Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΤΕΜΠΗ: «Το έγκλημα αυτό να μην συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή»

«Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή»: Το σύνθημα στο οποίο ενώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες φωνές..

«Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή»: Το σύνθημα στο οποίο ενώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες φωνές πριν δέκα περίπου μήνες, όταν η οργή του λαού και της νεολαίας για το σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη πυροδότησε τεράστιες πολυήμερες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ακούστηκε ξανά το απόγευμα. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσε ο Σύλλογος Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών απέναντι από τη Βουλή, έστειλε δυνατό και καθαρό μήνυμα: Δεν ξεχνά το έγκλημα που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους και άφησε πολλούς ακόμα σοβαρά τραυματισμένους. Δεν ανέχεται την κωλυσιεργία στη διερεύνηση και την απόδοση των ευθυνών. Δεν επιτρέπει να κρυφτούν οι υπεύθυνοι πίσω από την ασυλία, που επιτρέπει στους υπουργούς να μην βρίσκονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους άλλους πολίτες.

Στη διαμαρτυρία τον πρώτο και τελευταίο λόγο είχαν οι οικογένειες που οι άνθρωποί τους επέβαιναν στη μοιραία αμαξοστοιχία. Οι γονείς, τα παιδιά, τα αδέρφια, οι φίλοι των επιβατών που δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους. Οι συγγενείς, οι συμφοιτητές των ανθρώπων που «αποβιβάστηκαν» από μοιραίο τρένο κουβαλώντας μαζί τους τα «σημάδια» της τραγωδίας που έζησαν. Κρατώντας λευκά τριαντάφυλλα συγκεντρώθηκαν από νωρίς στο Σύνταγμα, γεμίζοντας την εξέδρα με αποσκευές που είχαν πάνω τους τα ονόματα και τις φωτογραφίες των αγαπημένων τους. Με δάκρυα στα μάτια αλλά και με ανοιχτή την αγκαλιά τους ο ένας για τον άλλο.

Στο κάλεσμα του Συλλόγου ανταποκρίθηκαν εργατικά σωματεία της Αττικής, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, 21 φοιτητικοί σύλλογοι, η Ομοσπονδία Γονέων, μαθητές, άλλοι μαζικοί φορείς, στηρίζοντας την πρωτοβουλία και τα αιτήματα της. Το παρών έδωσαν αντιπροσωπείες της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του προεδρείου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

«Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», φώναξαν μαζί με τις οικογένειες και τους φίλους των αδικοχαμένων.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Θανάση Παφιλη και Νίκο Καραθανασόπουλο, τους βουλευτές Γιώργο ΛαμπρούληΧρήστο Κατσώτη και Μαρία Κομνηνάκα, καθώς και άλλα στελέχη του Κόμματος.

Τη διαμαρτυρία πλαισίωσαν τραγούδια που γράφτηκαν για το δυστύχημα. Μεταξύ αυτών, η προτροπή των «Κοινών Θνητών» να μην αφήσουμε «το έγκλημα τους να ξεχαστεί», η φωνή του Μανώλη Μητσιά που τραγούδησε για το «μαύρο τρένο», το γυναικείο φωνητικό σύνολο «Voci contra tempο», άλλοι καλλιτέχνες που έγραψαν στίχους και μουσική για τους αδικοχαμένους των Τεμπών.

Να αποδοθούν οι ευθύνες όσο ψηλά κι αν βρίσκονται

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Θοδωρής Ελευθεριάδης, γιος της Μαρίας Εγούτ, που έχασε τη ζωή της στη σιδηροδρομική τραγωδία. «Οι συγγενείς των θυμάτων του σιδηροδρομικού εγκλήματος των Τεμπών, με τους 57 νεκρούς, νέους ως επί το πλείστον ανθρώπους, και πολλούς βαριά τραυματισμένους, διοργανώσαμε τη σημερινή συγκέντρωση απαιτώντας: Την πλήρη διερεύνηση του εγκλήματος από τις δικαστικές αρχές και τη Βουλή. Την απόδοση δικαιοσύνης και την απόδοση ευθυνών για όλους τους υπεύθυνους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Την απρόσκοπτη απόδοση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα, χωρίς την απαράδεκτη κάλυψη της πολιτικής ασυλίας για όσους ευθύνονται για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στις μετακινήσεις, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Για να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά το έγκλημα των Τεμπών», ανέφερε.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Σμαρώ Οικού, αδερφή του 28χρονου μηχανοδηγού Δημήτρη Οικού που επέβαινε κι αυτός ως επιβάτης στην αμαξοστοιχία. “Για τα 57 γιατί και τις 57 ψυχές. Διεκδικούμε τη δικαίωση μέχρι τέλους”, είπε.

Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών. Στο άκουσμα των 57 ονομάτων οι συγκεντρωμένοι άφηναν άσπρα τριαντάφυλλα στην εξέδρα ενώ φώναζαν “παρών” και “παρούσα” για κάθε έναν και κάθε μία από αυτούς που λείπουν.

Στη συνέχεια, στο βήμα βρέθηκαν μια σειρά συγγενείς.

“Σήμερα θα μιλήσω ως πατέρας, ως γονέας όλων όσων χάθηκαν”, τόνισε ο Αντώνης Ψαρόπουλος, πατέρας της 20χρονης φοιτήτριας Μάρθης Ψαροπούλου. “Ο αληθινός όρος για αυτό το συμβάν είναι έγκλημα”, ξεκαθάρισε και πρόσθεσε πως οι συγγενείς απαιτούν να δοθούν απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήματα και να καταλογιστούν ευθύνες όπου υπάρχουν.

«Το τελευταίο τηλέφωνο που με πήρες ήταν το βράδυ που έφυγες 28/2/23. 23:05 και μου είπες “μαμά κοιμήσου θα αργήσω να φτάσω…”. Και σου είπα πάρε με όταν φτάσεις θα περιμένω… Και μετά σιωπή και μετά η καταστροφή, η κόλαση που αντίκρισα στα Τέμπη»: Το γράμμα της Βάσως Κούλπα, μητέρας του 21χρονου φοιτητή Αναστάση Κουτσόπουλου, διάβασε η ηθοποιός Κυριακή Γάσπαρη. «Σου στέρησαν τη ζωή, τα όνειρα σου. Μας κατέστρεψαν εμάς και τόσες άλλες οικογένειες και όμως κοιμούνται ήσυχοι χωρίς καμία τύψη, χωρίς σεβασμό, χωρίς καμία τιμωρία», κατήγγειλε.

Έχουμε κάνει τον πόνο μας δύναμη, τη θλίψη μας δράση

Στη συνέχεια, στο βήμα βρέθηκε η πρόεδρος της προσωρινής διοικούσας του Συλλόγου, Μαρία Καρυστιανού. “28 Φεβρουαρίου σκότωσαν το παιδί μου. 9 Μαρτίου κήδεψα ο,τι απέμεινε από εκείνη. Δεν ήταν ούτε 20 ετών”, ανέφερε. Εννέα και πλέον μήνες μετά, “μαζευόμαστε εμείς που είμαστε η φωνή αυτών που δεν είναι πια δίπλα μας”, υπογράμμισε. Μετέφερε την οργή των οικογενειών για την “κρυψώνα της ασυλίας” από την οποία “κάθε ένοχος μπορεί να συνεχίζει να φωνάζει ότι είναι αθώος”, κάνοντας λόγο για “ύβρη” απέναντι στους νεκρούς. “Έχουμε κάνει τον πόνο μας δύναμη, τη θλίψη μας δράση”, τόνισε και απαίτησε δικαίωση. “Θα αφιερώσουμε τη ζωή μας σε αυτό τον σκοπό”, διαβεβαίωσε.

“Είμαι η μάνα που έλαβα το τηλεφώνημα που είναι ο εφιάλτης κάθε γονιού”, είπε η Δέσποινα Γκανίδου, μητέρα του 22χρονου φοιτητή Γιώργου Παπάζογλου. Στην παρέμβασή της κατήγγειλε το γεγονός ότι όλοι οι υπεύθυνοι “συνεχίζουν τη ζωή τους”, ότι στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Hellenic Train δεν έχουν κληθεί να απολογηθούν, ότι ακόμα και σήμερα εντοπίζονται ανθρώπινα μέλη στα συντρίμμια, ότι η έρευνα προχωρά μετ’ εμποδίων και κρίσιμα ερωτήματα δεν έχουν πάρει ακόμα απάντηση.

«Κάποτε σε αυτό το τρένο καθίσαμε στις θέσεις 71 και 73 στο βαγόνι 3. Κάποτε σε αυτό το τρένο διαφωνήσαμε για το ποια θα πάρει τη θέση δίπλα στο παράθυρο. (…) Κάποτε σε αυτό το τρένο άφησε την τελευταία της πνοή. Κάποτε εκείνο το τρένο δεν την έφερε ποτέ πίσω»: Τα λόγια της Ράνιας Παπαγγελή, αδερφής της 18χρονης Αναστασίας Παπαγγελή, της δεύτερης μικρότερης της «μαύρης λίστας» των απωλειών μετέφερε στη συγκέντρωση η ηθοποιός Χρύσα Νταούλη.

Για τους μήνες της μάχης που έδωσε η κόρη της μίλησε η Ελένη Τουλκιαρίδου, μητέρα της νεαρής φοιτήτριας πολυτραυματία, Μυρσίνης Πρασσά. Για τη νοσηλεία στην εντατική, τις δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις, την αγωνία μέχρι να ανοίξει τα μάτια της, τη μάχη της αποκατάστασης, αλλά και τον πόνο της για την απώλεια της καλύτερης φίλης της που ταξίδευαν μαζί. “Περάσαμε προχτές Επιτροπή στα ΚΕΠΑ και μας βρήκαν λίγο πολύ μια χαρά”, σχολίασε. “Εγώ μπορεί να έχω από θαύμα κι απο τύχη το παιδί μου. Όλα τα παιδιά όμως που χάθηκαν ήταν δικά μας παιδιά”, διαμήνυσε.

“Είμαι κοντά σας απόψε γιατί σκότωσαν το παιδί μου”, αλλά και για όλους όσους χάθηκαν, όλα τα παιδιά που συνεχίζουν να δίνουν αγώνα για την αποκατάσταση της υγείας τους, τόνισε ο Ηλίας Παπαγγελής, πατέρας της Αναστασίας Παπαγγελή. “Μας λείπουν τα παιδιά μας και είναι αφόρητο το βάρος που σηκώνουμε”, επισήμανε και πρόσθεσε πως την οργή των οικογενειών προκαλούν τα ψέματα υπουργών και επιχειρηματιών που γνώριζαν για τα προβλήματα ασφαλείας αλλά δε μιλούσαν, με το βλέμμα τους στραμμένο στα …εισιτήρια.

“Η συγκάλυψη είναι χειρότερη κι από τη δολοφονία”, κατήγγειλε η Σοφία Ζαροπούλου, μητέρα των 20χρονων δίδυμων φοιτητριών Θώμης και Χρύσας Πλακιά, θεία της επίσης 20χρονης σποδάστριας Αναστασίας-Μαρίας, που επέβαιναν στο τρένο. “Σας χρειαζόμαστε πάντα δίπλα μας, πάντα μαζί”, τόνισε, ευχαριστώντας όσους βρέθηκαν και συνεχίζουν να βρίσκονται στο πλευρό τους.

Τα ονόματα των νεκρών ακούστηκαν ακόμα μια φορά, την ώρα που δεκάδες φαναράκια υψώθηκαν στον ουρανό. Από τα μεγάφωνα ακούστηκε η φωνή της Ελισάβετ Χατζηβασιλείου, θύμα του δυστυχήματος, να τραγουδά παραδοσιακό νανούρισμα στο Βασιλικό Κονσερβατόριο της Σκωτίας. Η 26χρονη Ελισάβετ, mezzo soprano, είχε μάθει λίγο πριν την 28η Φεβρουαρίου ότι έγινε δεκτή στην Ακαδημία της Όπερας του Βερολίνου. Ομως, το έγκλημα στα Τέμπη της στέρησε τη δυνατότητα να κάνει πράξη το όνειρό της…

Και η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την διαβεβαίωση πως ο αγώνας για να μην ξεχαστεί το έγκλημα και να τιμωρηθούν οι ένοχοι θα συνεχιστεί.

Προδιαγεγραμμένο έγκλημα που ζητά τιμωρία

 
 

Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας οι διοργανωτές κατήγγειλαν τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων για τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών καθώς και την προκλητική στάση όλων όσων έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν λόγο για “ανθρώπινο λάθος” με στόχο να συγκαλύψουν τις δολοφονικές ελλείψεις στην ασφάλεια του σιδηρόδρομου. Μέσα από ηχητικά ντοκουμέντα που ακούστηκαν υπενθύμισαν για μια ακόμα φορά πως η σιδηροδρομική τραγωδία στις 28 Φλεβάρη 2023 ήταν στην πραγματικότητα ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα.

Στις 20 Φεβρουαρίου, μόλις 8 μέρες πριν το δυστύχημα, ο τότε υπουργός Μεταφορών, Κ. Καραμανλής, δήλωνε από το βήμα της Βουλής πως η κυβέρνηση «δεν παίζει» με την ασφάλεια των επιβατών στα τρένα. Κι ενώ τα έλεγε αυτά, δεν λειτουργούσε κανένα από τα συστήματα τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει τη μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων που βρέθηκαν χωρίς κανείς να το πάρει είδηση να κινούνται στις ράγες της ίδιας γραμμής… Οι πολλές καταγγελίες των σωματείων των εργαζομένων για ζητήματα ασφάλειας που είχαν τον ίδιο αποδέκτη, αλλά και η πραγματικότητα απέδειξαν πως οι δηλώσεις αυτές ήταν θρασύτατα ψεύδη.

Επίσης, στις 8 Μαρτίου, ο Αδ. Γεωργιάδης, επίσης κυβερνητικό στέλεχος τότε και σήμερα, παραδεχόταν με αισχρό τρόπο πως αν έλεγε ο Καραμανλής υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας στα τρένα «δεν θα έμπαινε κανείς». Ο ίδιος έσπευσε πρόσφατα να προεξοφλήσει ότι ελάχιστοι ενδιαφέρονται για τη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος…

Σχετικά θέματα

Απόψεις