Τραγωδία στη Σαλαμίνα με δύο νεκρούς και 13 τραυματίες, από τις δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν αργά χτες το μεσημέρι στο νησί, ως αποτέλεσμα της εμπρηστικής πολιτικής που αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες ως «κόστος» και δεν λαμβάνει μέτρα προστασίας για τη ζωή και την περιουσία του λαού. Για άλλη μία φορά το επιλεκτικά ανίκανο αστικό κράτος άφησε στο έλεος τους κατοίκους της περιοχής, χωρίς μέτρα πρόληψης, χωρίς ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Οι δύο νεκροί, εντοπίστηκαν επί της οδού Ανδρομάχης, στην περιοχή Περιστέρια, κοντά στο σημείο που ξεκίνησε η μία από τις δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο νησί.
Συνολικά 13 άτομα μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας, εκ των οποίων οι τέσσερις κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθούν στο Θριάσιο νοσοκομείο.
Από την πυρκαγιά κάηκαν δεκάδες σπίτια, καλλιέργειες και πευκοδάσος ενώ λόγω της φωτιάς και των πυκνών καπνών η πρόσβαση στο οδικό δίκτυο ήταν αδύνατη με αποτέλεσμα εκατοντάδες κάτοικοι να απομακρύνονται διά θαλάσσης, με σκάφη του λιμενικού.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο νησί εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα δύο πυρκαγιές, περίπου στις 14:45. Η πρώτη στην περιοχή Περιστέρια και η δεύτερη στην περιοχή Σελήνια.
Λίγο αργότερα, και λόγω της γρήγορης επέκτασης της φωτιάς που εκδηλώθηκε κοντά σε σπίτια, αλλά και στο πλαίσιο της λογικής της ατομικής ευθύνης, στάλθηκαν έξι μηνύματα για απομάκρυνση του κόσμου από τους οικισμούς Περιστέρια, Αίας Κλάμπ, Κολώνες, στην ευρύτερη περιοχή ΔΕΗ Χαλιώτη και Περάνη καθώς και στην περιοχή Κακή Βίγλα.
Ο δήμαρχος Σαλαμίνας, Γιώργος Παναγόπουλος έκανε λόγο για “δύσκολη κατάσταση” στο μέτωπο στην περιοχή Περιστέρια ενώ ανέφερε ότι “έχουν καεί σπίτια”. Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Σαλαμίνας, Θοδωρής Ζαννής, δήλωσε στην ΕΡΤ : «Προσπαθούμε να κόψουμε τη φωτιά πριν περάσει στα Σελήνια. Είναι περίεργο το γεγονός ότι δύο φωτιές ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα».
Επιχείρηση απεγκλωβισμού
Υπήρξε επιχείρηση απεγκλωβισμού κατοίκων και πολιτών από τις παραθαλάσσιες περιοχές Σατερλί και Κολώνες στη Σαλαμίνα με τη συμμετοχή επτά πλωτών σκαφών του Λιμενικού και τη συνδρομή ιδιωτικών μέσων.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις χρειάστηκε ο απεγκλωβισμός πάνω από 300 ανθρώπων που μετεπιβιβάστηκαν σε τρία επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία.
Λόγω της εξέλιξης των δύο μετώπων και των ισχυρών ανέμων, υπήρξαν διαδοχικά μηνύματα του 112 προς του κατοίκους για να απομάκρυνση από περιοχές.
Συγκεκριμένα:
Στις 15:05 δόθηκε εντολή σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Περιστέρια και Αίας Κλαμπ να απομακρυνθούν προς Αιάντειο.
Στις 15:18 το 112 κάλεσε όσους βρίσκονται στην περιοχή Κολώνες να κινηθούν προς την παραλία Σατερλή.
Στις 15:32 δόθηκε εντολή απομάκρυνσης από τις περιοχές ΔΕΗ Χαλιώτη και Περάνη, με κατεύθυνση προς Αιάντειο.
Στις 15:35 νέο μήνυμα του 112 κάλεσε όσους βρίσκονται στην Κακή Βίγλα να απομακρυνθούν επίσης προς Αιάντειο.

Στη μάχη με τις φλόγες ριχθηκαν 192 πυροσβέστες και 14 εναέρια μέσα (6 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα).

Μετά τις 10 το βραδυ οι άνεμοι στην περιοχή κόπασαν σε σχέση με τις προηγούμενες ώρες, με τους πυροσβέστες αλλά και τους κατοίκους, που δεν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, να δίνουν τη μάχη της πυρόσβεσης. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή Σελήνια, όπου βρισκόταν το ένα από τα δύο πύρινα μέτωπα που μαίνονταν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο.
Επίσης, ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με ενημέρωση του Λιμενικού η επιχείρηση απεγκλωβισμού κατοίκων και παραθεριστών από τις παραλίες Σατερλί και Κολώνες. Η απομάκρυνσή τους έγινε τόσο από σκάφη του Λιμενικού, όσο και από βάρκες, με τους απεγκλωβισμένους να μεταβιβάζονται σε επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία.
Κανονικά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στη Σαλαμίνα, καθώς άρθηκαν όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που είχαν εφαρμοστεί λόγω της πυρκαγιάς, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Σε μεγάλο μέρος του νησιού έχουν διακοπεί το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα. Την ίδια στιγμή, η αίθουσα «Μπόγρη» του δημαρχείου διατέθηκε για την προσωρινή φιλοξενία κατοίκων και του κόσμου που απομακρύνθηκε από τις παραλίες Σατερλί και Κολώνες μέσω λεωφορείων, ενώ εκεί βρίσκεται ομάδα του Ερυθρού Σταυρού και προσφέρονται φαγητό και νερό.
Η φωτιά στο πέρασμά της κατέστρεψε δεκάδες σπίτια στην περιοχή Περιστέρια, αυτοκίνητα, καλλιέργειες, πευκόφυτες εκτάσεις και περιουσίες που έμειναν για άλλη μια φορά, απροστάτευτα εξαιτίας της πολιτικής που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό του κέρδους, που δεν λαμβάνει μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας, γιατί τα θεωρεί «κόστος» και μεταφέρει στην ατομική ευθύνη την ευθύνη του αστικού κράτους.