Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τραγικά επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ πριν την πτώση του Καναντέρ: Να ληφθούν μέτρα προστασίας των πυροσβεστών και ενίσχυσης της Πυροσβεστικής

Τραγικά επίκαιρη αποδεικνύεται η Ερώτηση που κατέθεσαν σήμερα βουλευτές του ΚΚΕ για μέτρα προστασίας των πυροσβεστών που αφορούν τις συνθήκες εργασίας, την υγεία..

Τραγικά επίκαιρη αποδεικνύεται η Ερώτηση που κατέθεσαν σήμερα βουλευτές του ΚΚΕ για μέτρα προστασίας των πυροσβεστών που αφορούν τις συνθήκες εργασίας, την υγεία και την ασφάλειά του, μετά την σοκαριστική πτώση του αεροσκάφους Canadair στην Κάρυστο.

Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης,  Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Παπαναστάσης και Χρήστος Τσοκάνης, ζητώντας επίσης την ανάγκη προσλήψεων και ενίσχυσης της Πυροσβεστικής.

Συγκεκριμένα στην Ερώτηση αναφέρεται:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας γνωρίζοντας τι έχει προηγηθεί την τελευταία 15ετία, με τον τραγικό απολογισμό εκατοντάδων θυμάτων και εκατομμυρίων καμένων στρεμμάτων σε όλη τη χώρα και στην Αττική, έγκαιρα για μια ακόμη χρονιά κατέθεσε τις Ερωτήσεις 2877/ 27 Μάρτη 2023 και 6/ 11 Ιούλη 2023, με σκοπό την άμεση λήψη μέτρων από την κυβέρνηση της ΝΔ για την αντιπυρική περίοδο καθώς και μέτρα για την πυροπροστασία των κατοίκων, ενόψει μάλιστα του καύσωνα.

Δυστυχώς για μια ακόμη χρονιά ο μέχρι σήμερα απολογισμός, μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου, είναι τραγικός. Αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ότι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Αττικής είναι εγκληματικά αθωράκιστο, καθώς η πρόληψη και η προστασία από τις δασικές πυρκαγιές αλλά και καταστροφές από άλλες αιτίες, όπως πλημμύρες ή σεισμούς, είναι λέξεις άγνωστες.

Αυτά τα τραγικά και καταστροφικά γεγονότα οφείλονται στην εγκληματική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και το δικαίωμα στη ζωή σε ένα ασφαλές περιβάλλον είναι ασυμβίβαστα. Είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει το δάσος και τη γη ως εμπόρευμα, για να κερδίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι των Κατασκευών, της Ενέργειας, του Τουρισμού κ.ά.

Σε αυτές τις απαράδεκτες και αντίξοες συνθήκες, αποτέλεσμα της αντιλαϊκής – δασοκτόνας πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων, δίνουν τη μάχη της κατάσβεσης οι πυροσβέστες, εξουθενωμένοι από τις ατέλειωτες βάρδιες λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, με υπερεργασία, στέρηση ρεπό και αδειών.

Πιο συγκεκριμένα:

– Πυροσβέστες από τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) εργάζονται συνεχόμενα, χωρίς καν να έχουν πάει στα σπίτια τους, για έως και επτά (7) ημέρες.

– Προσωπικό των ΕΜΟΔ.Ε κλήθηκε να επιχειρήσει 48 ώρες χωρίς ανάπαυση, μετακινούμενο από το ένα πύρινο μέτωπο στο άλλο, με μόνη “ανάπαυση” το χρονικό διάστημα της πτήσης για τη μεταφορά του (π.χ. από τη Νάξο στην Ανατολική Αττική).

– Πυροσβέστες που υπηρετούν στην Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), στο Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) και άλλες υπηρεσίες εργάζονται επί μια ολόκληρη εβδομάδα σε 24 ώρες βάρδιες (συχνά επιχειρώντας καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου σε πυρκαγιές) ανάμεσα στις οποίες παρεμβάλλονται λιγότερο από είκοσι (20) ώρες ανάπαυσης. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις πυροσβέστες της ΕΜΑΚ έφτασαν να εργάζονται σαράντα οκτώ (48) ώρες συνεχόμενα (με τις είκοσι τέσσερις (24) από αυτές να επιχειρούν σε κάποια πυρκαγιά) και να “αναπαύονται” λιγότερο από είκοσι (20) ώρες.

– Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, και ειδικά κατά τις πρώτες ημέρες των κατασβέσεων, οι πυροσβέστες επιχειρούσαν για πάνω από είκοσι (20) ώρες σε πυρκαγιές με μοναδική μέριμνα της υπηρεσίας το μοίρασμα ελάχιστης ποσότητας νερού και ενός μικρού γεύματος. Κατέληξαν πάλι να βασίζονται στην αλληλεγγύη του κόσμου, για να καλύψουν τις ανάγκες διατροφής και ενυδάτωσής τους.

– Πυροσβέστες μετακινήθηκαν εκατοντάδες χιλιόμετρα από Θεσσαλονίκη, Ελασσόνα και αλλού και ρίχτηκαν στις φωτιές, σε μέρη άγνωστα γι’ αυτούς, απευθείας μετά από 7ωρο ταξίδι μέσα σε πυροσβεστικό όχημα.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι συχνοί τραυματισμοί πυροσβεστών με τη μεταφορά τους σε νοσοκομεία από εξάντληση ή με αναπνευστικά προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα αυτές τις μέρες σε όλη τη χώρα είκοσι τρεις (23) πυροσβέστες μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα από την περιοχή Στεφάνη (πυρκαγιά Δερβενοχωρίων) στο Θριάσιο Νοσοκομείο και ακόμη τρεις (3) υπέστησαν τραυματισμούς και ελαφρά εγκαύματα. Επίσης πυροσβέστης, που βρισκόταν για τουλάχιστον δύο (2) μέρες στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια, όπου και υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας (251 ΓΝΑ). Στα παραπάνω προστίθεται ο πρόσφατος θάνατος του 55χρονου πυροσβέστη από ανακοπή σε πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη στις 7 Ιουλίου 2023.

Τα τελευταία τραγικά γεγονότα από τις πυρκαγιές αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό τόσο στην Πυροσβεστική, όσο και στη Δασική Υπηρεσία.

Επίσης το ΚΚΕ έχει αναδείξει πολλές φορές με παρεμβάσεις και Ερωτήσεις στη Βουλή το γεγονός της μη τήρησης της νομοθεσίας σχετικά με την Υγεία και την Ασφάλεια των πυροσβεστών. Είναι άλλωστε γνωστό ότι λόγω έλλειψης προσωπικού παραβιάζεται το ωράριο εργασίας των πυροσβεστών, με συνέπεια την κόπωση και την εξουθένωση στις πυρκαγιές, με συνέπεια ατυχήματα και δυστυχήματα.

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το άγχος λόγω της φύσης των εργασιών των πυροσβεστών, η πίεση του χρόνου για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, η υπερπροσπάθεια, η εργασία για πολλές ώρες συνεχώς (συχνά 24ωρα ή 48ωρα), η εργασία σε βάρδιες και τα μη σταθερά ωράρια, η αύξηση των ετών απασχόλησης είναι παράγοντες που οδηγούν σε εκδήλωση σοβαρών προβλημάτων στην υγεία των πυροσβεστών που μπορεί να οδηγήσουν και στον θάνατο. Ορισμένες από τις επιπτώσεις αυτές είναι καρδιακά προβλήματα, νευρολογικές διαταραχές, διάφοροι τύποι καρκίνου, πεπτικό έλκος, μεταβολικές και ψυχικές διαταραχές, χρόνια κόπωση, διαταραχές ύπνου κ.ά. Επίσης, οι παράγοντες αυτοί οδηγούν σε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Μάλιστα, σε ένα τέτοιο επάγγελμα, με αδιαμφισβήτητους κινδύνους, το προσωπικό δεν έχει ενταχθεί στην κατηγορία των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (Β.Α.Ε).

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί τι μέτρα θα πάρει τώρα η κυβέρνηση για:

– Την αυστηρή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας σχετικά με τις ώρες εργασίας των πυροσβεστών και την ημερήσια ανάπαυσή τους.

– Την απαρέγκλιτη εφαρμογή της νομοθεσίας και των κανόνων Υγείας και Ασφάλειας των πυροσβεστών.

– Την ψήφιση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την ένταξη των μάχιμων πυροσβεστών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).

– Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στη Δασική Υπηρεσία και την Πυροσβεστική.

– Τη μονιμοποίηση τώρα όλων των πενταετών, επταετών και εποχικών πυροσβεστών.

– Την άμεση ενίσχυση και ανανέωση του κρατικού εναέριου στόλου αεροπυρόσβεσης.

– Τη γενναία αύξηση των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού για τη Δασική Υπηρεσία και την Πυροσβεστική». 

Σχετικά θέματα

Απόψεις