Βιβλίο

«Το νεφέλωμα της Χίμαιρας»

Η Αναστασία Ρίζου, στο πρώτο της μυθιστόρημα, χτίζει μια σύνθετη ιστορία, όπου το στοιχείο της πλοκής του αστυνομικού μυθιστορήματος συνδυάζεται με την εμβάθυνση στους χαρακτήρες. Η ιστορία του φόνου της Μυρτώς λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο ως θρυαλλίδα για να εκφράσουν οι ήρωες τους πνευματικούς τους προβληματισμούς. Η πορεία προς τη λύση του μυστηρίου είναι συνάμα για τους πρωταγωνιστές και ένα ταξίδι αυτογνωσίας, με αναπάντεχη έκβαση για ορισμένους από αυτούς.

Σαμοθράκη, καλοκαίρι. Στο μοναχικό αυτό νησί, όπου τα αρχαία μυστήρια λες και έχουν διαποτίσει την ξεχωριστή του φύση, ο φόνος μιας νεαρής αρχαιολόγου, της Μυρτώς, γίνεται αφορμή για να συναντηθεί η τροχιά της ζωής διαφορετικών ανθρώπων, που η μοίρα τους θα σφραγιστεί στο εξής ανεξίτηλα. Η φίλη της Μυρτώς, η Άλκηστη, επίσης αρχαιολόγος, φτάνει στο νησί για τον ύστατο αποχαιρετισμό, και θα συναντήσει τους ανθρώπους που είχαν συνδεθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μαζί της. Ανάμεσά τους είναι ο Μάρκος, ένας νεαρός αστρονόμος, ο αδελφός του ο Ορφέας, αλλά και ο αστυνόμος Αχιλλέας Αλιφέρης, που προσπαθεί να ξεδιαλύνει το μυστήριο της δολοφονίας. Το νησί το αναστατώνει παράλληλα η άφιξη ενός αρχαιολάτρη Ολλανδού μεγιστάνα, στο πρόσωπο του οποίου ο δήμαρχος βλέπει έναν μελλοντικό επενδυτή που θα αλλάξει τις τύχες του νησιού. Τα γεγονότα και τα συναισθήματα πλέκουν αναπάντεχα, με φόντο το νησί που, σαν άλλος πρωταγωνιστής, παρακολουθεί το εφήμερο παιχνίδι της ανθρώπινης ζωής και των ανθρώπινων συναισθημάτων.

Η Αναστασία Ρίζου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Κοινωνιολογίας και του ΠΜΣ Πολιτιστικής Διαχείρισης του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται στον πολιτιστικό κλάδο και κατά περιόδους έχει συνεργαστεί με οργανισμούς όπως το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το 2016 έγραψε το σενάριο και σκηνοθέτησε την ταινία μικρού μήκους Η Άλλη. Ασχολείται με τη συγγραφή, τον κινηματογράφο και τη μουσική. 

Το Νεφέλωμα της Χίμαιρας, που δημιουργήθηκε την πενταετία 2007-2012, είναι το πρώτο της ολοκληρωμένο μυθιστόρημα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΑΠΥΡΟΣ.

Ενδεικτικές κριτικές 

«Το μυθιστόρημά της έχει στιγμές που καθηλώνουν, με την ένταση και το βάθος των αντιθέσεων του,

με την εσωστρεφή αλλά στιλπνή γλώσσα του, με τη φλεγόμενη δύναμη των χαρακτήρων του»

Διονύσης Μουσμούτης, συγγραφέας, κριτικός, εκδότης του περιοδικού Ιστορία

~~~

«Στο τέλος τα νεφελώματα διαλύονται, όπως και οι αυταπάτες των ηρώων, αναδεικνύοντας μια άρτια αφήγηση,

όπου το στοιχείο του ρεαλισμού, περιπλέκεται με εκείνο του μύθου»

Άννα Λυδάκη, Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, συγγραφέας

~~~

«Με αφηγηματική περιγραφική ικανότητα, η συγγραφέας παρουσιάζει έντεχνα την ιστορία ή τον «μύθο» της,

ευρηματικά και μεθοδικά προχωρεί στο βάθος των γεγονότων, σκιαγραφεί ή ψυχογραφεί χωρίς απωθητική σκοτεινότητα,

συνθέτοντας ένα εξαιρετικό σύγχρονο λογοτεχνικό πόνημα»

Διονύσης Σέρρας, φιλόλογος, ποιητής, εκδότης του περιοδικού Επτανησιακά Φύλλα

 ~~~

 «Ο τρόπος γραφής της Αναστασίας Ρίζου είναι ξεχωριστός, φροντίζει να σε διατηρεί στο χώρο του μυθιστορήματος,

να σου γνωρίζει τα εσώψυχα των πρωταγωνιστών και να σε κάνει να ενδιαφέρεσαι για την υπόθεση που όντως είναι συναρπαστική»

Αργύρης Βουρνάς, κριτικός, εκδότης του Περιοδικού Συλλογές

 

(Επισκέψεις: 117 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend