Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Προσπάθειες συμβιβασμού για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, στους λαούς το κόστος του πολέμου

Με τα σχέδια ενεργειακής απεξάρτησης από την Ρωσία να συνεχίζουν να προκαλούν σοβαρές αντιθέσεις στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας, πραγματοποιείται στις 30 και 31 Μάη, στις Βρυξέλλες η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Με τα σχέδια ενεργειακής απεξάρτησης από την Ρωσία να συνεχίζουν να προκαλούν σοβαρές αντιθέσεις στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας, πραγματοποιείται στις 30 και 31 Μάη, στις Βρυξέλλες η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η «ατζέντα» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνει την ενέργεια, την ιμπεριαλιστική σύγκρουση και το φαγοπότι της «ανοικοδόμησης» στην Ουκρανία, την «επισιτιστική ασφάλεια» και την άμυνα, δηλαδή την ενίσχυση της δυνατότητας της ΕΕ να συμμετέχει σε πολέμους και επεμβάσεις. 

Στην αρχή της συνεδρίασης θα απευθυνθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στους Ευρωπαίους ηγέτες ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι, που υπενθυμίζεται ότι έχει καταθέσει και αίτημα για ένταξη της χώρας του στην ιμπεριαλιστική Ένωση, χωρίς επί του παρόντος να υπάρχει συμφωνία.

Είναι ενδεικτικό ότι αντιπαράθεση έχει εκφραστεί ήδη πάνω στο προσχέδιο της Απόφασης της Συνόδου, γύρω από αν η ΕΕ πρέπει να καλέσει την Ουκρανία να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις και να επιδιώξει την εκεχειρία (αυτό υποστηρίζει η Ιταλία) ή να θέσει ως στόχο την ήττα της Ρωσίας.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «μία από τις πιο πιεστικές ανησυχίες μας είναι να βοηθήσουμε το ουκρανικό κράτος, μαζί με τους διεθνείς εταίρους μας, στις ανάγκες ρευστότητάς του. Θα συζητήσουμε επίσης πώς να οργανώσουμε καλύτερα την υποστήριξή μας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», τομέας στον οποίο προφανώς τα ευρωπαϊκά μονοπώλια βλέπουν μεγάλες ευκαιρίες κερδοφορίας, όπως συμβαίνει, άλλωστε, σε κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

 

Προσπάθειες συμβιβασμού για το εμπάργκο στο πετρέλαιο

 

«Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στη Ρωσία. Η ενότητά μας ήταν πάντα το ισχυρότερο πλεονέκτημά μας και παραμένει η κατευθυντήρια αρχή μας», σημειώνει επίσης ο Σαρλ Μισέλ, στο φόντο της αντίδρασης μιας σειράς χωρών όπως η Ουγγαρία στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. 

Με βάση πληροφορίες που δημοσιεύει το «Reuters», προωθείται μια μεσοβέζικη φόρμουλα που θα βοηθήσει να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Ουγγαρίας και έτσι θα «ξεμπλοκάρει» το νέο πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία. Με βάση αυτό το σχέδιο, το εμπάργκο θα επιβληθεί σε αυτή τη φάση μόνο στις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου μέσω της θάλασσας και θα επιτραπούν οι παραδόσεις μέσω αγωγών. 

Η Ουγγαρία τροφοδοτείται από τον ρωσικό αγωγό Druzhba, ο οποίος διασχίζει επίσης τη Σλοβακία και την Τσεχία. 

 

Οι λαοί πληρώνουν το μάρμαρο

 

Εξάλλου, την πρώτη ημέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι «27» θα συζητήσουν το θέμα της ενέργειας και των υψηλών τιμών, όπου οι λαοί πληρώνουν το μάρμαρο της «πράσινης μετάβασης», αλλά και της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία. 

Η όλη συζήτηση θα είναι ενταγμένη στις κατευθύνσεις που έχει θέσει η Σύνοδος του Μαρτίου στις Βερσαλίες, οι οποίες εξειδικεύονται στο πρόγραμμα «RePowerEU» που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και συνεχίζουν στον ίδιο ακριβώς δρόμο που έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση: Μεγέθυνση των ΑΠΕ με μεγάλες επιδοτήσεις στα «πράσινα» αρπακτικά, αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου με το πανάκριβο αμερικάνικο LNG και μείωση της κατανάλωσης για τον λαό. «Πρέπει να επιταχύνουμε την ενεργειακή μας μετάβαση εάν θέλουμε να καταργήσουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή του.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν, εξάλλου, για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μάκι Σαλ.

Τέλος, η ευρωπαϊκή άμυνα θα απασχολήσει τους «27», καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ενίσχυσε περαιτέρω τις φιλοδοξίες για κέρδη και στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας, αλλά και τη συζήτηση για την ανάγκη μείωσης της εξάρτησης από το ΝΑΤΟ όσον αφορά την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Από 902.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις