Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τέσσερα χρόνια από την τούρκικη εισβολή στο Αφρίν

Τότε που οι Τούρκοι εισβολείς «απελευθέρωσαν» το Αφρίν από τους… κατοίκους του

Συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια από εκείνη την Κυριακή, 18 Μάρτη 2018, που δυνάμεις εισβολής του τουρκικού στρατού μαζί με τους συμμάχους τους, τους ακραίους ισλαμιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, εισέβαλαν στις σχεδόν άδειες από τους κατοίκους τους συνοικίες του Αφρίν, στο κουρδικό καντόνι του Αφρίν στην βορειοδυτική Συρία.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, το Αφρίν εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή. Τουρκικά στρατεύματα κατοχής παραμένουν παράνομα στα εδάφη μιας άλλης, ανεξάρτητης χώρας.

Μετά από 57 μέρες σφοδρών βομβαρδισμών  από βαρύ πυροβολικό και αεροπλάνα, παρά την ηρωική αντίσταση του λαού του Αφρίν και των μαχητών και μαχητριών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG/YPJ), τα θύματα, νεκροί και τραυματίες, ανάμεσα στους αμάχους πολίτες, ηλικιωμένοι, γυναίκες και δεκάδες παιδιά, οι ερημώσεις χωριών,  οι καταστροφές κτιρίων (κατοικίες, νοσοκομεία, σχολεία) οδήγησαν στην επιλογή, από την μεριά των Κούρδων μαχητών, να εκκενωθεί η πόλη από τους μαχητές και από κατοίκους, προκειμένου να αποφευχθούν οι σφαγές των κατοίκων και η ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης.

Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση με το κωδικό όνομα Κλάδος Ελαίας (Olive Branch) ανακοινώθηκε στις 19 Γενάρη 2018.

Είχε προηγηθεί, στις 23 Γενάρη του 2017, η Διεθνής Συνάντηση στην Αστανά του Καζαχστάν, ανάμεσα στη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία όπου… «αναζητήθηκαν λύσεις για την κρίση της Συρίας». Η Τουρκία έκανε αρκετές παραχωρήσεις στη Ρωσία για να εξασφαλίσει την άδεια να λεηλατήσει τις βόρειες περιοχές της Συρίας. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν στην Αστανά επέτρεψαν στην Τουρκία να εισβάλλει στη συριακή επικράτεια με διεθνή έγκριση, με πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Κάτω από τα παγωμένα και αδιάφορα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας ο τουρκικός ιμπεριαλισμός, ξεφτιλίζοντας αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις 24 Φλεβάρη 2017, για κατάπαυση του πυρός σε όλη τη Συρία, προχωράει σε εθνοκάθαρση και γενοκτονία στη περιοχή. Η εισβολή της Τουρκίας και η σφαγή των λαών του Αφρίν έχει αρχίσει

Η Ρωσία άφησε ελεύθερο τον εναέριο χώρο πάνω από την βορειοδυτική Συρία για τα τουρκικά αεροπλάνα, στις 20 Γενάρη 2018 και την ίδια μέρα η Τουρκία ξεκίνησε αδιάκριτα και ανελέητα να βομβαρδίζει κάθε τμήμα της επαρχίας του Αφρίν.

Στις 21 Γενάρη 2018 εισέβαλε και ο τουρκικός στρατός με εμπροσθοφυλακές του τις ισλαμοφασιστικές συμμορίες, μεταμορφώσεις του ISIS, όπως το Ταχρίρ αλ-Σαμ, και τους μισθοφόρους του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Η σφαγή του πληθυσμού του Αφρίν έχει ξεκινήσει.

Η ανοχή των Ρώσων και των Ιρανών, η σιωπή των Αμερικάνων και των Ευρωπαίων ισοδυναμεί με συνενοχή και συμφωνία με τις σφαγές που πραγματοποιούνται. «Σωπαίνουμε όταν τα παιδιά κοιμούνται. ΟΧΙ όταν σκοτώνουν  τα παιδιά», φωνάζουν οι Κούρδοι στην παγκόσμια Κοινή Γνώμη με κινητοποιήσεις στις πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Τρία χρόνια μετά, το τουρκικό κράτος έχει χρησιμοποιήσει κάθε απάνθρωπη μέθοδο καταπίεσης. Τα βρώμικα σχέδια της Τουρκίας για την καταστροφή του πολιτισμού και της ιστορίας της περιοχής συνεχίζουν να εφαρμόζονται με στόχο την εξαφάνιση κάθε ίχνους από την ύπαρξη των Κούρδων στο Αφρίν. Καθημερινά βιασμοί, δολοφονίες, απαγωγές, κατασχέσεις περιουσιών, λεηλατήσεις σημειώνονται σε βάρος του πληθυσμού που δεν εγκατέλειψε την πόλη, για να απαρνηθεί την πολιτιστική του ταυτότητα, την θρησκεία του (αλεβίτες, γεζίντι, σιίτες κλπ.) ή να παρατήσουν τις περιουσίες τους και να φύγουν από την περιοχή.

Το μέχρι τότε ασφαλέστερο και ειρηνικότερο κομμάτι της Συρίας μπήκε στη κόλαση. Τουρκικές δυνάμεις συνεργαζόμενες με ισλαμοφασιστικές ομάδες, παρακλάδια της αλ Κάιντα, που συγκεντρώθηκαν στην Αζάζ και την Ιντλίμπ και με άλλους τρομοκράτες του ISIS που είχαν εγκαταλείψει τη Μοσούλη και τη Ράκκα ξεχύθηκαν στο Αφρίν.

Το Αφρίν, μέχρι την έναρξη αυτής της επίθεσης, παρά τον αρχικά μικρό του πληθυσμό, φιλοξενούσε συνολικά μισό εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένους από όλη τη Συρία, οι οποίοι είχαν βρει ένα ασφαλές καταφύγιο και συνέχιζαν τη ζωή τους, παρά τον εφιάλτη που βίωνε η υπόλοιπη χώρα.

Στις 14 Μάρτη οι τουρκικές δυνάμεις εντείνουν τους βομβαρδισμούς μέσα στην πόλη με αποτέλεσμα εκατοντάδες άμαχους νεκρούς και τραυματίες. Το τουρκικό πυροβολικό στόχευε σκόπιμα τα αρτοποιεία, τις δεξαμενές νερού, τα νοσοκομεία και τις υπόλοιπες, ζωτικής σημασίας, υποδομές. Στις 16 Μάρτη 2018, το Avrin, το κεντρικό νοσοκομείο του Αφρίν, βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε εντελώς.

Το κεντρικό νοσοκομείο «Avrin» χτυπήθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς από το τουρκικό πυροβολικό στις 16 Μάρτη 2018. Στις 13 Μάρτη είχαν καταγραφεί από τις υπηρεσίες του νοσοκομείου 238 νεκροί μεταξύ των πολιτών και 706 τραυματίες άμαχοι.

Μετά τη δίμηνη πολιορκία του Αφρίν και την εισβολή που ακολούθησε, στις 18 Μαρτίου η ζωή άλλαξε ριζικά. Ένα μεγάλο μέρος του άμαχου πληθυσμού της πόλης, με απόφαση και  υπόδειξη των μονάδων άμυνας, την εγκατέλειψε για να σωθεί και βρήκε καταφύγιο σε καταυλισμούς σε κοντινές περιοχές.

Μισθοφόροι, υπό την ηγεσία των Τούρκων, μετά την εισβολή στο Αφρίν, …«σώζουν» κατσίκια από τους Κούρδους κατοίκους της πόλης. Μάρτης 2018. (Φωτογραφία: AFP)

Το πλιάτσικο των περιουσιών των κατοίκων της πόλης ξεκίνησε. Δεν άργησαν να σημειωθούν και συμπλοκές ανάμεσα στις συμμορίες των ισλαμοφασιστών και του τουρκικού στρατού για το μοίρασμα της λείας.

Για όσους επέλεξαν να μείνουν πίσω, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Οι κατοχικές δυνάμεις, σε καθημερινή βάση, καταστρέφουν, τρομοκρατούν, απαγάγουν πολίτες και ζητούν λύτρα από τους συγγενείς τους, απαγάγουν γυναίκες και κορίτσια και τις κρατούν ως σκλάβες του σεξ (πάγια τακτική του ISIS), δολοφονούν, αδιάκριτα, ακόμη και παιδιά. Η Τουρκία συνειδητά προσπαθεί να αλλάξει τη δημογραφική σύνθεση της περιοχής, φέρνοντας εποίκους από άλλα μέρη και εγκαθιστώντας τους εκεί. Ο ντόπιος πληθυσμός του Αφρίν εκδιώκεται από τις εστίες του. Η προσπάθεια αλλοίωσης του κουρδικού χαρακτήρα της πόλης είναι εμφανής. Τα σχολεία έχουν κλείσει. Σε όσα έχουν μείνει ανοιχτά, τα παιδιά διδάσκονται υποχρεωτικά την τουρκική γλώσσα. Τα ονόματα έχουν αλλάξει, οι πινακίδες στους δρόμους είναι επίσης στα τουρκικά. Οι οικονομικές συναλλαγές γίνονται με βάση τη τουρκική λίρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αφρίν – Συρία, περισσότεροι από 8.063 πολίτες απήχθησαν στη διάρκεια των τεσσάρων ετών κατοχής, η τύχη περισσότερων από το ένα τρίτο από αυτούς είναι ακόμα άγνωστη ενώ εκατοντάδες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από καταβολή τεράστιων ποσών για λύτρα.

Περισσότεροι από 655 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους 498 άνθρωποι που σκοτώθηκαν από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς, 90 έχασαν τη ζωή τους κάτω από βασανιστήρια. Στους τουρκικούς βομβαρδισμούς  τραυματίστηκαν πάνω από 696, μεταξύ των οποίων 303 παιδιά και 213 γυναίκες.

Περισσότερα από 333.900 ελαιόδεντρα και διάφορα δασικά δέντρα έχουν κοπεί και πάνω από το ένα τρίτο της καλλιεργήσιμης έκτασης, περισσότερα από 11 χιλιάδες εκτάρια, έχει καεί από την κατάληψη του Αφρίν.

Ισλαμοφασίστες μισθοφόροι, υποστηριζόμενοι από την Τουρκία, στη διάρκεια της εισβολής τους, στους ελαιώνες του Αφρίν, στις 22 Γενάρη 2018. (Φωτογραφία Reuters)

Οικογένειες μισθοφόρων εγκαταστάθηκαν στα σπίτια πολιτών του Αφρίν

84 οικογένειες μισθοφόρων εγκαταστάθηκαν στο χωριό Maarska στη Shera. 2.200 μισθοφόροι στο χωριό Maryamin. 69 μισθοφόροι στο χωριό Τρινάδα. 100 μισθοφόροι στο χωριό Maarat. 60 στο χωριό Mulla Khalil Jenderes. Στην περιοχή Sherawa, περίπου 1.250 μισθοφόροι εγκαταστάθηκαν στο χωριό al-Ghazawiya, 500 στο χωριό Iska, 560 μεταξύ των χωριών Al-Ghazawiya και Burj Abdalo.

Με χρηματοδότηση και υποστήριξη από ευρωπαϊκούς και οργανισμούς του Κόλπου, και την επίβλεψη της Τουρκικής Οργάνωσης Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD), η Τουρκία εργάστηκε για την κατασκευή συγκροτημάτων οικισμών στις περισσότερες πόλεις και περιοχές του κατεχόμενου καντόνιου Αφρίν και ίδρυσε περισσότερες από 30 στρατόπεδα και 30 οικισμούς στην περιοχή του Αφρίν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Τουρκία έχει εγκαταστήσει σχεδόν 400.000 ανθρώπους στα χωριά και 500 οικογένειες στις συνοικίες του Αφρίν,.

Αλλαγή ταυτότητας του Αφρίν

Μετά την κατοχή του καντονιού του Αφρίν, η Τουρκία και οι μισθοφόροι της προσπάθησαν να εκδιώξουν όλους τους αυτόχθονες κατοίκους διαπράττοντας φρικτά εγκλήματα.

Αντικατέστησαν τα ονόματα περιοχών, δρόμων και κτιρίων με οθωμανικά ονόματα. Η τουρκική σημαία και οι εικόνες του Ερντογάν τοποθετήθηκαν παντού σε πινακίδες σε χωριά, συνοικίες και κέντρα. Στα σχολεία επιβλήθηκε η χρήση της τουρκικής γλώσσας.

Ιεροί τόποι καταστράφηκαν, και βεβηλώθηκαν οι τάφοι των μαρτύρων.

Καταστροφή ιστορικών μνημείων

Ιστορικά μνημεία και Αρχαιολογικοί χώροι δεν γλίτωσαν από τη θηριωδία της τουρκικής κατοχής. Τουλάχιστον 5 αρχαιολογικοί χώροι που αποτύπωναν την ιστορία της περιοχής καταστράφηκαν. Το Ain Dara, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στη Συρία από την UNESCO, η τοποθεσία των Χετταίων (Nešili) (1200 π.Χ.) και η τοποθεσία του Προφήτη Χόρι, η οποία χρονολογείται από την περίοδο των Χουριών, περίπου το 3500 π.Χ., και κατατάχθηκε από την UNESCO ως ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία στη Συρία και τη Μέση Ανατολή .

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων στο Αφρίν, περισσότεροι από 59 αρχαιολογικοί χώροι και περισσότερα από 28 θρησκευτικά ιερά διαφόρων αιρέσεων και θρησκειών, βανδαλίστηκαν και καταστράφηκαν, εκτός από τις μπουλντόζες που κατέστρεψαν πολλούς τάφους και τη μετατροπή ενός από αυτούς σε κτηνοτροφική αγορά.

Στα στρατόπεδα προσφύγων του Αφρίν

Όταν έφθασαν στη Σαχμπά, οι εκτοπισμένοι από το Αφρίν βρήκαν χωριά κατεστραμμένα από τον πόλεμο, κανένα από τα οποία δεν μπορούσε να φιλοξενήσει τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες δεν μπόρεσαν να σώσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα και να τα πάρουν μαζί τους.

Ο ISIS είχε υπό τον έλεγχό του τη Σαχμπά για τρία χρόνια, μέχρι οι δημοκρατικές δυνάμεις να απελευθερώσουν την περιοχή το 2016. Η απελευθερωμένη περιοχή σήμερα αποτελείται από 58 πόλεις και χωριά, συμπεριλαμβανομένων των Kafr Naya, Tel Rifat, Ahris και Fafin.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το ISIS είχε τοποθετήσει χιλιάδες νάρκες σε σπίτια και σε άλλες κατοικημένες περιοχές. Αυτές οι νάρκες αποτέλεσαν σοβαρό πρόβλημα για τους πρόσφυγες που έφθασαν εκεί. Όταν οι άνθρωποι έψαχναν καταφύγιο σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, αντιμετώπισαν συχνά εκρήξεις που προκαλούσαν σοβαρούς τραυματισμούς ακόμη και θάνατο.

Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες για στέγαση, υγειονομική περίθαλψη, υδροδότηση, ηλεκτροδότηση και τις εκπαιδευτικές ανάγκες των εκτοπισθέντων, η Δημοκρατική Αυτοδιαχείριση του Αφρίν έσπευσε να οικοδομήσει στρατόπεδα προσφύγων στη Σαχμπά. Σε αυτά τα στρατόπεδα προσφύγων, τα τρόφιμα, το νερό και ο ηλεκτρισμός παρέχονται τακτικά και δωρεάν. Η υγεία των κατοίκων παρακολουθείται 24 ώρες την ημέρα από τα ιατρικά κέντρα της Κουρδικής Ερυθράς Ημισελήνου (Heyva Sor). Έχουν οργανωθεί σχολεία μέσα στα στρατόπεδα για να εξασφαλιστεί ότι τα παιδιά θα μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους.

Δημιουργήθηκαν τρεις προσφυγικοί καταυλισμοί στη Σαχμπά. Ο προσφυγικός καταυλισμός Berxwedan (Αντίσταση), κοντά στο Fafin, δημιουργήθηκε για να τους φιλοξενήσει. Στο Tal Susin, ο  προσφυγικός καταυλισμός Serdem. Και το στρατόπεδο Arin, ένας ειδικός καταυλισμός για τους Ρομά που δημιουργήθηκε ύστερα από δικό τους αίτημα προκειμένου να διατηρήσουν την ιδιωτικότητά τους.

Ο συνολικός αριθμός (με στοιχεία του Μάη του 2018) των φιλοξενουμένων στους καταυλισμούς προσφύγων στη Σαχμπά, οι οποίοι μένουν σε 1.122 σκηνές, είναι 4.641 άτομα (2.405 γυναίκες και 2.236 άνδρες), από τους οποίους 464 μωρά, 744 παιδιά ηλικίας 7 – 12 χρόνων και 350 ασθενείς και ηλικιωμένοι.

Για τους προσφυγικούς καταυλισμούς το rojavakurdistan.gr είχε εκδόσει το 2018 ένα Ενημερωτικό Δελτίο με περισσότερα στοιχεία, τα προβλήματα και τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι καταυλισμοί στο το Αφρίν εδώ.

Το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο (MSD) σε ανακοίνωσή του για την επέτειο σημειώνει:

«Παρά όλες τις θυσίες και την αντίσταση, η διεθνής κοινότητα παρέμεινε σιωπηλή. Η πλειοψηφία των κρατών υποστήριξε το τουρκικό κράτος και ο λαός του Αφρίν και της Συρίας εξαπατήθηκε. Με λίγα λόγια στήριξαν τους εισβολείς. Αυτό σημαίνει ότι συμμετείχαν στην εισβολή στο Αφρίν. Καλούμε το τουρκικό κράτος να τερματίσει την κατοχή του Αφρίν και δηλώνουμε ότι η απελευθέρωση αυτής της πόλης είναι η κύρια ευθύνη μας. Ζητάμε από τον ΟΗΕ να διασφαλίσει την επιστροφή του λαού του Αφρίν στα σπίτια τους».

Στην ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευσης του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), ανάμεσα στα άλλα, τονίζεται:

 «Για δύο μήνες, οι δυνάμεις των YPG και YPJ και ο λαός τους αψήφησαν τη βαρβαρότητα του τρόμου και την τουρκική κατοχή. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το Αφρίν αντιμετωπίζει την τρομοκρατία και την κατοχή».

«Τουρκικές φασιστικές συμμορίες πραγματοποιούν μια εκστρατεία απαγωγών, δολοφονιών, λεηλασιών και τυραννίας εναντίον του λαού μας στο Αφρίν μέσω της συριακής αντιπολίτευσης και των συνδεδεμένων συμμοριών τους. Το τουρκικό κράτος (…) μετονομάζει χωριά, πόλεις, δημόσιους και ιστορικούς χώρους. Ξεριζώνουν τις ελιές, απαγάγουν τους ανθρώπους και επιχειρούν να καταστρέψουν τον κουρδικό πολιτισμό και την ιστορική ύπαρξη (…) Το Αφρίν, η ασφαλέστερη και πιο σταθερή πόλη της Συρίας, η οποία φιλοξενεί ανθρώπους από όλη τη χώρα, κατεδαφίστηκε και καταστράφηκε».

«Η στάση του λαού του Αφρίν που ζει στη Σεχμπά αποδεικνύει την πίστη και τον αγώνα τους να επιστρέψουν στο Αφρίν και να διεκδικήσουν και πάλι τα ιερά εδάφη»

«Θα αποκρούσουμε την τουρκική εισβολή στα εδάφη μας και η νίκη θα είναι δική μας όσο η λαϊκή μας θέληση και η αντίσταση συνεχίζονται στη βάση του επαναστατικού λαϊκού πολέμου».

Η TAJÊ καλεί τις γυναίκες να σταθούν ενάντια στην κατοχή στο Αφρίν

Στην τέταρτη επέτειο της εισβολής, Το Κίνημα για την Ελευθερία των Γυναικών Γεζίντι (Tevgera Azadiya Jinên Êzidî – TAJÊ)  σημειώνει σε γραπτή δήλωση ότι «Ο τουρκικός στρατός, μαζί με τους μισθοφόρους του, ξεκίνησε την εισβολή στο Αφρίν στις 20 Ιανουαρίου 2018, με διεθνούς συμφωνία. Εκατοντάδες πολίτες δολοφονήθηκαν ως αποτέλεσμα της υποστήριξης ορισμένων κρατών και της διεθνούς σιωπής».

Το TAJÊ παρατηρεί ότι «η αντίσταση που προβάλλει ο λαός του Αφρίν ενάντια στον φασισμό του τουρκικού κράτους, που διαθέτει την πολεμική τεχνολογία του ΝΑΤΟ, είναι η μεγαλύτερη αντίσταση του εικοστού πρώτου αιώνα. Αυτή η αντίσταση είναι σύμβολο υπερηφάνειας για όλους τους ελεύθερους Κούρδους» και τονίζει:

«Το τουρκικό κράτος επέδειξε την ίδια σκληρότητα με το ISIS, στο Αφρίν, η Ρωσία προκάλεσε την εισβολή και οι ΗΠΑ με την Ευρώπη παρέμειναν σιωπηλές μπροστά στην εισβολή».

Η Kongra Star ζητά διεθνή δράση για την απομάκρυνση της Τουρκίας από το Αφρίν

Η Συνομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων της Ροζάβα η Kongra Star (Yekîtiya Star) εξέφρασε ανησυχία για τα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπράξει συστηματικά οι τουρκικές δυνάμεις στο Αφρίν και ζητά από τη διεθνή κοινότητα να συμβάλλει στην απομάκρυνση των δυνάμεων κατοχής από το Αφρίν.

«Πέρασαν 4 χρόνια από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε ο τουρκικός στρατός και οι μισθοφόροι του κατά του Αφρίν. Ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε βάναυσα τον άμαχο πληθυσμό με 72 μαχητικά αεροσκάφη. Καταπάτησε τις ανθρωπιστικές αξίες και τους διεθνείς κανόνες μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου.

Ο λαός του Αφρίν δεν αποδέχτηκε αυτή τη θηριωδία και αντιστάθηκε για 58 ημέρες, ακολουθώντας το παράδειγμα και την αυτοθυσία των ηρωικών μαχητριών Avesta Xabûr (σ.σ. η Αβέστα Ξαμπούρ ζωσμένη με εκρηκτικά  ανατινάχτηκε καταστρέφοντας ένα τουρκικό τανκ στις 27.1.2018)  και της Barîn Kobanê (σ.σ. η Μπαρίν Κομπανί έπεσε ηρωικά μαχόμενη στο Αφρίν στις 24.1.2018, το νεκρό σώμα της έπεσε στα χέρια των μισθοφόρων του Ερντογάν, που βεβήλωσαν το πτώμα της διαμελίζοντάς το) . Ο λαός εκδήλωσε την πίστη του και την αγάπη του για τα εδάφη του Αφρίν.

Παλεύοντας να επιστρέψουν επιτέλους στα σπίτια τους, οι εκτοπισμένοι ζουν κάτω από άσχημες συνθήκες σε καταυλισμούς προσφύγων κοντά στο Αφρίν. Οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής και οι μισθοφόροι τους, διαπράττουν εγκλήματα κατά της γης, της φύσης, των ανθρώπινων αξιών και του πολιτισμού τα τελευταία 4 χρόνια. Ο τουρκικός στρατός άλλαξε τη δημογραφική δομή της περιοχής και διέπραξε βία, σφαγές, απαγωγές και κάθε είδους εγκλήματα κατά των γυναικών.

Καταδικάζουμε αυτά τα βάναυσα εγκλήματα, την πολιτική γενοκτονίας που ακολουθείται κατά του λαού του Αφρίν, ιδιαίτερα κατά των γυναικών και των παιδιών. Καταδικάζουμε και τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας. Καλούμε τις δημοκρατικές οργανώσεις, τις γυναικείες οργανώσεις και όλες τις ομάδες υπέρ της ελευθερίας να διευρύνουν τον αγώνα και να βάλουν τέλος στην κατοχή στο Αφρίν.

Από την άλλη πλευρά, καλούμε τον ΟΗΕ, τους θεσμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να απομακρύνουν τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής από το Αφρίν».

 

Απόψεις