοβουλιών σε αυτή την κατεύθυνση.
  • Απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και των ελέγχων.
  • Τμηματική ολοκλήρωση επιχειρηματικών πάρκων, απαλλαγή και των επιχειρήσεων logistics από την υποχρέωση να βγάζουν άδεια εγκατάστασης.
  • Μειώνεται ακόμα και τους χώρους στάθμευσης κατά 50% που προβλέπεται από τη σημερινή νομοθεσία, ακόμα και για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις για να χρησιμοποιήσουν αυτό το χώρο για άλλες χρήσεις.
  • Τροποποιήσεις στο αναπτυξιακό νόμο, ώστε να γίνει πιο φιλικός στους επενδυτές.
  • Αυξάνεται το όριο επιδότησης από 5 σε 7 εκατ. για συγκεκριμένες δαπάνες ενεργειακής απόδοσης, δαπάνες παραγωγής κ.λπ..
  • Αποδίδεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αξιοποιούν σε μικρότερο χρόνο την ενίσχυση που παρέχεται με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής, μειώνοντας από τα πέντε στα τρία χρόνια αυτή το όριο.
  • Τακτοποιούνται ζητήματα για να προχωρήσουν projects των παλιότερων αναπτυξιακών νόμων του 98, του 2001 και του 2004. Επίσης όσα είχαν μείνει αδρανή (που πήγαν τα λεφτά των επιδοτήσεων άραγε;) τώρα μπορούν να ξεκινήσουν πάλι χωρίς ελέγχους ουσιαστικούς για των ως τώρα πορεία τους. Αρκεί μια απλή γνωστοποίηση και η έκφραση προθέσεων μέσω ενός business plan του επιχειρηματία.

Για την οικονομία ρε γαμώτο

Το νομοθέτημα εισηγείται ο άνθρωπος των αναπτυξιακών «ειδικών αποστολών» της κυβέρνησης. Δηλαδή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας. Κι από ότι φαίνεται θα έχει την αμέριστη συνεργασία της Ν.Δ.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής όπου συζητήθηκε το νομοθέτημα ο επίσημος εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Χρίστος Δήμας, άσκησε γενικόλογη κριτική για την ανικανότητα και την προχειρότητα του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των επενδύσεων. Στο τέλος όμως της συνεδρίασης, η αρμόδια τομεάρχης οικονομίας και ανάπτυξης της Ν.Δ, Ντόρα Μπακογιάννη ήρθε να …ξεκαθαρίσει τα πράγματα, τονίζοντας πως θα υπάρξει συνεργασία των δύο κομμάτων:

Όπως είπε «Για τη Ν.Δ. οι ιδιωτικές επενδύσεις, είναι προτεραιότητα του στόχου μας. Άρα, έχουμε κάθε διάθεση να διευκολύνουμε προς μια κατεύθυνση η οποία θα επιτάχυνε ιδιωτικές επενδύσεις, διότι η μέχρι τώρα η εμπειρία μας, δεν μπορώ να πω ότι είναι λαμπρή». Μάλιστα ζήτησε «μια που ξεκινάμε καλόπιστα αυτό το διάλογο, να ακούσετε και τις θέσεις τις οποίες εμείς έχουμε, όπως π.χ. για τα Επιχειρηματικά Πάρκα». Τόνισε μάλιστα πως αυτό πρέπει να γίνει γιατί «και εμείς δουλεύουμε προς την ίδια κατεύθυνση και μήπως μπορούμε αυτό το νομοσχέδιο να  κάνουμε καλύτερο».

Φυσικά ο Στέργιος Πιτσιόρλας αποδέχθηκε πλήρως το αίτημα ανταπαντώντας άμεσα: «Αν υπάρχει στοιχειώδης καλοπιστία, νομίζω ότι μπορούμε να επιλύσουμε με μια συναίνεση πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα». Ειδικά μάλιστα για τα επιχειρηματικά πάρκα τόνισε ότι «το τι καθεστώς επικρατεί σήμερα και ποια είναι τα προβλήματα είναι γνωστά. Πρέπει να τα λύσουμε διότι αποτελούν τροχοπέδη στη λειτουργία των επιχειρήσεων, στη λειτουργία της οικονομίας».

Μάλιστα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης  Σηφάκης μίλησε και με αριθμούς. Τόνισε πως «παραλάβαμε 6400 απλήρωτα επενδυτικά σχέδια, με 6,4 δισεκατομμύρια επιδοτήσεις από πάρα πολλούς αναπτυξιακούς νόμους του παρελθόντος και προσπαθούμε να μπορέσουμε να βάλουμε μια τάξη, να αποπληρώσουμε να δώσουμε και ένα τέτοιο περιβάλλον, που να πληρώνονται οι τρέχουσες επιδοτήσεις των επενδυτικών σχεδίων, ούτως ώστε να αναπτυχθεί η οικονομία».

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις