Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Συνεχίζονται οι μάχες στο Σουδάν – Τουλάχιστον 270 νεκροί ως τώρα – Καμία διέξοδος ακόμα για τους εγκλωβισμένους Ελληνες

Οι μάχες που μαίνονται από το Σάββατο στο Σουδάν, μεταξύ δυνάμεων του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), έχουν..

Οι μάχες που μαίνονται από το Σάββατο στο Σουδάν, μεταξύ δυνάμεων του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 270 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 2.600, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Πυρά και εκρήξεις συνέχιζαν χθες βράδυ να συνταράσσουν το Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν.

Κατόπιν μεσολάβησης του Νότιου Σουδάν, οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο ή «Χαμέτι», και οι ένοπλες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, που κυβερνά το Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, δεσμεύτηκαν να τηρήσουν εκεχειρία 24 ωρών, για να απομακρυνθούν άμαχοι από τις πιο επικίνδυνες περιοχές.

Σημειώνεται ότι και οι δύο αποτελούσαν «πιστά» στελέχη του επί 30 χρόνια δικτάτορα της χώρας, Ομάρ Αλ Μπασίρ -ο πρώτος ως αρχηγός του στρατού και ο δεύτερος ως επικεφαλής των παραστρατιωτικών δυνάμεων «Τζανταγουίντ» που δημιουργήθηκαν από τον Μπασίρ για τις εμφύλιες συγκρούσεις στο Νταρφούρ- προτού τον ανατρέψουν το 2019, υπηρετώντας τις νέες προτεραιότητες σημαντικών τμημάτων της σουδανικής αστικής τάξης.

 

 

Όμως τη συμφωνημένη ώρα έναρξης της εκεχειρίας (στις 7 μ.μ. της Τρίτης ώρα Ελλάδας), συνέχισαν να υπάρχουν εκρήξεις, στήλες καπνού, η οσμή του καμένου μπαρουτιού και οι ριπές όπλων.«Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη κατευνασμού στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές», διαπίστωσε ο ΟΗΕ το βράδυ. Στρατός και RSF έσπευσαν να αλληλοκατηγορηθούν για την «παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός».

Στρατιωτικά αεροσκάφη πέταγαν πάνω από το Χαρτούμ και έπληξαν τέσσερα νοσοκομεία, σύμφωνα με γιατρούς. Σε όλη τη χώρα -μια από τις φτωχότερες στον κόσμο, όπου το σύστημα Υγείας έχει γονατίσει εδώ και δεκαετίες- 16 νοσοκομεία έχουν τεθεί πλέον εκτός λειτουργίας.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους κατήγγειλε τις «λεηλασίες δομών Υγείας» και τη «χρησιμοποίηση άλλων για στρατιωτικούς σκοπούς».

Η βοήθεια που είχε διανείμει ο ΠΟΥ προτού ξεσπάσουν οι μάχες σε δομές Υγείας στη χώρα έχουν εξαντληθεί, είπε ακόμη, και επειδή βρίσκονται σε εξέλιξη εχθροπραξίες, είναι αδύνατο να οργανωθούν νέες παραδόσεις και νοσοκομεία στο Χαρτούμ δεν έχουν απολύτως απαραίτητα εφόδια για να περιθάλψουν τραυματίες.

Την τέταρτη ημέρα των μαχών, στα ελάχιστα μπακάλικα που απέμεναν ανοιχτά οι καταστηματάρχες παραδέχονταν πως δεν θα αντέξουν πολύ ακόμα, ελλείψει εφοδιασμού. Οι κάτοικοι αρχίζουν να φεύγουν προς την επαρχία, προς νότο, όπου δεν γίνονται μάχες.

Εν μέσω των συνεχιζόμενων σφοδρών μαχών η διοίκηση των ομοσπονδιακών ένοπλων δυνάμεων της Γερμανίας ετοιμάζεται να υποστηρίξει το υπουργείο Εξωτερικών αν απαιτηθεί επιχείρηση εσπευσμένης απομάκρυνσης υπηκόων της χώρας από τη σουδανική επικράτεια.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ δήλωσε χθες Τρίτη ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν καταρτίζει «αυτή τη στιγμή» σχεδιασμούς για τη διεξαγωγή επιχείρησης εσπευσμένης απομάκρυνσης πολιτών των ΗΠΑ από το Σουδάν.

 

Δύσκολη η κατάσταση για τους εγκλωβισμένους Ελληνες

 

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί με τους Έλληνες εγκλωβισμένους σημειώνοντας ότι η χώρα μας αναζητεί μια ανακωχή προκειμένου να πραγματοποιηθεί επιχείρηση εκκένωσης των Ελλήνων που βρίσκονται στο Χαρτούμ.

Μιλώντας στον Alpha ο Νίκος Δένδιας σκιαγράφησε την κατάσταση στο Σουδάν ως εξαιρετικά δύσκολη και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα την παρακολουθεί πολύ στενά, καθώς και ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους Έλληνες στη χώρα αυτή της Αφρικής. «Δεν φαίνεται ότι θα μπορέσει να επέλθει ηρεμία. Ψάχνουμε για ένα παράθυρο ευκαιρίας να πάρουμε τους ανθρώπους μας από εκεί. Όμως το παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Ανέφερε πως υπάρχουν δύο Έλληνες τραυματίες στο νοσοκομείο, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να χειρουργηθούν και είναι με παυσίπονα.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε, χθες, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο κα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Από τον Έλληνα πρέσβη, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε τη συνέχιση της διαρκούς επικοινωνίας με τους Έλληνες που βρίσκονται εκεί, καθώς και με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Χαρτούμ, προκειμένου να υπάρχει ο βέλτιστος συντονισμός για την ασφάλεια και την παροχή της μέγιστης δυνατής βοήθειας προς τους εκεί Έλληνες ομογενείς. Σημείωσε πως ο Έλληνας πρέσβης βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας Σάββα. 

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, AFP)

Σχετικά θέματα

Απόψεις