Μεγάλη είναι η αύξηση στο γενικό φορτίο στα λύματα της Αττικής, τόσο για τον κορονοϊό όσο και για τις αναπνευστικές ιώσεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες, που περιμένουν ότι έρχεται ακόμη μεγαλύτερο ιικό φορτίο, συνεπώς και κρούσματα και νοσηλείες.
Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Τρίτης, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, αναφερόμενος στην Αττική, είπε ότι «η πραγματικότητα δείχνει ότι τον τελευταίο μήνα είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση στο γενικό φορτίο στα λύματα τόσο του κορονοϊού, όσο και άλλων αναπνευστικών ιών όπως η γρίπη τύπου Α και του συγκυτιακού ιού». Μάλιστα η αύξηση φτάνει έως και 90% και προέβλεψε πως η αποκλιμάκωση θα έρθει μετά από 2 με 3 εβδομάδες.
Για έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού, το επόμενο διάστημα έκανε λόγο ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, μιλώντας σήμερα, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.
Συγκεκριμένα, προέβλεψε πως θα υπάρξει αύξηση κατά 20% λόγω της παραλλαγής JN.1 του κορονοϊού, που μεταδίδεται εύκολα και λόγω του συγχρωτισμού τις μέρες των γιορτών.
Οσον αφορά τα νοσοκομεία, σημείωσε πως η κατάσταση γίνεται πιεστική αναφέροντας «Υπάρχει μια σημαντική πίεση δηλαδή πάνω από τους χίλιους πεντακόσιους ασθενείς που είναι στο νοσοκομείο, είτε σε απλή κλίνη, είτε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, είτε σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Είναι γύρω στους 90 οι άνθρωποι που έχουν μπει στη ΜΕΘ. Η πλειοψηφία από αυτούς είναι διασωληνωμένοι». Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, παρατηρείται αύξηση κατά 40% στα νοσοκομεία.
Εξήγησε ότι κάποιοι «περνάνε ελαφριά τον κορονοϊό, αλλά σίγουρα ένας σημαντικός αριθμός είναι πιθανό να το περάσουν με μια πιο βαριά εικόνα όπως με πυρετό ή με μια κακουχία. Το θέμα είναι βέβαια ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί έχουν πολύ λίγες πιθανότητες, που έχουν να κάνουν με τα πολύ σημαντικά συμπτώματα που είναι η δύσπνοια».
Επίσης, θύμισε ότι υπάρχει και το «μετά covid σύνδρομο, το οποίο εάν διαρκέσει πάνω από 6 εβδομάδες λέγεται και long covid και ταλαιπωρεί κάποιο κόσμο. Οι περισσότεροι όμως, μέσα στο τρίμηνο έχουν επανέλθει πλήρως. Είναι και αυτό κάτι που μας απασχολεί και προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει».