Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση για να ακυρωθεί πλειστηριασμός που πετά στον δρόμο φτωχή οικογένεια

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της Eurobank στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί Σωματεία και φορείς, απαιτώντας από την τράπεζα να ακυρώσει..

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της Eurobank στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί Σωματεία και φορείς, απαιτώντας από την τράπεζα να ακυρώσει τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τετραμελούς λαϊκής οικογένειας, με άνεργο πατέρα, ανάπηρη μάνα και δύο παιδιά που σπουδάζουν.

Παράλληλα, την Τετάρτη 1η Ιούνη στις 7 το απόγευμα προγραμματίζουν συνέντευξη Τύπου μπροστά στο σπίτι της οικογένειας στις Συκιές. Και στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν να ξεσπιτωθεί καμία εργατική – λαϊκή οικογένεια, δεν θα αφήσουν «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των φορέων συναντήθηκε με εκπροσώπους της νομικής υπηρεσίας της Eurobank και τους κάλεσε έστω και τώρα που θα συζητηθεί το αίτημα ανακοπής στον πλειστηριασμό, η τράπεζα να συνομολογήσει στην ανακοπή και να ακυρώσει τον πλειστηριασμό.

Θυμίζουμε ότι ο 54χρονος ιδιοκτήτης Γιώργος Νίκογλου, έλαβε δάνειο 120.000 ευρώ για να πληρώσει προγενέστερα μικρότερα δάνεια που είχε εξασφαλίσει και προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας της 52χρονης γυναίκας του (αναπηρία 74% με διπολική διαταραχή και σπονδυλοαρθρίτιδα). Όπως δήλωσε ο ίδιος, από το 2006 έως το 2014, πλήρωνε 700 ευρώ κάθε μήνα αλλά μετά δεν μπορούσε να πληρώνει λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Το 2018 έκλεισε το εργαστήριο επισκευής οπτικών που διατηρούσε και έμεινε άνεργος. Από τότε ζουν με το επίδομα των 313 ευρώ που παίρνει η γυναίκα μου.

Το 2014 έκανε την πρώτη αίτηση να ενταχθεί στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Το δικαστήριο θεώρησε ότι αντέχει να πληρώνει και δεν έκανε δεκτό το αίτημά του. Το 2016 υπέβαλε νέα αίτηση για να ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη. Η υπόθεση είχε προγραμματιστεί να δικαστεί στις 16 Μάη 2022. Οι δικηγόροι κατέθεσαν τις προτάσεις και η απόφαση αναμενόταν να εκδοθεί μετά τον Σεπτέμβρη. Στις 19 Μάη, ωστόσο, η τράπεζα προχώρησε στον πλειστηριασμό και το σπίτι δόθηκε σε αγοραστή για 56.050 ευρώ. Και τώρα παλεύει να μην ξεσπιτωθεί.

Ο Θανάσης Κουτσουράς, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, κατήγγειλε ότι «για χρέη πετάνε στο δρόμο μια φτωχή οικογένεια. Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα σε κάθε τραπεζικό όμιλο ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας στο δρόμο, με κάθε μέσο, τα Σωματεία και οι φορείς της περιοχής μέχρι να διασφαλιστεί ότι η οικογένεια δεν θα χάσει το σπίτι της».

«Θα ξεσηκώσουμε όλες τις γυναίκες σε όλες τις λαϊκές γειτονιές της πόλης για να μην περάσει αυτή η αδικία. Θα δυναμώσουμε την αλληλεγγύη γιατί ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να βρίσκεται σ’ αυτή τη θέση», είπε η Γεωργία Τριανταφύλλου, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ.

Η Μίνα Αγγελοπούλου, δικηγόρος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων με μικρά και μεσαία εισοδήματα, σημείωσε ότι «από το 2015 και μετά που καταργήθηκε ο νόμος της αυτοδίκαιης προστασίας της πρώτης κατοικίας, πάρα πολλές εργατικές – λαϊκές οικογένειες έχουν βρεθεί σε αυτή τη θέση. Δυστυχώς και ο νόμος Κατσέλη αλλά και η πλατφόρμα προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Φαίνεται ότι και ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών όπως ισχύει, στην ουσία δεν ωφελεί κανέναν από τους μικρούς οφειλέτες». Σε ό,τι αφορά τον χειρισμό της τράπεζας είπε ότι «προχώρησε σε έναν πλειστηριασμό την ώρα που οι άνθρωποι περίμεναν να δικαστεί το αίτημά τους για προστασία με το νόμο Κατσέλη. Κατατέθηκαν οι προτάσεις και παρ’ όλα αυτά στο δικαστήριο η πλευρά της τράπεζας δεν ομολόγησε καν ότι προχωρά στον πλειστηριασμό» 

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, ο οποίος σημείωσε ότι «η τράπεζα προκαλεί την αγανάκτηση των λαϊκών στρωμάτων. Θέλει με γρήγορους αιφνιδιαστικούς ελιγμούς να ξεμπερδεύει με τυχόν εμπόδια για να βάλει στο χέρι την πρώτη κατοικία ενός ανθρώπου που έχει συνθλιβεί από την οικονομική κατάσταση της οποίας υπεύθυνη είναι η πολιτική ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων, που τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων. Θα πάρει απάντηση από το λαϊκό κίνημα, από τους φορείς του, που θα υπερασπιστούν την πρώτη κατοικία με νύχια και με δόντια». Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις