Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» αναστέλλονται τα τακτικά πρωινά χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων

Αναστέλλονται από σήμερα και μέχρι το τέλος του Οκτώβρη τα τακτικά πρωινά χειρουργεία, στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης λόγω..

Αναστέλλονται από σήμερα και μέχρι το τέλος του Οκτώβρη τα τακτικά πρωινά χειρουργεία, στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων, ενώ την ίδια ώρα δεν θα μπορούν να καλύπτονται και όλες οι εφημερίες στο Καρδιοαναισθησιολογικό Τμήμα.

Αιτία αποτελούν τα δραματικά κενά καθώς έχουν απομείνει μόλις 7 για 27 οργανικές θέσεις (κενά της τάξης του 75%!) και με τις ανάγκες για την κάλυψη των τακτικών και των επειγόντων χειρουργείων καθώς και της γενικής εφημερίας να είναι πολλαπλάσιες, με αποτέλεσμα οι λίστες χειρουργείων να μεγαλώνουν καθημερινά. 

Η έλλειψη αναισθησιολόγων έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργούν μόνο 3-4 χειρουργικές αίθουσες από τις 11 που διαθέτει το νοσοκομείο. Ασθενείς ακόμα και για επείγουσες επεμβάσεις περιμένουν μέχρι ένα ή και δύο μήνες ενώ η αναμονή για άλλες μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις φτάνει ακόμα και τα 2 χρόνια, γεγονός που οδηγεί ολοένα και περισσότερους στην πόρτα των επιχειρηματιών της Υγείας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση ασθενούς που υποβλήθηκε σε τετραπλό μπαϊπάς μετά από αναμονή 18 ημερών και εφόσον επιδεινώθηκε ραγδαία η υγεία του κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε από την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) στην πύλη του νοσοκομείου, οι αναισθησιολόγοι περιέγραψαν τις συνθήκες εντατικοποίησης και υπερεφημέρευσης στις οποίες εργάζονται και κατήγγειλαν ότι παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τους προς τη διοίκηση του νοσοκομείου και την ΥΠΕ, δεν έχει δοθεί καμία λύση.

Η κατάσταση επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, λόγω της τραγικής υποστελέχωσης ολόκληρων τμημάτων. Αυτή η συνθήκη δεν έχει πέσει από τον ουρανό και δεν είναι το μοναδικό νοσοκομείο που απειλείται με αναστολή λειτουργίας νευραλγικών τμημάτων. Οφείλεται στη διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΕΣΥ και στην πλήρη απαξίωσή του.

Η κάλυψη των αναγκών στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» γίνεται με την αυταπάρνηση και την υπερεργασία των γιατρών, με κίνδυνο όμως για τη ζωή τόσο των ασθενών όσο και τη δική τους. Μπροστά σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση και τον ολοένα αυξανόμενο κίνδυνο για τις ζωές των ασθενών, η ΕΝΙΘ καλεί τις διοικήσεις του νοσοκομείου, της Υγειονομικής Περιφέρειας και του υπουργείου Υγείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν άμεσα, τώρα σε:

Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών στις δημόσιες δομές Υγείας. Ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων και διορισμούς με κατεπείγουσες διαδικασίες και με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο και τον τίτλο ειδικότητας. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Διπλασιασμό των απολαβών όλων των γιατρών.

Ενδεικτικά της κατάστασης που βιώνουν οι αναισθησιολόγοι στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» είναι όσα δήλωσαν οι ίδιοι.

 
 

Η Ελευθερία Δαλαμπίνη, καρδιοαναιασθησιολόγος, από τις 14 Φεβρουαρίου 2023, μετά από συνταξιοδότηση ενός και μετακίνηση του δεύτερου συναδέλφους της, έμεινε μόνη για να καλύπτει τις ανάγκες του Τμήματος. Πρέπει να εξυπηρετεί την Καρδιοχειρουργική, τις ενδαγγειακές αποκαταστάσεις, τη Στεφανιαία Μονάδα και τις διαδερμικές τοποθετήσεις βαλβίδων. Θα έπρεπε να υπάρχουν 8 καρδιοαναισθησιολόγοι και ενώ από πέρσι το Νοέμβρη η διοίκηση είχε ενημερωθεί ότι δεν γίνεται ένας καρδιοαναισθησιολόγος να μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της κλινικής, δεν πήρε κανένα μέτρο.

Όπως είπε, «δεν μπορώ να αντεπεξέλθω, έχω κάνει ήδη 13 εφημερίες. Ήρθα χθες στις 8 το πρωί και τελείωσα σήμερα στις 5.30 π.μ. το πρωί επειδή έπρεπε να καλύψω δύο επείγοντα χειρουργεία γιατί κινδύνευε η ζωή των ασθενών. Σήμερα είναι γενική εφημερία, δεν υπάρχει κανένας ειδικός αναισθησιολόγος να καλύψει την εφημερία. Θα ξαναπάρω εντολή έχοντας 30 λεπτά ύπνου να ξαναέρθω;».

Οι ανάγκες μπαλώνονται με ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι που δεν μπαίνουν στο πρόγραμμα των εφημεριών κι έρχονται συνήθως τις καθημερινές για προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία που επιλέγουν οι ίδιοι.

 

«Δουλεύουμε σε εμπόλεμη συνθήκη ενώ δεν έχουμε πόλεμο. Κάνουμε από 10 μέχρι 12 εφημερίες ο καθένας, ενώ το πλαφόν των εφημεριών είναι 5 και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να μην μπορούμε να αντεπεξέλθουμε. Εγώ για το μήνα Οκτώβριο θα γράψω 14 εφημερίες, σημαίνει ότι 14 μέρες θα πρέπει να βρίσκομαι στο νοσοκομείο έτοιμη να αντεπεξέλθω σε οτιδήποτε προκύψει», είπε η Ιωάννα Δημητροπούλου. «Η διοίκηση δεν απαντά στις εκκλήσεις μας, δεν δίνει καμία  διαβεβαίωση ότι αυτό το καθεστώς υπερεφημέρευσης θα αλλάξει. Το μόνο που μας λένε είναι ότι πρέπει να δουλεύουμε χωρίς να παίρνουμε ανάσα. Φτάσαμε να είμαστε πλέον επικίνδυνοι για τους ασθενείς και τον εαυτό μας. Οι αναισθησιολόγοι είμαστε παντού, στα χειρουργεία, στις ΜΕΘ, στα ΤΕΠ, στις κλινικές, στις ανακοπές, στις διασωληνώσεις, στη μεταφορά των βαρέων πασχόντων», πρόσθεσε.

 

«Έχουμε φτάσει στα όριά μας. Αυτό συμβαίνει 4 χρόνια τώρα που βάζουμε συνεχώς πλάτη για να στηρίξουμε το νοσοκομείο από την πανδημία μέχρι και σήμερα, κάνοντας απίστευτα πολλές εφημερίες, σε βάρος των ασθενών, των οικογενειών μας, εμάς των ιδίων», είπε η Φωτεινή Μουλαδένιου.

Και η Κατερίνα Βασιλείου, ειδικευόμενη Αναισθησιολογίας (υπάρχουν συνολικά 13 ειδικευόμενοι), εξέφρασε την αγανάκτηση των συναδέλφων της, λέγοντας ότι «επιφυλασσόμαστε αν θα επιλέξουμε αυτό το νοσοκομείο για να συνεχίσουμε ως ειδικοί αναισθησιολόγοι».

Ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της ΕΝΙΘ, δήλωσε: «Το “Παπανικολάου” εκπέμπει SOS. Όλο το προηγούμενο διάστημα ως ΕΝΙΘ προειδοποιούσαμε γι’ αυτή την εξέλιξη. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Είναι επικίνδυνες οι συνθήκες που βιώνουμε, κυρίως για τους ασθενείς, αλλά και για τους εργαζόμενους και δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Διοικήσεις και Υπουργείο να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν μπορεί να μας προκρίνουν σαν λύση να κάνουμε το φιλότιμο ανάγκη και να δουλεύουμε ατέλειωτες ώρες, ούτε την είσοδο ιδιωτών γιατρών με μπλοκάκι για να μπαλώσουν τις τρύπες για τα τεράστια κενά που υπάρχουν.

Αυτή τη στιγμή δουλεύουν 3 με 4 χειρουργικές αίθουσες καθημερινά από τις 11 που έχει το νοσοκομείο. Δουλεύουμε στο 30% με 40% των δυνατοτήτων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τεράστιες αναμονές για τους ασθενείς.

Λύση είναι οι μαζικές μόνιμες προσλήψεις για να καλυφθούν όλες οι θέσεις.

Ενδεικτικό είναι ότι για το συγκεκριμένο τμήμα που εμφανίζει 20 κενές οργανικές θέσεις, στην προκήρυξη του Απριλίου 2023 προβλέφθηκαν μόλις 4 θέσεις ιατρών ΕΣΥ, με τις μισές από αυτές να μην έχει δηλώσει κανένας υποψήφιος, γιατί ακριβώς στην καλύτερη περίπτωση κάποιος ξέρει ότι θα εργάζεται για να καλύψει τα κενά 3 ιατρών!». Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις