Κοινωνία

Συγκέντρωση στη Ζώνη για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Συγκέντρωση στην κεντρική πύλη της Ναυπηγοεπισκευστικής Ζώνης στο Πέραμα πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας για την υπογραφή νέας ΣΣΕ στον κλάδο, ενώ είχε προηγηθεί εξόρμηση στους εργαζόμενους. 

Το Συνδικάτο ενέκρινε το πλαίσιο αιτημάτων που προέκυψε από τις γενικές συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς και το υπέβαλε προς την ένωση των εργοδοτών για την υπογραφή νέας ΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών έτους 2022.

Στο επίκεντρο μπήκε ακόμα η ένταση της πάλης για την Υγεία, απαιτώντας ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα άμεσα και χωρίς αποζημιώσεις, αλλά και το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, που ετοιμάζει η κυβέρνηση, που καθιερώνει τη 10ωρη δουλειά και χτυπά τη συνδικαλιστική δράση και το απεργιακό δικαίωμα.

Δεν ταυτιζόμαστε με κανέναν που δεν έχει σχέση με τα δικαιώματά μας, τόνισε ο Δημήτρης Δημόπουλος, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου ενώ την αλληλεγγύη του εξέφρασε ο Σταύρος Τουμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών.

Με βάση την ομόφωνη απόφαση της διοίκησης, το Συνδικάτο Μετάλλου διεκδικεί: Την υπογραφή νέας ΣΣΕ που να εμπεριέχει το σύνολο των διατάξεων που υπήρχαν στις τελευταίες ΣΣΕ των ετών 2009-2010, αλλά δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στην προηγούμενη του 2018. Την κήρυξη της Σύμβασης ως υποχρεωτικής για όλο τον κλάδο, αύξηση 10% στα ημερομίσθια όλων των ειδικοτήτων και κατηγοριών σε σχέση με αυτά που είχαν υπογραφεί στην τελευταία συλλογική σύμβαση του 2018. Απαγόρευση της απόλυσης σε περίοδο που ο εργαζόμενος είναι σε άδεια ασθενείας, μέχρι και είκοσι πέντε ημερομίσθια. Το ημερομίσθιο των υποχρεωτικών αργιών να καταβάλλεται ανεξάρτητα από το αν η αργία είναι ημέρα Σάββατο ή Κυριακή.

Στην περίπτωση εργατικού ατυχήματος στον χώρο εργασίας, η επιχείρηση να καταβάλλει στον εργαζόμενο το υπόλοιπο του ημερομίσθιου από αυτά που δίνει το ΙΚΑ, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις για απασχολούμενους που συμπλήρωσαν ενός έτους προϋπηρεσία και ανεξαρτήτως πραγματοποιηθέντων ημερομισθίων που είχε ο παθών και θα αναλογεί μέχρι και πενήντα ημερομίσθια. Η αμοιβή με προσαύξηση 100% για την υπερωριακή απασχόληση δεν αντικαθίσταται σε καμία περίπτωση με οποιεσδήποτε άλλες παροχές σε είδος ρεπό κλπ.

(Επισκέψεις: 72 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend