Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση των διανομέων στο σημείο που σκοτώθηκε ένας ακόμη εργαζόμενος

Μαχητική κινητοποίηση απαιτώντας να μη γίνεται καμία διανομή σε ακραίες καιρικές συνθήκες και επίσης μέτρα προστασίας για τη ζωή των..

Μαχητική κινητοποίηση απαιτώντας να μη γίνεται καμία διανομή σε ακραίες καιρικές συνθήκες και επίσης μέτρα προστασίας για τη ζωή των εργαζομένων διοργάνωσε το πρωί της Δευτέρας το ΣΕΤΕΠΕ και η Επιτροπή Διανομέων του Σωματείου, στην οδό Απόλλωνος, στην Κάτω Τούμπα, εκεί όπου ένας διανομέας το βράδυ του Σαββάτου τραυματίστηκε θανάσιμα σε τροχαίο, μετά από σύγκρουση με ΙΧ. 

Οι διανομείς συγκεντρώθηκαν αρχικά στο σημείο όπου έγινε το δυστύχημα, όπου άφησαν κεράκια και λουλούδια στη μνήμη του 39χρονου συναδέλφου τους.

Στη συνέχεια με μοτοπορεία κατευθύνθηκαν στην Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας.

Κατήγγειλαν ότι τα τελευταία χρόνια 55 διανομείς έχασαν τη ζωή τους την ώρα της δουλειάς. Αναγκάζονται να βγουν στους δρόμους για να μοιράσουν παραγγελίες μέσα σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούσαν το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη με θυελλώδεις ανέμους εντάσεως 8 μποφόρ. Γιj αυτό την ίδια μέρα πολλοί ακόμα συνάδελφοί τους είχαν ατυχήματα, αφού ο ισχυρός άνεμος τους έριχνε από τα μηχανάκια.

Όπως είπε ο Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ, «άλλος ένας συνάδελφος ο οποίος πήγε να βγάλει το μεροκάματο, σκοτώθηκε την ώρα της δουλειάς. Δεν είναι η κακιά στιγμή. Ο συνάδελφος έπεσε νεκρός στο κυνήγι του κέρδους των μεγάλων εταιρειών, που για να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη στον ανταγωνισμό μεταξύ τους, τόλμησαν να βγάλουν συναδέλφους έξω στη δουλειά με 8 μποφόρ, ενώ την ίδια στιγμή πλοία μένανε ακινητοποιημένα στα λιμάνια. Είχαμε και πολλούς άλλους συναδέλφους που δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ για να μπορέσουν να πάνε παραγγελίες». 

Επίσης ανέδειξε την έλλειψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας, σημειώνοντας ότι «καμία κυβέρνηση δεν έχει πάρει μέτρα ώστε να είναι ξεκάθαρο σε ποιες καιρικές συνθήκες πρέπει να απαγορεύεται η διανομή. Προφανώς τα 8 μποφόρ δεν θεωρούνται ακραία καιρική συνθήκη, όπως δεν θεωρούνται ακραίες καιρικές συνθήκες οι παγετοί, οι καταιγίδες».

Ανέφερε ακόμη ότι το βράδυ του Σαββάτου, με παρέμβαση του Συνδικάτου, σταμάτησαν οι διανομές σε μια πλατφόρμα. Και κατήγγειλε ότι ενώ από νωρίς το Σάββατο το ΣΕΤΕΠΕ επισήμανε σε κάθε κατεύθυνση (κράτος, Αστυνομία, εργοδοτικούς φορείς κλπ.) τον κίνδυνο που διατρέχουν οι συνάδελφοι διανομείς που κλήθηκαν να δουλέψουν 10ωρα και 12ωρα με τις ριπές του ανέμου να φτάνουν τα 106 χλμ/ώρα, δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από το κράτος για να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Και τόνισε πως «μόνο με την πάλη των σωματείων, με την οργανωμένη δράση των εργαζομένων μπορεί αυτό να σταματήσει. Η εργοδοσία είναι αμείλικτη. Χρειάζεται να δυναμώσουμε τον αγώνα ακόμη περισσότερο. Δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό. Όλοι μαζί μπορούμε να βάλουμε φρένο, μπορούμε να διεκδικήσουμε και να εξασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες, ανθρώπινους μισθούς και δουλειά με ασφάλεια και αξιοπρέπεια».

Οι διανομείς, μαζί με το ΣΕΤΕΠΕ διεκδικούν:

-Μέτρα προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς – Επαναφορά των Βαρέων και Ανθυγιεινών.

-Καμία διανομή σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

-Κάλυψη των εξόδων της μοτοσικλέτας από τον εργοδότη.

-Κατάλληλη προστατευτική ενδυμασία με έξοδα του εργοδότη – Τακτικοί έλεγχοι από την Τεχνική Επιθεώρηση.

-5ήμερο -7ωρο.

-Κάλυψη του εισοδήματος του διανομέα σε περίπτωση ατυχήματος.

-ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και σταθερό εργάσιμο χρόνο.

Σχετικά θέματα

Απόψεις