Οι στρατιωτικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του πραξικοπηματία στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν – το ένα από τα δύο στρατόπεδα της ένοπλης σύγκρουσης που μαίνεται στο Σουδάν από τις 15 Απρίλη – κάλεσαν την Παρασκευή τους έφεδρους και τους απόστρατους να καταταγούν στις τάξεις τους, σε μία κίνηση που παραπέμπει σε προετοιμασία για κλιμάκωση του πολέμου με τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του επίσης πραξικοπηματία στρατηγού Μοχάμαντ Ντάγκαλο.
Παράλληλα, καθώς εντείνονται παρεμβάσεις και «διαμεσολαβήσεις» διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων, η πλευρά του Μπουρχάν απαίτησε από τον ΟΗΕ να αντικαταστήσει τον ειδικό επιτετραμμένο του στη χώρα.
Παρά τη δεκαήμερη εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ από την περασμένη Δευτέρα, σποραδικές εχθροπραξίες συνεχίζονται, επιτείνοντας το δράμα του σουδανικού λαού. Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ, οι οποίες μεσολάβησαν για την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και «επιτηρούν» την εφαρμογή της, ανέφεραν πως η συμμόρφωση των πλευρών βελτιώνεται, ωστόσο και η νέα ανακοίνωση του σουδανικού στρατού επιβεβαιώνει την προετοιμασία για μακρά σύρραξη.
Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων διαβεβαίωσε πως η κατάταξη θα γίνει «εθελοντικά», αν και η σουδανική νομοθεσία ορίζει πως οι έφεδροι και οι απόστρατοι μπορεί υπό προϋποθέσεις να καταταγούν ξανά υποχρεωτικά. Η στρατιωτική θητεία στο Σουδάν είναι υποχρεωτική για τους ενήλικους και διαρκεί δυο χρόνια.
Την ίδια ώρα, πηγές προσκείμενες στη σουδανική προεδρία δήλωσαν χθες στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ο στρατηγός Μπουρχάν ζήτησε με επιστολή που απηύθυνε στον γγ ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να αντικατασταθεί ο ειδικός επιτετραμμένος του στο Σουδάν, Φόλκερ Πέρτες, που ανέλαβε το πόστο το 2021.
«Ο Γενικός Γραμματέας σοκαρίστηκε από την επιστολή», ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίκ. Ο κ. Γκουτέρες «είναι υπερήφανος για το έργο που έχει επιτελέσει ο Φόλκερ Πέρτες και επαναβεβαιώνει πως περιβάλλει με την πλήρη εμπιστοσύνη του τον ειδικό επιτετραμμένο του», πρόσθεσε.
Αξιωματούχος των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν ανέφερε ότι η επιστολή του Μπουρχάν κατηγορούσε τον Πέρτες ως «μεροληπτικό», όπως και ότι η προσέγγισή του πριν τον πόλεμο στις συνομιλίες μεταξύ των στρατηγών και του κινήματος υπέρ της πολιτικής μετάβασης συνέβαλε στο ξέσπασμα της σύγκρουσης.
Ο Μπουρχάν είχε κατηγορήσει πέρσι τον Πέρτες ότι «υπερβαίνει την εξουσιοδότηση του ΟΗΕ και παρεμβαίνει κατάφωρα στις σουδανικές υποθέσεις», ενώ είχε απειλήσει να τον διώξει από τη χώρα.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, πηγές προσκείμενες στον στρατό ανέφεραν πως κατασχέθηκαν όπλα και πυρομαχικά από ξένη χώρα που εισήχθησαν λαθραία σε επαρχία που βρέχεται από την Ερυθρά Θάλασσα και προορίζονταν για αντάρτες, χωρίς να δώσουν διευκρινίσεις.
Ο πόλεμος ανάμεσα στον στρατό ξερίζωσε 1,3 εκατομμύριο ανθρώπους, που είτε μετατράπηκαν σε πρόσφυγες σε γειτονικά κράτη ή εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό. Δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τα θύματα της σύρραξης. Το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για τουλάχιστον 730 νεκρούς, ωστόσο ο απολογισμός θεωρείται πως είναι πολύ βαρύτερος στην πραγματικότητα.
Η κατάσταση για τους άμαχους είναι απελπιστική καθώς η πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες είναι από δύσκολη ως αδύνατη σε μεγάλο μέρος της χώρας των 46 εκατ. κατοίκων, ιδίως στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, όπου σε μεγάλα τμήματα δεν υπάρχουν ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και τηλεπικοινωνίες, ενώ όσα νοσοκομεία δεν έχουν βομβαρδιστεί, καταληφθεί η κλείσει, έχουν φοβερές ελλείψεις.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ΑΡ