Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Το αστέρι της «έσβησε» νωρίς

Μια από τις ομορφότερες γυναίκες που πέρασαν ποτέ από το χώρο της έβδομης τέχνης κι αποτέλεσε ένα από τα εμπορικότερα..

Μια από τις ομορφότερες γυναίκες που πέρασαν ποτέ από το χώρο της έβδομης τέχνης κι αποτέλεσε ένα από τα εμπορικότερα ονόματα του κινηματογράφου κατά τη δεκαετία του ’40, η Ρίτα Χέιγουορθ, γεννήθηκε σαν σήμερα (17 Οκτωβρίου 1918 και πέθανε 14 Μαίου 1987).

Η Μαργαρίτα Κάρμεν Κανσίνο γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης το 1918. Οι γονείς της ήταν ο Εντουάρντο Κανσίνο, Ισπανός χορευτής από τη Σεβίλλη κι η Αμερικανίδα ηθοποιός Βόλγκα Χέιγουορθ. Ο πατέρας της ήθελε να γίνει χορεύτρια, ενώ η μητέρα της να γίνει ηθοποιός. Η Χέιγουορθ ξεκίνησε μαθήματα χορού από την ηλικία των τριών χρονών, ενώ σε ηλικία 8 χρονών συμμετείχε σε μια ταινία μικρού μήκους.

Πρώτη της μεγάλη επιτυχία μετά τη λήξη του πολέμου ήταν η ταινία που της έδωσε μια θέση στην αιωνιότητα, η Τζίλντα (Gilda, 1946) του Τσαρλς Βίντορ. Ο ερωτισμός με τον οποία η ηθοποιός ερμήνευε τα τραγούδια Put the Blame on Mame και Amado mio, συνάντησε επικρίσεις από κάποιους από τους συντηρητικούς κριτικούς της εποχής. Η Χέιγουορθ μαζί με το συμπρωταγωνιστή της Γκλεν Φορντ στην ταινία αποτελούν ένα από τα πιο ερωτικά ζευγάρια στην ιστορία του κινηματογράφου.

Το 1948 η Χέιγουορθ, συμπρωταγωνίστησε για άλλη μια φορά με τον Γκλεν Φορντ στην ταινία Οι Έρωτες της Κάρμεν (The Loves of Carmen), η οποία αποτέλεσε την εμπορικότερη ταινία της Columbia εκείνη τη χρονιά. Ήταν η τελευταία ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε τη δεκαετία του ’40, καθώς την ίδια χρονιά ταξίδεψε στις Κάννες και γνώρισε τον πρίγκιπα Άλι Χαν, με τον οποίο παντρεύτηκε ένα χρόνο αργότερα έχοντας πάρει την απόφαση να χωρίσει από τον Όρσον Γουέλς και να αφήσει το Χόλιγουντ.

Χέιγουορθ, Φορντ, «Τζίλντα» 1946

Ο γάμος αυτός τελείωσε το 1952 και η Χέιγουορθ με τις κόρες της αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Αμερική. Η επιστροφή της στη μεγάλη οθόνη έγινε με την ταινία Μια Νύχτα στο Τρίνινταντ (Affair in Trinidad, 1952). 

Εμφάνισε τα πρώτα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ πριν κλείσει τα πενήντα της χρόνια, ενώ η επίσημη διάγνωση έγινε στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Η κόρη της Τζάσμιν παρέμεινε στο πλευρό της μέχρι και το θάνατό της το 1987, σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης σε ηλικία 68 χρονών.

Απόψεις